Food & Drink

Totul despre ouzo

Se poate spune ca ouzo este bautura nationala a Greciei si e lesne de inteles de ce. Ouzo e mai mult decat o bautura. Ouzo evoca amintiri despre vremurile bune si lucrurile bune din viata omului, aduce fericire si libertate in spiritul si sufletul fiecarui grec si al fiecarui turist care bea aceasta minunata bautura atunci cand se afla in Grecia.  (O poti bea si cand nu esti in Grecia, dar nu are acelasi efect ca atunci cand o bei pe taramul zeilor). Poti sa bei ouzo simplu, de obicei in paharele mici.

Cum se bea ouzo

Unii il beau simplu, cu cateva cuburi de gheata in el, care se topesc incet si dilueaza usor bautura, pe masura ce o bei. Alta modalitate de a bea ouzo, probabil cea mai populara, este sa pui putin apa de la gheata in el. Nu trebuie sa pui foarte multa, pentru ca alungi taria. Adauga putina apa si apoi gusta. Dupa cateva inghitituri, mai adauga daca mai vrei. Aceasta metoda ajuta la diluarea alcoolului si la ‘lungirea’ bauturii, idee buna daca te afli in oras pentru o sesiune de baut ouzo! Plus ca ajuta si la mahmureala.

ouzo
Traditionala bautura greceasca se combina numai cu apa

Ouzo nu se amesteca niciodata cu alta bautura. Unii, mai ales turistii, cred ca merge baut in combinatie cu alte licori, dar se inseala; bea ouzo asa cum il beau grecii, cu sau fara apa – nu altfel! Pe masura ce adaugi apa, vei vedea ca bautura capata o culoare alba neclara.

Uleiul de anason care se adauga in bautura si da aroma aceea specifica, este solubil in alcool, ceea ce explica de ce ouzo e clar in sticla, dar nu e solubil in amestec cu apa. Amestecarea sa cu apa determina separarea si cristalizarea, creand culoarea alba mata. Chiar si atunci cand amesteci ouzo cu gheata, vei vedea aceasta transformare.

Ouzo iti poate da la inceput impresia ca nu e o bautura foarte tare. Multi oameni inteleg asta si, prin urmare, beau mult ouzo, pana cand dintr-odata, bautura le pune capac si se imbata! Asta se intampla deoarece continutul de zahar intarzie absorbtia rapida a alcoolului. Dupa ce bei ouzo o vreme, efectul se cumuleaza si te imbeti rapid.

Daca mananci putin, bea putin; astfel, vei compensa absorbtia alcoolului si vei putea sta la masa mancand si band ouzo, ore intregi!

Cu ce mancare se asorteaza ouzo

Grecii, in dorinta lor de a gasi mijloace care sa le permita sa petreaca cat mai mult timp stand la masa pentru a manca si a bea la nesfarsit, au creat mezedes, mici gustari, care merg bine cu bautura. In multe locuri, alaturi de paharul de ouzo vei primi si o astfel de gustare – meze, iar la final ti se va da un castron mic cu nuci.

ouzo mancare mezes
Gustarile mezedes, perfecte pentru a le asorta la un paharel de ouzo

Exista anumite gustari care merg cel mai bine cu ouzo si care alcatuiesc platoul cu mezedes. Majoritatea sunt sarate, destul de puternic aromate si au si un anumit continut de grasimi, care sa favorizeze absorbtia alcoolului. Intr-un platou cu mezedes vei gasi un amestec de sosuri (nu toate la un loc) – tzatziki, taramosalata sau melitzanosalata, servite cu bucatele de paine, pentru a fi inmuiate in ele. Se mai servesc platouri cu peste si fructe de mare, printre care sardine, caracatita la gratar, calamari, creveti, hering prajit sau mici portii de sarmalute de orez in frunze de vita, placinta cu branza, chiftele,  branza feta, rosii, masline, ardei copt, vinete si dovlecei copti.  Daca mergi intr-o Ouzeri, (un fel de taverna) vei gasi o oferta variata de mezedes pe care sa le servesti cu ouzo.

Marci de ouzo

Multi oameni spun ca prefera o anumita marca de ouzo, datorita tariei alcoolului care poate diferi sau diferitelor arome adaugate. In afara de uleiul de anason, ouzo poate fi aromat cu ajutorul unor ierburi si condimente printre care anason stelat, coriandru, usturoi, radacina de angelica, lemn dulce, menta, chimen sau scortisoara.

Majoritatea grecilor au pareri diferite despre ouzo, legate de cele mai bune marci, arome, origini etc si pot face chiar diferenta intre ele. Proprietarii de taverne au de obicei un singur furnizor de ouzo, dar il pun in sticle cu etichete diferite si nimeni nu pare a baga de seama, odata ce se da startul la baut!

ouzo bomboane
Poti regasi gustul de ouzo inclusiv in bomboane

Mahmureala de dupa ouzo

Poti bea ouzo ore in sir fara a te simti beat. Daca il bei cu apa, asta ajuta sa nu te deshidratezi si ai tendinta sa crezi ca nu vei resimti ulterior consecintele consumului de alcool. Dar ai grija la mahmureala de a doua zi ! E cea mai rea dintre toate!

