Carnea asada este o mancare de baza specifica Americii Latine, care se serveste in Mexic, America Centrala si SUA. In traducere libera, inseamna “carne fripta”, dar oricine a gustat asa ceva stie ca ea este mult mai mult decat ii sugereaza numele. Plina de arome, suculenta si incarcata de condimente, carnea asada se serveste in felurile de mancare tacos, burritos si fajitas, dar multe regiuni folosesc carnea in felul lor specific. Ti-ai planificat o calatorie in San Diego? Nu rata felul de mancare favorit al celor de aici, carne asada cu cartofi prajiti.
Daca esti suficient de norocos sa ai o piata hispanica in apropiere, la multe tarabe gasesti carne pre-condimentata, pe care o poti cumpara si gati acasa. Dar daca daca vrei sa experimentezi tu singur, incalzeste gratarul (sau tigaia speciala) si urmeaza aceasta reteta simpla pentru a pregati carne asada acasa. Ingredientele sunt pentru patru portii.
Carne asada facuta acasa
- 900 grame carne
- 4 catei de usturoi, pisati
- 1 ardei iute maruntit
- o mana de funze proaspete de coriandru, tocate fin
- 2 lamai lime, stoarse
- 1 portocala, stoarsa
- 2 lingurite otet alb
- 1/2 cana ulei de masline
- Sare grunjoasa si piper negru, proaspat macinat
Amesteca usturoiul pisat si ardeiul iute cu frunzele tocate de coriandru, adaugand sare si piper. Se adauga apoi sucul de lime si de portocala, otetul si uleiul. Amesteca-le bine pe toate. Indeparteaza orice exces de grasime de pe carne si aseaz-o intr-un vas termo-rezistent. Adauga sosul marinat obtinut peste carne, acopera vasul cu o folie de plastic si pune-l in frigider pentru cel putin 1 ora si cel mult 8. Incalzeste gratarul sau tigaia la foc mare. Condimenteaza carnea marinata cu sare si piper si prajeste-o timp de 7-10 minute, pe fiecare parte, pentru a obtine o friptura mai in sange. Ia carnea de pe gratar si asteapta aproximativ 5 minute, inainte de a o taia pentru a fi servita.
Destul de usor, nu? Acum urmeaza partea amuzanta – cum se mananca. Optiunile sunt infinite, dar iata cateva idei delicioase:
- Pune peste carnea asada coriandru si ceapa alba si umple niste tortillas cu acest amestec pentru a obtine un tacos autentic.
- Cat se aseaza carnea, prajeste niste gogosar taiat feliute si ceapa. Umple tortilla din faina cu legumele si carnea si pregateste fajitas.
- Amesteca asada cu salata maruntita, fasole neagra, boabe de porumb, avocado si ridichi maruntite. Asezoneaza cu suc de lime, smantana si coriandru pentru o salata americana.
- Prajeste niste cartofi si pune peste ei carne asada, guacamole, smantana si branza cedar, pentru a obtine carne asada cu cartofi prajiti.
Citeste si: Retetele lumii – Chilaquiles (Mexic)
[…] de la cele traditionale tapas pana la bucataria asiatica, pastele italiene si carnea argentiniana asado, Barcelona este un oras care satisface toate gusturile in materie de gastronomie. Unele dintre cele […]