Suntem siguri că în periplurile tale prin lume ai trecut prin orașe care ieșeau din monotonie, remarcându-se prin culorile vii ale caselor, care le dădeau un aer vesel și care inspirau optimism. Am făcut în cele ce urmează o listă cu cele mai colorate orașe din lume, fără a avea pretenția de a le clasifica într-un top. În plus, dacă ai văzut și tu un oraș colorat care nu este în listă, te invităm să ni-l sugerezi în comentarii, eventual cu o fotografie atașată.
15 Juzcar, Spania
Dacă ai fost vreodată un fan al filmului de animație Ștrumpfii, vei recunoaște imediat faptul că Juzcar, satul spaniol din regiunea Andaluzia, pare desprins direct dintr-un scenariu cu simpaticele creaturi. Localitatea avea casele albe până în anul 2011, când acestea au fost vopsite în albastru, tocmai pentru a se face o promoție filmului cu ștrumpfi. Partea amuzantă este că, văzând cum satul devine brusc o atracție turistică, locuitorii lui au refuzat să li se vopsească la loc în alb casele, așa cum le promisese compania cinematografică.
14 Cinque Terre (Italia)
Nu e unul, ci sunt cinci: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore, toate situate pe stânci, deasupra mării. Cinque Terre! Cele cinci localități sunt parte a Patrimoniului UNESCO și arată de parcă cineva le-a vopsit în culori pastelate. Culoarea albastră a mării, alăturată imaginii caselor, creează întotdeauna fantezii fotografilor care au tendința să le întărească ulterior culorile, în frumoasele poze rezultate.
13 Vechiul San Juan (Puerto Rico)
Un alt sit UNESCO. Orașul Vechi San Juan, totodată capitala statului Puerto Rico, prezintă pe aproape întreaga lui suprafață un mozaic de culori care se ”asortează” perfect cu vibranta viață de noapte. Până și străzile orașului sunt albastre, deoarece cărămizile de această culoare au fost aduse din Spania în timpul secolului 16. Veți remarca, de asemenea, că nu există două nuanțe care să se repete în cartierele orașului al cărui nume inițial a fost Puerto Rico, apoi a fost schimbat în San Juan de un cartograf confuz.
12 Insula Burano (Italia)
Această insulă venețiană e cunoscută pentru două lucruri: dantelăriile și casele viu colorate ce se întind de-a lungul canalelor și a străzilor. Cel mai frumos e să le vezi și să le fotografiezi de pe apă. Există o lege, de fapt un protocol care spune că oricine dorește să-și vopsească locuința în Burano trebuie să facă o cerere către municipalitate, apoi i se va aloca un culoare pretabilă, dintre cele disponibile. O adevărată provocare!
11 La Boca, Buenos Aires (Argentina)
Cartierul La Boca este una dintre principalele atracții turistice din Buenos Aires, capitala Argentinei. E cunoscut pentru fantastica artă stradală și pentru casele extrem de colorate, dar și pentru faptul că aici își are sediul celebrul club de fotbal Boca Juniors. Primele case ale acestui cartier au fost ridicate din materiale rămase de la o fabrică de vapoare din apropiere, care au fost vopsite cu diverse culori aflate tot acolo, rezultatul fiind unul foarte… viu.
10 Jodhpur (India)
Aflat în vestul statului indian Rajasthan, ”orașul albastru” Jodhpur e o destinație turistică foarte populară, mai ales că aici se află multe temple, palate, poți descoperi vechea cultură a Indiei, ai dune de nisip și un deșert la mică distanță de oraș. E supranumit așa datorită caselor vopsite în albastru, care înconjoară Fortul Mehrangarh. Se spune că această tendință de vopsire a locuințelor în această culoare a fost dată de cei de la curtea împăratului, pentru a se distinge de oamenii de rând din Jodhpur. Curând însă, obiceiul a fost preluat de toată lumea. Acum, dacă-i întrebi pe localnici, unii îți vor spune că albastrul dau o pace interioară caselor iar alții vor menționa că pur și simplu culoarea alungă țânțarii. Oricare ar fi explicația, orașul nu e de ratat!
9 Wroclaw (Polonia)
Wroclaw e unul dintre cele mai mari orașe din Polonia, unul cu un trecut agitat. Dincolo de arhitectura lui spectaculoasă, orașul e cunoscut și pentru culorile caselor, care transmit urbei un aer optimist. E un oraș viu, luminos și pastelat, în care vei descoperi o mulțime de poduri, restaurante și cafenele.
