Nu domnule, imi pare rau. Astazi Taj Mahal este inchis.”. “Dar, am crezut ca…” – spui tu uitandu-te sceptic la paznicul care iti da aceasta veste proasta, „…ca asta este Taj Mahal. Unicul TAJ MAHAL! Una dintre cele mai faimoase constructii din lume. Cum este posibil sa fie inchis?”. “Azi este vineri, ziua sfanta,” vine si raspunsul. Ce urmeaza? Dezamagirea profunda: doar astazi aveai cum sa vizitezi Taj Mahal si, ei bine, nu se poate.
Un astfel de dialog nu este intamplator. Se poate intampla sa ajungi in Agra, India, locul in care se afla cel mai vestit mausoleu musulman din lume, intr-o zi de vineri. Desigur, nicio agentie de turism nu ti-ar aranja un itinerariu in care sa nimeresti in Agra in ziua cand principala sa atractie este inchisa. Si daca totusi, asa ceva se intampla, te vei gandi ca era mai bine daca iti planificai singur calatoria. Daca te consoleaza, e bine sa stii ca multi alti turisti au trait aceasta dezamagire. Care e cu atat mai mare daca ai sansa o singura data in viata sa ajungi in India.
In orice caz, intr-o atare situatie vei face ce ar face oricine altcineva in locul tau. Te impaci cu gandul si te retragi intr-o cafenea din apropiere pentru a lucra la un plan B. Gandind la rece, sosirea in Agra intr-o zi de vineri e cel mai bun lucru care ti se poate intampla. Orasul e linistit, ai sansa sa asisti la o nunta hindu chiar pe strada si poti vedea Taj Mahal si fortareata orasului, celalalt mare obiectiv turistic, din mai multe unghiuri, extrem de avantajoase.
Primul ar fi de pe terasa unui mic restaurant aflat la numai cateva strazi de Poarta de Vest, principala intrare in Taj Mahal. Rufele intinse la uscat si acoperisurile din caramida care par gata-gata sa se darame, completeaza privelistea. Aerul este plin de funingine si cetos, conferind monumentului din marmura o imagine aproape ireala. Chiar e Taj Mahal acolo?
Dupa pranz te poti inscrie la un tur cu ghid care are ca destinatie fortareata Agra. Aceasta constructie a fost ridicata in secolul 16, de catre bunicul lui Shah Jahan, conducatorul mogul care a construit Taj Mahal, drept mormant pentru ultima sa sotie, Mumtaz Mahal. Vastele fortificatii din gresie rosie sunt ele insele o atractie turistica. In ultimii ani de viata ai sotiei sale, Shah Jahan a fost intemnitat in incinta fortaretei, obligat sa priveasca de la distanta monumentul scanteietor, fara a putea patrunde vreodata dincolo de portile sale.
Dupa aproximativ o ora petrecuta la fortareata Agra, ghidul te conduce inapoi catre partea din spate a Taj Mahalului. In februarie, la numai cateva luni distanta de sezonul musonilor, fluviul Yamuna e secat. Copiii localnicilor joaca cricket in albia plina de praf. Lumina de afara la lasarea serii confera o stralucire aparte marmurii din care e cosntruit mormantul.
Cam asa stau lucrurile cu Taj Mahal. El capata reflexe in functie de lumina soarelui. Apusul da cupolei din marmura si minaretelor sale, nuante trandafirii, in timp ce la primele ore ale diminetii, tenta lor devine aurie. Dupa-amiaza, cand soarele straluceste sau dimpotriva, cerul e acoperit de nori, Taj Mahal capata toate nuantele curcubeului. Si stii care e partea buna? Daca nu faceai marea greseala sa vii la Taj Mahal intr-o zi de vineri, n-ai fi avut sansa sa vezi toata aceasta paleta coloristica sublima.
[…] Taj Mahal este probabil cea mai frumoasa creatie de arta si arhitecturala care exista in prezent in India. Realizat in intregime din marmura alba si una dintre cele 7 minuni ale lumii, Taj Mahal este un amestec de stiluri arhitecturale imbinate armonios (persan, turcesc si indian). Asa cum spune legenda, mausoleul a fost construit de catre imparatul Shah Jahan apartinand dinastiei Mughal, in secolul 17, in memoria iubitei sale sotii, Mumtaz Mahal. Tot legenda spune si ca imparatul le-a taiat mainile celor care au cosntruit monumentul, pentru ca o astfel de minunatie sa nu mai poata fi construita niciodata. Mormantul este partea centrala a Taj Mahal, camerele sale principale continand sarcofagele false ale lui Shah Jahan si ale lui Mumtaz Mahal. Adevaratele sarcofage se afla mult mai jos. Odata ce intri in camerele principale, simti cum te invaluie linistea si esti cuprins de un sentiment aparte. Elementele decorative de la exteriorul structurii reprezinta pasaje din Coran, absolut minunat caligrafiate. Acestea sunt probabil cele mai fine elemente create vreodata in arhitectura Mughal. Taj Mahal este o atractie obligatoriu de vazut. Articole similare:Cum sa vizitezi Taj MahalCele mai frumoase obiective turistice din MoscovaTemplul Kamakhya din AssamRiga, regina Marii BalticeCele mai controversate 10 destinatii din lume […]
[…] oameni simpli dar totusi atat de spirituali si de fascinanti. Ca fiecare, aveam in gand doar Taj Mahal-ul, sau templele ayurvedice, insa pe parcursul calatoriei mi-am dat seama ca India reprezinta […]