Filme în aer liber, cel mai mare festival de muzică cu intrare gratuită din Europa, sute de muzee, unele dintre cele mai fascinate parcuri și palate care amintesc de povești cu regi și regine sunt doar câteva dintre activitățile pe care le poți face într-o vacanță în Viena. Dar lista e nesfârșită, orice vârstă sau preferință ai avea. Așa că nu e de mirare că Viena e una dintre cele mai iubite destinații city break din Europa.
Poate credeai că în capitala Austriei trebuie să călătorești cu un buget de vacanță de câteva sute de euro, dar dacă accepți să ieși din cercul muzeelor, a concertelor de operă, a balurilor vieneze sau nu ții neapărat să vizitezi Școala de călărie spaniolă, s-ar putea să descoperi câteva trasee spre inima Vienei, care poate fi o destinație de vaanță mai accesibilă decât ți-ai fi închipuit. Află care sunt unele dintre cele mai inedite lucruri pe care le poți face în Viena cu un buget redus.
Vizitează Catedrala Sf. Ștefan
Oricât de puțin timp ai petrece în Viena, nu trebuie nicidecum să ratezi Stephansdom, catedrala gotică din secolul 14 pe care o poți vizita gratuit într-un city break în Viena. Iar dacă vrei, poți urca cele 343 trepte din interiorul turnului pentru a te bucura de o vedere panoramică deasupra orașului. Poți lua și liftul până sus, caz în care trebuie să plătești 4 euro. De la înălțime, ai putea să îți alegi și locurile pe care ai vrea să le vezi și parcurile în care ai vrea să te plimbi sau să mergi la picnic.
Vizitează Stephandom dimineața, pentru că în funcție de zile, porțile catedralei se închid la 17:00 sau 18:00, așa că s-ar putea să nu o mai găsești deschisă atunci când te întorci spre hotel.
Descoperă podgoriile de vin din jurul Vienei
Poate că nu știai, dar în împrejurimile orașului se întind kilometri de podgorii de viță de vie, astfel că Viena e una dintre capitalele europene cu cea mai ridicată producție de struguri. Dacă ești fascinat de partea rustică a Vienei și ai vrea să îți petreci cel puțin o seară din city break-ul aici într-un decor inedit, poți face acest lucru vizitând podgoriile de viță de vie care mărginesc orașul pe kilometri întregi.
Poți explora cramele de unul singur sau te poți alătura unor tururi organizate. Tot ce trebuie să faci e ajungi în partea nordică a orașului sau în podgoriile de pe malul Dunării, din districtul 21 al capitalei Austriei.
Cumpără-ți un suvenir ieftin din piața de vechituri
Dacă vrei să cunoști Istoria Vienei prin poveștile oamenilor care o locuiesc, ideal ar fi să te trezești sâmbătă dimineața destul de devreme ca să ajungi la Târgul de suveniruri și antichități din Naschmarkt. O să descoperi un muzeu al lucrurilor dispărute din secolele trecute, obiecte unicat, dar și lucruri de duzină pe care nu le vei mai găsi nicăieri altundeva. Sunt sute de tarabe în fața cărora te poți opri. Se spune că Târgul din Naschmarkt ar fi unul dintre cele mai mari târguri de acest fel din Europa, așa că ai face bine să-l explorezi pentru câteva ore, mai ales dacă prinzi ziua de sâmbătă într-un city break pe malurile Dunării.
Iar dacă vrei să experimentezi bucătăria vieneză sau bucătăria internațională, după o sesiune de cumpărături, ai putea lua prânzul într-unul dintre zecile de restaurante din zonă. Și dacă nu vrei să te oprești noaptea târziu în vreun fast-food, în Naschmarkt e un restaurant deschis non-stop, ON Market, unde te poți refugia la orice oră.
Mergi la un concert de orgă sau la un concert de muzică clasică
Ai vrei să mergi la un concert, dar nu îți permiți să plătești prețul biletului la operă? Nicio problemă, în Viena sunt concerte gratuite mai tot timpul. Așa că poți participa oricând la unul dintre concertele de muzică clasică din Piața Schonbrunn, care se termină cu focuri de artificii.
În 2016, rusul Semyon Bychkov va conduce Orchestra vieneză, așa că spectacolele vor fi cu totul deosebite. Primul concert gratuit va avea loc în 26 mai. Poți urmări calendarul evenimentelor și îți poți alege cazare în orașul de pe Dunăre în funcție de concertul la care ai vrea să asiști.
Iar dacă preferi concertele cu public restrâns, te-ai putea retrage în Biserica Sf. Petru, unde se țin concerte la orgă în fiecare sâmbătă și duminică de la ora 20:00, iar în timpul săptămânii, de la ora 15:00. Biserica e fascinantă în sine, iar acustica perfectă.