8 Guanajuato (Mexic)
Guanajuato e cel mai colorat oraș din Mexic, unul care vreme de circa 250 de ani a fost furnizorul a 30% din producția mondială de argint, datorită minelor cu acest metal prețios, aflate în apropiere. Pe lângă acest fapt, nu sunt deloc de neglijat casele cu arhitectură colonială, foarte colorate, care se află pste tot.
7 Nyhavn, Copenhaga (Danemarca)
Nyhavn e cel mai frumos cartier al Copenhagăi, unul ce datează din secolul 17, în care fațadele caselor vechi, construite din lemn și cărămizi, sunt splendid colorate, făcând deliciul oricărui vizitator. Cartierul e celebru pentru restaurantele cu specific pescăresc și pentru barurile în care vei avea întotdeauna parte de o atmosferă caldă și primitoare.
6 Procida (Italia)
Această mică insulă a Italiei (cea mai mică din Golful Napoli) e plină de case colorate ca niște bomboane, majoritatea în portocaliu și galben, care creează un contrast fantastic cu albastrul Mării Mediterane. Faleza e garnisită cu astfel de case, acesta fiind și motivul pentru care e punctul de atracție al insulei. Deși mică, pe Procida trăiesc 10.000 de locuitori iar dacă te hotărăști să o vizitezi, vei fi surprins să descoperi că e foarte liniștită, deoarece, în ciuda frumuseții, nu e un loc aflat în vizorul multora.
5 Stockholm (Suedia)
Capitala Suediei e o combinație de clădiri de teracotă vopsite în culori pastelate, înconjurate de apele albastre ale mării. Un oraș foarte plăcut ochiului, în care îți recomandăm să nu ratezi Östermalm, cel mai exclusivist cartier al lui, unul care la începutul anilor 1800 nu era mai mult decât un simplu ghetou. Acum, un apartament aici costă milioane de coroane suedeze.
4 Colmar (Franța)
Este supranumit ”mica Veneție” și, totodată, se spune despre el că este cel mai frumos oraș din Franța. În Colmar găsești nenumărate canale, înconjurate de case splendide ale căror culori le vei remarca imediat, așa cum vei remarca și nelipsitele flori de la ferestrele lor. Colmar arată ca un orășel din povești iar amatorii de fotografii vor fi, cu siguranță, în extaz.
3 Willemstad (Curacao)
Capitala insulei Curacao, din sudul Mării Caraibelor, e un oraș cu mari influențe olandeze, evidente din moment ce insula e o colonie a acestei țări europene. Willemstad e cunoscut în special datorită caselor din port, clădiri viu colorate, despre care legenda spune că au ajuns așa datorită guvernatorului insulei. Acesta suferea de migrene, din cauza razelor de soare care se reflectau în vopseaua albă a caselor, așa că a ordonat ca locuințele orașului să fie vopsite în diverse culori. Nu se știe dacă acest lucru l-a ajutat în privința migrenelor.
2 Amsterdam (Olanda)
Amsterdam e fără dubiu unul dintre cele mai frumoase și colorate orașe ale lumii, și nu de ieri de azi, ci încă din Evul Mediu. Complementară cu culorile frumoase ale clădirilor este arhitectura acestora, care conferă orașului un look clasic. Cu atât mai vibrant este Amsterdam cu cât beneficiază și de o viață de noapte extrem de intensă, ale cărei ”culori” sunt, uneori, și provocate artificial.
1 Sighișoara (România)
România nu are multe orașe colorate, anii de comunism punându-și amprenta gri asupra majorității urbelor de la noi. Și totuși, încet-încet începem și noi să ne trezim la o realitate care îndeamnă spre o viziune mai optimistă a vieții de zi cu zi (vezi exemplul Oradea, un oraș excelent restaurat recent). Pentru lista colorată am ales Sighișoara, fiindcă în acest oraș medieval (unul dintre cele mai bine conservate din Europa) culoarea joacă un rol important. Clădirile au culori pastelate, străzile și piețele sunt vesele iar dacă privești orașul de sus, din Turnul Cetății, acoperișurile roșii dau o altă viziune acestui minunat oraș transilvan.
Mi-a plăcut foarte mult articolul! Sper ca pe viitor să ajung la Procida (Italia)! …..imi place și America Latină, dar cred că trebuie să mai aștept un pic.