Daca nu ai trait sub Pamant in ultimele saptamani, atunci stii cu siguranta ca te afli in plin sezon al premiilor cinematografice.
Se stiu nominalizarile pentru Premiile Academiei de Film, iar ecourile Globurilor de Aur inca nu s-au stins. Acestea fiind spuse, este momentul oportun pentru a arunca o privire asupra unor filme castigatoare, care au servit drept sursa de inspiratie pentru turisti de-a lungul vremii.
Primul pe lista: „Descendentii” (The Descendants), avandu-l in rolul principal pe George Clooney. “Imi amintesc ca priveam trailer-ul filmului The Descendants si ma gandeam ca este o reclama minunata pentru Hawaii,” spune Jason Clampet, redactor sef la Frommers, citat de FoxNews.com. “Prezentarea filmului se abate intr-o oarecare masura de la cararea batatorita si ne arata locatii cunoscute numai de localnici.”
Una dintre aceste locatii din film este o zona care se intinde pe o suprafata de peste 100 milioane de metri patrati, din Kauai, asupra careia personajul interpretat de Clooney, Matt King, detine controlul. Este o regiune de coasta de o frumusete care iti taie rasuflarea – neatinsa si necalcata de om. Cinstit vorbind, daca nu ai fost pana acum in Hawaii, daca vezi acest peisaj pe marele ecran, vei simti o dorinta arzatoare sa ajungi acolo.
Ca fapt divers, jocul actorilor si regia sunt si ele de exceptie. „Descendentii” a fost ovationat la scena deschisa la Globurile de Aur si este nominalizat la Oscar, la categoriile „cel mai bun film”, „cel mai bun actor” (George Clooney) si „cel mai bun regizor” (Alexander Payne).
Si pentru ca veni vorba despre Alexander Payne, filmul sau, „Sideways” castigator al Premiului Oscar in anul 2004, nu numai ca a adus in centrul atentiei regiunea viticola Santa Barbara, dar i-a facut pe multi sa prefere mai mult vinul Pinot Noir, in defavoarea Merlot-ului.
“Acesta este un exemplu cum nu se poate mai potrivit si cred ca toate agentiile de turism vor dori ca Alexander Payne sa vina sa filmeze urmatoarea sa pelicula in zona lor,” glumeste Clampet. Atunci cand a fost lansat ‚Sideways’, Clampet se afla in Japonia, iar in restaurantele din Tokyo se serveau deja cine cu tematica inspirata din acest film, distanta dintre cele doua tari nefiind o piedica. In restaurantele japoneze se pregateau mancaruri cu specific californian si se servea vin, la fel ca in pelicula americana.
Filmul a avut un asemenea impact asupra oamenilor, incat vanzarile de Pinot Noir au crescut cu 16% la nivel national si cu 34% in California, in primele trei luni dupa lansarea peliculei. Dar nu se rezuma totul la vin. Turistii inca mai merg in Valea Santa Ynez – regiunea in care a fost filmat „Sideways” – pentru a vizita locatia in care se afla Restaurantul Hitching Post II, iar unii vizitatori cer chiar aceeasi camera in care Miles (Paul Giamatti) si Jack (Thomas Haden Church) isi petrec o escapada stropita din abundenta cu vin.
“Coasta Centrala a beneficiat de o publicitate fantastica in urma filmului ‘Sideways’”, spune Jack Sparrow, specialist in domeniul vinurilor la Fess Parker Winery & Vineyard in Los Olivos, citat de Los Angeles Times intr-un articol aparut in anul 2009. El este de parere ca existau oameni care locuiau la cateva zeci de kilometri distanta de zona respectiva si nu stiau ce vin se produce acolo.
Urmatorul pe lista: ‘Midnight in Paris’ al lui Woody Allen. Aceasta comedie romantica nominalizata la Oscar, avandu-i in rolurile principale pe Owen Wilson si Rachel McAdams, te va face sa te indragostesti pentru intotdeauna de Orasul Luminilor. Potrivit celor spuse de Clampet, filmul este unul nostalgic. Unul dintre lucrurile incantatoare despre Parisul din anii ´20, este acela ca aici avea loc o adevarata explozie de cultura si energie creatoare. Fizic, ele inca exista. Nu este ca si cum ar fi fost rase de pe fata pamantului si in locul lor ar fi aparut un zgarie nori. Te poti plimba inca pe aceleasi strazi de atunci, iar unele restaurante sunt inca deschise, asa ca ai senzatia ca pasesti intr-un film atunci cand ajungi acolo.
In zilele noastre, Parisul poate ca nu mai este acelasi oras boem din anul 1920, unde personajul interpretat de Wilson se plimba de fiecare data, la miezul noptii, dar tocmai asta este farmecul capitalei franceze. Este ca si cum cultura si energia nu vor sa plece de aici. Tocmai de aceea, locul acesta este o sursa de inspiratie – fie ca este vorba despre ‘Midnight in Paris’ sau oricare alt film realizat aici. Lucrul asta este valabil si in cazul Romei, care a reprezentat decorul in care s-a filmat in anul 1953, „Vacanta la Roma”, cu Audrey Hepburn , nominalizat la nu mai putin de 10 Premii Oscar. In final, filmul a castigat trei statuete, dintre care una a revenit frumoasei Hepburn, la categoria „cea mai buna actrita”.
Vorbind despre filme nu tocmai recente, care arata cu adevarat ceea ce are de oferit o destinatie din aceasta lume, trilogia ‚Stapanul inelelor’ este unul dintre cele mai bune exemple.
Daca e sa dai crezare spuselor lui Clampet, filmele din aceasta trilogie au schimbat fata turismului in Noua Zeelanda. Campaniile de promovare ce au urmat acestor filme, au avut un impact greu de egalat pana in prezent.
Filmele ecranizate dupa romanele lui Tolkien, numite de unii „o reclama de noua ore pentru Noua Zeelanda”, au inspirat un asemenea fenomen turistic – „Turismul Tolkien”, astfel incat fanii lor au venit din toate colturile lumii pentru a vedea cu ochii lor acest taram aflat la capatul pamantului. In ultimii ani, turismul si-a mai potolit avantul, dar neo-zeelandezii spera ca aceasta industrie se va relansa, in urma iesirii pe piata anul acesta a peliculei “The Hobbit: An Unexpected Journey,” prima parte din continuarea povestii de succes, tot in regia lui Peter Jackson.
Ceea ce este foarte important pentru turisti este faptul ca filmele au un impact vizual deosebit. Ele trezesc niste emotii, care pot fi similare celor pe care le trezeste o calatorie catre destinatia respectiva. Vrei sa traiesti anumite lucruri atunci cand pleci undeva, vrei sa te simti inspirat si vrei sa evadezi, iar filmele iti ofera adesea aceasta sansa.
Asa ca data viitoare cand iti planifici o vacanta, arunca o privire asupra filmelor favorite, pentru a avea o sursa de inspiratie. Poti avea astfel parte de aventura vietii tale. E ca si cum te-ai uita intr-un ghid turistic, cautand sfaturile unor experti.
In filme, vezi oameni care fac ceva si vrei sa faci si tu acelasi lucru. Pana la urma asta face ca totul sa fie atat de excitant.
Add Comment