Primul lucru pe care vei vrea sa il faci este sa bei apa, insa daca faci asta, te vei simti beat din nou. Asta se intampla indiferent daca bei ouzo simplu sau cu apa. In unele zile de dupa un consum exagerat de ouzo, noaptea in care ai facut asta poate parea usor neverosimila, daca te gandesti ca ai tinut destul de bine in frau bautura. Dar toate astea trec si nu vor reprezenta un obstacol in calea dragostei tale pentru aceasta licoare, in fapt te vei simti si mai atras de ea.

Datorita aromei sale unice, ouzo se foloseste in cateva retete de mancare greceasca, in dulciuri si aperitive, precum si in preparate marinate. Mai nou, te poti bucura de aroma minunata a acestui lichior traditional grecesc sub forma unei bomboane. Aceasta este facuta cu anason, care ii da aroma distincta de ouzo. Este un produs traditional grecesc, care nu trebuie sa-ti lipseasca din masina, de la birou sau in orice moment al zilei in care vrei sa incerci o bomboana cu un gust un pic mai altfel!

In Insula Lesbos se afla cei mai mari si mai buni producatori de ouzo.  In trecut, toate podgoriile din Lesbos au fost sterse de pe fata pamantului, din cauza manei. Locuitorii din aceasta zona nu au mai putut cultiva struguri si nici nu si-au mai putut face vin. Probabil acesta a fost motivul pentru care cei de pe insula au descoperit ca pot produce in schimb ouzo si asta s-a si facut in aproape fiecare sat. Lesbos este inca cel mai mare producator de ouzo, in unele locuri din aceasta insula, producandu-se marci de renume (Mytilini), iar altele avand cei mai buni producatori din tara (Plomari).

ouzo
Brandul Plomari, cel mai bun brand de ouzo

Ouzo produs in orasul Plomari de catre Issidoros Arvanitis a fost intotdeauna un ouzo foarte bun, in prezent fiind comercializat in toata Grecia, Issidoros devenind unul dintre cei mai mari vanzatori ai acestei bauturi. El este imbuteliat intr-o sticla specifica, cu dop, usor de identificat, reprezentand si o buna strategie de marketing. Sticlele pot fi refolosite. Poti sa le decorezi si sa impodobesti casa cu ele.

Daca nu mergi in Grecia si nici nu cunosti pe cineva care sa iti aduca de acolo ouzo, trebuie sa stii ca in lume exista un numar mic de marci din aceasta bautura. Cea mai buna optiune este sa cumperi online de pe piata greceasca aflata in expansiune pe Internet.

Stin Iyassus – Noroc!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

5 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] De la masline pana la caracatita, adevaratul gust al Greciei depinde de prospetimea si puritatea materiilor prime. Aromele originale nu pot fi ascunse si nici schimbate, mai ales atunci cand ai de-a face cu paine proaspat scoasa din cuptor, rosii trandafirii si peste proaspat pescuit din Marea Mediterana. Masa de pranz este principalul eveniment al zilei, in care aducerea bunatatilor la masa, pe masura ce sunt gata, reprezinta o adevarata procesiune. Vegetarienilor li se acorda si lor atentie, cu zilele de miercuri si vineri, care sunt in mod traditional ortodox zile de post (respectiv fara carne). Nu uita de tzatziki, souvlaki, de traditionalul vin retsina si de traditionala bautura ouzo. […]

  • Un articol foarte detaliat. Ador gustul de anason şi nu sunt deloc familiarizată cu Greci (cultută/obiceiuri/tradiţii). Mulţumesc pentru informaţii.

  • […] Iti recomandam sa te lasi purtat de drumurile insulei si sa opresti pentru a lua masa in tavernele mai putin sau deloc comerciale intalnite in sate. Bucataria din Zakynthos nu difera foarte tare de cele din alte insule, avand insa particularitatile ei. In privinta carnii – incearca linistit porcul si puiul dar pentru rasfaturi culinare, treci in liga mielului sau, in special, in cea a iepurelui umplut, gatit cu vin – preparat traditional. Nu ocoli branza, desigur, cu feta pe post de regina, dar cere, daca ai ocazia, si kefalotiri (branza tare), tirokafteri (branza cu piper) si ladotiri (branza condimentata). Cat despre bauturi, nu credem ca a cazul sa sugeram altceva decat berea Mythos, coniacul Metaxa, vinul retsina si celebra ouzo, pe care nu toata lumea o “inghite” cu placere (si despre care poti afla mai multe AICI). […]

  • Folosesc ouzo pe post de digestiv, in speranta ca alcoolul in care se dizolva uleiul de anason provine din distilarea vinului…dar totul despre ouzo spune multe, dar nimic despre asta!

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!