Nu poți ajunge în Creta fără să vizitezi cele trei plaje paradisiace ale celei mai mari insule grecești, toate aflate în partea de vest: Balos, Falasarna și Elafonisi. Dintre toate, plaja Elafonisi e cunoscută drept „plaja roz” și a fost inclusă în multe topuri internaționale ale celor mai frumoase plaje din lume, între care ediția din 2014 a popularului 25 Best Beaches in the World, de la Trip Advisor.
Plaja Elafonisi, zonă protejată
Plaja Elafonisi se află la circa 75 km vest de localitatea Chania, în partea de sud-vest a insulei Creta. E ușor de ajuns la ea dacă îți petreci vacanța cretană în regiunea Chania, dar în cazul în care ești acomodat în zonele de mijloc sau de est ale insulei (Heraklion, Agios Nikolaos etc), vei avea de mâncat o pâine bună până a te bucura de nisipul ei. Elafonisi este, de fapt, o peninsulă oblică, perpendiculară pe coastele Cretei, care se transformă din când în când în insulă, din cauza apei care o invadează. Plină de dune de nisip, ienupări și narcise, Elafonisi e zonă protejată de programul ecologic Natura 2000. De aceea, e interzis să pleci de aici cu vreo plantă, scoică, cochilie sau… animal (da, țeastoasele din specia pe cale de dispariție Caretta-Caretta vin aici să-și depună ouăle).
De altfel, din acest motiv, întreaga zonă a plajei Elafonisi este mai degrabă una sălbatică. În afară de șezlonguri și umbrele nu găsești pe plajă nimic altceva care să deranjeze în mod strident natura. Lași mașina în parcare, apoi, cu geanta de plajă pe umăr începi să explorezi lagunele peninsulei, în căutarea unui loc în care să-ți „parchezi” fizicul pentru a te bucura de peisajul de factura caraibiană.
Și asta deoarece plaja Elafonisi chiar aduce cu o plajă exotică, din Caraibe. Nisipul alb, mărginit la țărm de cel de culoare roz, alături de apa turcoaz e demonstrația practică a faptului că nu trebuie să bați mii de kilometri pentru a da peste același lucru pe continentul american. În locul în care marea sparge peninsula, apa nu e mai adâncă de un metru, laguna transformându-se într-un loc ideal pentru scalda copiilor. De asemenea, laguna poate fi traversată lesne cu piciorul, în cazul în care vrei să explorezi și partea mai îndepărtată a peninsulei.
De ce plaja Elafonisi are culoarea roz
Rozul pal afișat de nisipul de la mal este dat de bucățelele sfărâmate de cochilii, corali și alte materiale acvatice. Este culoarea perfectă pentru orice fotografie postată pe Instagram, însă puțini știu că ea este asociată cu o legendă tragică.
În aprilie 1824, în plin război cu Turcia, câteva sute de rezidenți, în special femei și copii, s-au refugiat pe micuța peninsulă Elafonisi, fugind din calea invadatorilor. Din păcate, tentativa lor a eșuat și bieții oameni au căzut în mâinile dușmanilor. Legenda spune că în urma masacrului făcut de către turci, nisipul lagunei a căpătat culoarea roz. În cel mai înalt punct al zonei există chiar și un memorial dedicat tragicelor evenimente din acel an.
Trecând peste această legendă tristă și alegând explicația științifică a culorii roz a nisipului, e de spus că nuanțele acesteia variază, în funcție de flux și reflux, putând fi mai închise sau mai pale. Oricum ar fi, imaginea plajei Elafonisi este de vis. Desigur, asta vine la pachet cu faptul că e foarte aglomerată, în plin sezon fiind dificil de găsit un șezlong liber. Din fericire, am vizitat-o la finalul sezonului, când hoardele de turiști se răriseră și când puteai să-ți tragi sufletul în liniște, bucurându-te de o plimbare pe nisipul fin.
Cum ajungi la plaja Elafonisi
Poți ajunge la plaja Elafonisi cu mașina sau cu autobuzul, din Chania (circa o oră și jumătate). Șoseaua are o bandă, e destul de șerpuitoare, însă peisajul este superb, în special în cheile Topolia, unde merită să faci o oprire, și în pitorescul sat Elos.
Citește și: Creta organică: vin, bere, miere, brânză și ulei de măsline în Chania
Add Comment