Europa

Micene, inapoi in antichitate

Micene, locul unde au trait Agamemnon si Clytemnestra, este una dintre atractiile principale din Peninsula Peloponez. Candva o fortareata prospera, aici totul aminteste despre “Perioada Miceneana”, cand liderii dominau Creta si toate insulele din Marea Egee. Desi influenta politica in regiune a fost uriasa, Micene este cunoscut in intreaga lume pentru mitologia sa.

Locatie: La aproape 2 ore si jumatate de mers din Atena, in partea de nord-est a Peninsulei Peloponez, se afla orasul antic Micene.

Originea numelui: Antinous al doilea, unul dintre pretendentii la mana Penelopei, aminteste ca orasul si-a luat numele dupa o frumusete a acelor vremuri, Micene. Ea era fiica zeului raului, Inachus.

Altii spun ca orasul a fost numit dupa Myceneus, nepotul lui Phoroneus, care a fost primul rege al tinutului numit mai tarziu Peloponnesus.

In opinia altora, Micene a fost intemeiat, dupa legenda, de Perseu si numit astfel dupa numele manerului spadei (gr. mikee) care i-a cazut lui Perseu din mana pe cand cauta un loc pentru ridicarea orasului. El a considerat asta un semn si a decis sa fondeze orasul in acea locatie. Alte legende spun ca odata Perseu era insetat si a cules o ciuperca (myces), a baut apa din ea si astfel orasul s-a numit Micene.

Aura rea: Multi vizitatori se jura ca acolo exista un fel de aura rea, mai ales la pranz, cand soarele se revarsa asupra stancilor. Oricum, e vorba despre deshidratare, deoarece in zilele de vara, apa potabila se epuizeaza aici destul de repede.

Exista totusi un mister care planeaza asupra orasului Micene. Mormintele circulare iti dau ameteala, in clipa cand pasesti prin pasajele de trecere inguste si care te poarta numai in cerc.

Mitologia: Agamemnon, regele din Micene, s-a insurat cu Clytemnestra, in timp ce fratele sau  Menelaus, regele Spartei, a luat-o de sotie pe Elena (sora reginei Clytemnestra). Elena, care era o femeie foarte frumoasa, i-a fost oferita de Afrodita lui Paris, un print din Troia. Elena a plecat bucuroasa spre Troia, impreuna cu Paris. Acest lucru i-a invrajbit pe frati, iar Agamemnon a planuit sa plece spre Troia si sa o ia inapoi pe Elena. Artemis, zeita vanatorii si a lunii a oprit vantul sa mai bata, pedepsindu-l pe Agamemnon pentru ca acesta i-a omorat unul dintre cerbi. Ea i-a cerut lui Agamemnon sa o sacrifice pe fiica sa, Ifigenia, pentru a face pace si a putea primi vant prielnic. Acesta a indeplinit porunca zeitei si astfel au putut pleca mai departe spre Troia. Asa a inceput razboiul troian, asa cum l-a descris Homer in Iliada.

In timpul razboiului, Clytemnestra s-a indragostit de Aigisthos. Ei au condus impreuna Micene, dupa ce i-au trimis in exil pe copiii lui Agamemnon – Oreste si Electra. Atunci cand Agamemnon s-a intors din razboi, cei doi l-au ucis pe acesta in baie.

Dupa 10 ani, Oreste a vizitat Templul lui Apollo din Delphi, iar Oracolul i-a spus sa-si ucida mama, pe Clytemnestra si pe iubitul acesteia, pentru a razbuna moartea tatalui sau. Si asa s-a intamplat. Dar pentru ca si-a omorat mama, Furiile l-au urmarit pe Oreste pana la Delphi, unde i s-a poruncit sa se duca pentru a cere iertarea zeitei Atena. In Atena, el a fost pus sub acuzare. Pentru ca juratii au ajuns la egalitate, Atena a avut votul final si l-a declarat pe Oreste nevinovat. Zeita a cerut Furiilor sa opreasca distrugerea orasului. Acestea au devenit Eumenidele, iar Micene a devenit din acel moment un oras prosper.

Ce poti vedea in Micene: Orasul este asezat pe un deal, de unde se poate vedea intreaga vale. Pe dealul respectiv se afla ruinele Acropolelor si ale zidurilor orasului. Locatia este populara printre turisti, in special pentru mormintele regale si pentru Poarta Leilor, unul dintre cele mai cunoscute elemente din arhitectura universala. Stiai ca leii sunt de fapt…leoaice?

Primul cerc de morminte regale a fost descoperit inaintea oricaruia dintre mormintele din Micene. In cerc se afla 6 morminte, in care arheologii au descoperit opt barbati, noua femei si doi copii, precum si 14 kilograme de aur. Al doilea cerc – situat in afara Acropolelor – adaposteste morminte mult mai vechi decat cele din primul cerc si a oferit arheologilor o multime de informatii utile despre oras.

Nu rata tezaurul lui Atreus, unde se afla un mare mormant: cel al lui Agamemnon. Impresionantul monument a fost construit in anul 1250 i.e.n. Taxa de intrare este inclusa in biletul cumparat pentru a vizita intregul oras Micene.

Sfaturi: Fii atent la incaltamintea pe care o porti atunci cand vizitezi orasul Micene. Rampa care duce la Poarta Leilor a fost creata astfel incat sa-i faca pe atacatori sa cada si se pare ca functioneaza si in cazul vizitatorilor. Locatia te pune cu adevarat la incercare, daca nu esti obisnuit sa mergi pe un teren stancos sau daca nu te tin picioarele. Ai grija mai ales daca ai o camera video si mergi cu spatele pentru a putea filma… vei ateriza in fund, inainte de a-ti da seama ce se intampla!

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!