Bucataria poloneza inseamna mult mai mult decat vodca si coltunasi. In cele ce urmeaza iti sunt oferite cateva mostre dintre cele mai tentante mancaruri stradale, cele mai bune specialitati traditionale, mancaruri pe care ti le poti procura singur dar si unele preparate pe care poate nu indraznesti sa le incerci în Polonia.
Delicatese regionale
In intreaga tara gasesti specialitati traditionale – preparate pe baza de peste proaspat in nord, pe baza de rata in Wielkopolska, coltunasi numiti ˝kluski˝ in Silezia, serviti adesea cu sunca (˝kluski śląskie ze słoniną˝) – dar nicaieri nu gasesti mancaruri atat de bine definite precum in regiunea Podhale, aflata la poalele muntilor Tatra. Dintre lucrurile care merita incercate se numara ˝kwaśnica˝ (supa de varza acra), ˝placki po góralsk˝ (clatite din cartofi cu gulas) si multe feluri de ˝oscypki˝ (branza afumata de oaie) in forme dreptunghiulqre, avand etichete distinctive.
Mancarea stradala
Cand vine vorba despre mancarea stradala, exista cateva gustari poloneze unica pe care le poti savura. Prin urmare, in pelegrinarile tale pe ˝ulica˝, cauta urmatoarele:
Zapiekanki: gustarea stradala cunoscuta si drept ˝pizza poloneza˝ este o bagheta in care se pun branza topita, ciuperci taiate si ketchup si care merge cel mai bine mancata dupa o noapte plina petrecuta in oras.
Naleśniki: gustarea perfecta in orice moment al zilei este data de aceste clatite umplute cu fructe sau branza de vaci, peste care se pune gem, zahar pudra sau smantana.
Obwarzanek: un amestec irezistibil intre un covrig si o chifla, cu seminte de mac, susan sau sare. Este specifica orasului Cracovia, dar poate fi gasita si in alte parti.
Oscypek: branza de oaie afumata, care se gaseste de regula in zonele montane din sudul Cracoviei. Se serveste la gratar, cu ˝żurawiny˝ (gem de coacaze).
Lody: cuvantul polonez pentru inghetata poate este singurul pe care il vei retine in urma calatoriei tale in Polonia. Bine, inghetata nu este originara din Polonia, dar este un desert ieftin si delicios, de care polonezii nu se satura niciodata.
Mancarea ˝salbatica˝
Polonezii au stiut intodeauna sa profite de avantajul oferit de ceea ce sa gaseste pe campuri si in paduri. O distractie favorita este aceea de a culege ciuperci si fructe de padure, care isi gasesc drum catre farfuriile polonezilor, in cele mai inventive moduri.
Vara, in Polonia poti gasi zmeura, mure si affine, iar aceste adevarate comori nationale se pun de obicei peste clatite sau servesc drept umplutura pentru ˝pierogi˝ (coltunasi). Ceata rece de la inceputul toamnei este vremea perfecta pentru a culege ciuperci, care sunt folosite in supe, ca umpluturi sau in sosuri.
Sfecla este si ea o materie prima pentru bucataria poloneza, iar iernile reci alcatuiesc cadrul propice pentru a aprecia cum se cuvine aceasta radacinoasa rosie, de multe ori lasata deoparte. Supa din sfecla rosie este intotdeauna inclusa in meniul traditional de Craciun.
Indrazneste sa incerci
Polonia are numeroase optiuni si pentru gusturile celor mai non-conformisti:
- Smalec: untura de porc cu sorici, intinsa pe paine.
- Nóżki w galarecie: piftie din picioare de porc.
- Flaki: ciorba de burta cu legume.
- Karp w galarecie: piftie de crap.
- Czernina: supa din sange de rata cu otet.
[…] Mancarea poloneza este pur si simplu savuroasa. Pierogis – coltunasii deliciosi serviti fierbinti si cu unt – supele delicioase si tocanitele facute cu ingrediente de sezon, ca sa nu mai vorbim despre produsele de patiserie care te vor face sa iti lingi degetele, toate acestea te vor incanta peste masura. Serveste masa intr-o locatie romantica sau alege un restaurant elegant. De oriunde vei pleca fericit si cu burta plina. […]
[…] cand populatia Poloniei pare sa colonizeze lumea occidentala, preluand tot ceea ce inseamna servicii (ospatarie, spalat vase […]
[…] Cerealele si ouale fierte sunt servite in Polonia. […]