Caii ocupă un loc special în inima oamenilor, frumusețea și noblețea acestor animale având un impact emoțional deosebit, atât în rândurile celor care practică în mod constant călăria, cât și printre cei care se rezumă la o admira. În România se desfășoară anual un eveniment ecvestru de mare ținută, în 2019 acesta pregătindu-se pentru cea de-a șasea ediție, una care deschide drumul către Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020: Karpatia Horse Show.
Karpatia Horse Show se află la a șasea ediție
A șasea ediție Karpatia Horse Show va avea loc în perioada 27-29 septembrie 2019, urmând să găzduiască un Concurs Complet Internațional de 4*, care va reprezenta o premieră pentru sportul românesc. Pe Domeniul Cantacuzino de la Florești (județul Prahova), cai și călăreți din întreaga lume se vor întrece într-un concurs care aduce puncte pentru calificarea la J.O. de la Tokyo, din 2020.
Vom avea de-a face cu un eveniment care se va desfășura pe perioada a trei zile, în care doritorii sunt invitați să evadeze din cotidian pentru a urmări o serie de activități menite să satisfacă gusturile unui public variat: ateliere creative, demonstrații ecvestre, tir cu arcul, experiențe culinare, aventura park, târg de lifestyle ecvestru, concerte în aer liber și multe alte surprize.
Un concurs complet de echitație
Palatul Micul Trianon, monument istoric cu o semnificație aparte, va străjui Concursul Complet de echitație care reunește trei ramuri ale sportului ecvestru: dresaj, cross-country și sărituri peste obstacole, fiecăreia fiindu-i consacrată o zi. De altfel, parcul Domeniului, fondat de Gheorghe Grigore Cantacuzino, care se întinde pe o suprafață vastă de 130 de hectare, a fost conceput să cuprindă inclusiv un peisaj adaptat plimbărilor călare.
Originea probei complete de călărie se regăsește în concursurile la care participau în trecut descendenți ai marilor familii nobiliare și ofițeri de cavalerie, demonstrând abilitățile excepționale ale cailor. Gata pentru parade maiestuoase, caii își dovedeau grația și legătura strânsă avută cu omul, realizând mișcări elaborate – cuprinse acum in proba de dresaj, care se derulează în cadrul Karpatia Horse Show în ziua de vineri, 27 septembrie.
A doua zi, concurenții vor parcurge până la 6 kilometri pe teren variat, cu păduri și coline, sărind peste obstacole naturale spectaculoase și iazuri, dovedindu-și rezistența și viteza în orice condiție de mediu. Toate acestea reprezintă proba de cross-country programată sâmbătă, 28 septembrie. Această probă amintește, de asemenea, de sarcinile ofițerilor de depeșă care aveau de livrat un mesaj important într-un timp record, între localități îndepărtate. Publicul este invitat, cu acest prilej, la o promenadă pe întregul Domeniu, urmărind evoluția fiecărui concurent și provocările aduse de fiecare obstacol amenajat într-un punct de belvedere.
Proba finală, de duminică, 29 septembrie, cea de sărituri peste obstacole mobile (show jumping) era și este menită să evidențieze toate calitățile primelor două probe la un nivel esențial, cuplul cal-călăreț reușind să execute salturi în cadență precisă, contra-cronometru, pe un parcurs care solicită abilități tehnice și de strategie, susținute de o condiție fizică ireproșabilă a unui astfel de cal – campion.
Palatul Micul Trianon, obiectiv turistic de interes
O coincidență este faptul că proba de concurs complet a devenit disciplină olimpică în anul 1912, când se derula construcția Palatului Micul Trianon de la Florești.
Construit în manieră eclectică franceză, triumfală, de factură romantică și cu referință directă la stilul Ludovic al XIV-lea, Palatul Micul Trianon din Florești a fost conceput pentru a transmite apartenența la cultura europeană și aspirațiile avute de România la începutul secolului 20, în plină epocă de modernizare și prosperitate.
Gheorghe Grigore Cantacuzino și-a dorit să lase posterității un simbol al reușitei unui neam și a unei familii care a dat României mai mulți conducători care au contribuit fundamental la dezvoltarea sa. Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent al unei vechi familii nobiliare bizantine, a fost caracterizat astfel: „Fost de mai multe ori ministru, șef de Guvern, președinte de Cameră și Senat, mai mult ca fiecare om, dl Gh. Cantacuzino a consacrat 50 de ani vieței publice și binelui acestei țări.” – Alexandru Marghiloman (la rândul său ilustru om politic și mare iubitor de cai, considerat părintele hipismului românesc).
Bilete pentru Karpatia Horse Show
Evenimentul promovează apartenența la un set de valori și un lifestyle inspirat de noblețea cailor, bucuria de a fi la promenadă și de a redescoperi o parte semnificativă a istoriei și patrimoniului României prin vizitarea Domeniului Cantacuzino de la Florești. Participarea la eveniment cuprinde și o valență caritabilă, o parte dintre fondurile strânse prin vânzarea biletelor fiind direcționate către consolidarea Domeniului și a Palatului Micul Trianon care necesită intervenții imediate de restaurare.
Biletele și abonamentele achiziționate în avans de pe site-ul bilete.ro:
https://www.bilete.ro/karpatia-horse-show/karpatia-horse-show-27-29-sept-2019/
și de la punctele de vânzare bilete.ro beneficiază de discounturi de până la 60%. Copiii între 3 și 14 ani beneficiază de prețuri preferențiale, iar accesul le este permis doar însoțiți de părinți. Copiii cu vârste de până la 2 ani au acces Gratuit.
Până pe 25 Septembrie :
prețul unui abonament pentru cele 3 zile de show costă 50 de lei pentru adulți, 70 de lei pentru un adult + 1 copil și 90 de lei pentru un adult + 2 copii.
prețurile biletelor valabile o singură zi: 27, 28 sau 29 Septembrie sunt: 35 de lei pentru adulți, 55 de lei pentru un adult + 1 copil și 70 de lei pentru un adult + 2 copii.
În zilele de desfășurare ale evenimentului, bilete valabile pentru o singură zi se pot achiziționa și de la punctele de acces în incinta Domeniului Cantacuzino – Florești, Prahova.
Add Comment