Să recunoaștem: India e o țară fascinantă. Cultură, oameni, culori. O spunem, fiindcă am fost și am văzut ce înseamnă această națiune specială din Asia iar tuturor celor care strâmbă din nas la ideea unei vizite în India, pe motive de ”curățenie”, le sugerăm să-și lase temerile deoparte și să se îmbarce în primul avion. Sau, mai bine, să aleagă circuitul India Regală și Festivalul Sikhilor, propus de agenția de turism Agetur începând cu 28 februarie 2018, despre al cărui program vorbim în cele ce urmează.
Excursia începe cu zborul către Amritsar, via Doha. Amritsar e un oraș din nord-vestul Indiei, aflat la 28 km de granița cu Pakistan, fondat în 1577 de către Guru Ram Das, cel de-al patrulea guru Sikh, motiv pentru care astăzi este un oraș sfânt, transformat într-una dintre cele mai populare destinații turistice din India. Aici vei vedea Templul de Aur, principala lui atracție, care datează din secolul 14 și care este cel mai sfânt altar a religiei Sikh. Vei rămâne fascinat de uriașa cupolă de aur pur, de Grădina Publică Jallianwala Bagh și vei vedea Wagah Border, unicul punct de frontieră terestră dintre India și Pakistan, aflat pe istoricul drum G.T.Road, dintre orașele Amritsar și Lahore.
Călătoria continuă către Chandirgarh, un alt important loc de pelerinaj pentru comunitatea Sikh, fondat în 1664, apoi spre Anandpur Sahib, unde participi la ceremoniile prilejuite de Fstivalul Hola Mohalla, cu defilări, demonstrații de călărie și lupte, tot felul de concursuri și alte surprize plăcute. Înapoi la Chandirgarh unde, după un tur de oraș (cu multe repere interesante, între care Parcul Trandafirilor, Capitoliul, Grădina de Piatră etc), pleci spre capitala Delhi, oraș de 25 milioane de locuitori, căruia îi vizitezi principalele puncte de interes, de la mausoleele Mogule la Parlamentul Indiei, de la Palatul Președintelui la Poarta Indiei, de la celebrul minaret Qutub Minar, la Gurdwara Bangla Sahib, cea mai importantă casă de rugăciune Sikh.
Urmează un zbor pe distanța Delhi – Aurangabad, oraș aflat în partea central-vestic a Indiei, de unde începe partea a doua a fascinantului circuit. La 100 km de oraș vei vizita peșterile din Ajanta, vechi și bogat decorate, descoperite din întâmplare în 1819. O altă destinație vizitată este Ellora, loc plin de mânăstiri, capele și temple ce aparțin diverselor culte religioase, realizate între anii 600 și 1000. Urmează Khuldabad, loc de pelerinaj musulman, unde vizitezi ruinele fortăreței ce fusese ridicată în secolul 12 și care inițial fusse proclamată capitală de către sultanul Mohhamed Tughlaq dar mai târziu a fost abandonată din pricina lipsei de apă.
Zbori apoi către marele oraș Mumbai, oprindu-te ca punct final în Hyderabad, spre sudul țării, capitala statului Telangana, centru industrial și tehnologic al Indiei. Vizitezi orașul și înveți despre câteva locuri fantastice de aici: moscheea cu patru minarete Charminar și Moscheea Mecca, Fortul Golconda și Muzeul Salar Jung.
În ziua a zecea a circuitului ajungi în Hospet, oraș fondat în anul 1520, în care petreci noaptea după ce l-ai vizitat, apoi pornești către Hampi, ultima capitală a regatului hindus Vijayanagar, oraș cu istorie bogată și furtunoasă, care a lăsat în urmă câteva elemente splendide, precum Templul Virupaksha, Templul Vittala, Centrul regal, Incinta Zenana etc.
Urmează trei capitale ale dinastiei Chalukya: Aiholi (unde sunt peste 100 de temple), Pattadakal (cu temple din secolele 3-18) și Badami (cu temple de lemn, străduțe și case vechi, cu uși sculptate în lemn).
De la Badami iei drumul spre Goa, fosta colonie portugheză și cel mai mic stat al Indiei, oprindu-te să admiri cascada Dudhsagar, una dintre cele mai mari din India, cu o înălțime de 310 m. Vizitezi apoi Goa, unde te bucuri de superbele ei plaje dar și o mulțime de obiective istorice, biserici și mânăstiri aflate în Patrimoniul UNESCO. Ultima zi e pentru timp liber în însorita Goa.
Programul complet și detalii legate de excursii și prețuri, îl poți accesa aici
Add Comment