Participă la Festivalul de muzică de pe malul Dunării
Dacă tot ai de ales o ofertă în Viena, poate ți-ai dori să ajungi la un concert în aer liber cu DJ internaționali și muzică alternativă, sau chiar la un festival cu sute de artiști contemporani. Poți face acest lucru, ba chiar poți participa la un festival alături de milioane de oameni fără să-ți cumperi un bilet de acces. Tot ce trebuie să faci e să îți treci pe lista city break-urilor un week-end în Viena în perioada 24-26 iunie când are loc unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din Europa la care nu se plătește intrarea. Donauinselfest sau Festivalul Dunării se ține în Viena de la sfârșitul secolului 19 și adună milioane de tineri din întreaga Europă. Ce-ai zice să ajungi și tu și să-ți cumperi acum un bilet de avion București-Viena?
Alege un singur muzeu pe care să-l vizitezi
Poate că e greu să alegi un singur muzeu pe care să-l vizitezi într-un city break la Viena, dar ce-ar fi să alegi doar ce ți-ai dori foarte mult să vezi? Nu e nevoie să vezi tot, e aproape imposibil. Dacă ți-ai dori să vezi un muzeu cu totul deosebit alege Muzeul Leopold, pentru că vei putea admira cea mai importantă colecție Egon Schiele din lume. Dacă nu ești fan Schiele, ci preferi arta contemporană, alege MUMOK.
Plimbă-te în frumoasele grădini de la Schönbrunn și în parcurile orașului
Dacă tot a venit primăvara și vara nu mai are mult și își intră în drepturi, ce zici să petreci mai mult timp în aer liber și să nu îți propui să vezi toate muzeele într-un sejur în Viena de doar câteva zile? Oricum, sunt sute de muzee în capitala Austriei, așa că îți va fi greu să le vezi pe toate.
Ai putea, în schimb, să descoperi monumentele lui Franz Schubert, Robert Stolz sau Johann Strauss în Standtpark, unul dintre parcurile cu cele mai multe monumente din orașul de pe Dunăre. Ori ai putea să te îndrepți spre Parcul Sigmund Freud, unde nu trebuie să te întinzi pe canapea, ci pe un șezlong, sub soare. Primăria scoate în fiecare zi peste 100 de șezlonguri pe care să te relaxezi. Și cu siguranță ai să ajungi la Palatul Schonbrunn unde te vei plimba în grădinile Schonbrunn, care se aseamănă cu cele din Versailles. În plus, în timpul sezonului estival sunt numeroase concerte în aer liber, dar și alte evenimente la care poți participa odată cu lăsarea serii.
Mergi la un film în aer liber la Rathausplatz
Dacă ajungi în Viena, cu siguranță vei trece și prin fața Primăriei, la Rathausplatz. E locul unde te oprești cu ocazia sărbătorilor de iarnă dacă doreşti să vizitezi Târgul de Crăciun, dar și locul unde poţi să iei pulsul oraşului într-o seară de vară.
Din luna iunie și până la sfârșitul lunii septembrie sunt proiectate filme și concerte pe un ecran gigantic amplasat în centrul pieței. E un loc perfect pentru interacțiune și socializare, dar și unul dintre locurile unde poți petrece fără să cheltui prea mulți bani.
Vizitează Hundertwasser Village și Casa Hundertwasser
Un alt lucru pe care-l poți face într-un city break la Viena fără să cheltui prea mulți bani, ba chiar fără să plătești intrarea, e să te plimbi în partea veche a orașului, pe lângă clădirile proiectate de excentricul arhitect Hundertwasser, care a lăsat, la propriu, natura să-i invadeze proiectele arhitecturale.
Principalul obiectiv turistic din zonă e Casa Hundertwasser, vopsită în culori vii, cu ferestre inegale și o cupolă de aur. Partea și mai ciudată e că o să vezi copaci ieșind din pereți și vegetație crescând de-a lungul pereților exteriori. Îți poți cumpăra câteva suveniruri de la Hunderwasser Village, care se află față în față cu Hundertwasserhaus, o clădire care seamănă cu un mall în miniatură proiectată de același arhitect.
La cumpărături în magazinele vintage
În orice cartier ai avea hotelul în Viena , vei găsi cu destul de multă ușurință magazine vintage cu haine care îți lasă impresia că te-ai întors undeva în secolele trecute. Magazinele vintage sunt cunoscute și ca magazinele nostalgiei în capitala Austriei, așa că dacă vrei să îți cumperi ceva ieftin, dar cu totul inedit, scoate de pe listă mall-urile.
Alege, în schimb, piețele de vechituri cum ar fi Naschmarkt sau magazinul Polyklamott, de lângă Naschmarkt, unde nu au doar haine din anii ‘60-’90, ci și accesorii sau încălțăminte. Iar dacă vrei haine vintage de designeri, te poți opri la magazinul second hand, Jil &Giorgio, care adună mii de piese vestimentare şi are sedii atât în districtul 6, cât și în districtul 9 al Vienei.
Add Comment