Fotografierea peisajelor are un farmec aparte. legat de acel ceva al mersului in natura, unde intalnesti la fiecare pas provocarea de a putea surprinde pe pelicula macar un strop din frumusetea cateodata uluitoare ce ti se asterne in fata ochilor. Pentru a reusi sa faci fotografii cu peisaje cat mai bune, ai nevoie sa stii cateva ponturi legate de lumina, focalizare si altele asemenea. Site-ul Digital Photography School prezinta cateva lectii invatate de la fotografi care stiu ce-i trebuie unui instantaneu peisagistic pentru a fi cu adevarat bun.
1. Maximizeaza profunzimea campului
Exista momente in care vrei sa fii mai creativ si sa experimentezi intinderi inguste in fotografiile tale peisagistice – abordarea normala este aceea in care surprinzi cat mai mult posibil din decorul pe care vrei sa-l fotografiezi. Cel mai simplu mod prin care poti face asta este setarea unei dimensiuni mici a deschiderii lentilei (apertura). Cu cat aceasta e mai mica, cu atat mai mare este profunzimea campului. Deschiderile mici ale lentilei inseamna ca in orice moment al zilei senzorul de imagine este expus la mai putina lumina, deci nu trebuie sa compensezi acest lucru crescand sensibilitatea senzorului (ISO) sau marind timpul de expunere (sau amandoua). Desigur exista si momente cand poti obtine rezultate foarte bune prin setarea unei distante de focalizare superficiale.
2. Foloseste un trepied
Ca rezultat al maririi timpul de expunere de care ai nevoie, pentru a compensa deschiderea mica a lentilei, va trebui sa gasesti o modalitate prin care sa te asiguri ca aparatul tau sta complet nemiscat in timpul expunerii. De fapt, chiar daca poti face poze cu timp de expunere rapid, practica folosirii trepiedului poate fi benefica. Poti lua in considerare si un cablu sau un declansator wireless, pentru si mai multa stabilitate a camerei foto.
3. Cauta puncte de focalizare
Toate fotografiile au nevoie de puncte de focalizare, prin urmare nici pesajele nu fac exceptie – in fapt, fotografiile care surprind peisaje, in lipsa acestor puncte, par mai degraba goale si vor face ca ochiul privitorului sa treaca pur si simplu prin imagine, fara a se opri asupra ei. Punctele de focalizare pot imbraca multe forme in cazul peisajelor si pot varia de la cladiri sau structuri diverse, pana la un copac cu o forma mai deosebita, un bolovan sau o formatiune stancoasa, o silueta etc. Gandeste-te nu numai la punctul de focalizare in sine, ci si la locul unde va fi amplasat acesta. Regula treimilor poate fi utila in acest caz.
4. Nu uita de prim plan
Un element care iti poate scoate in evidenta instantaneele peisagistice este prim-planul fotografiilor si plasarea punctelor de interes in el. Astfel, cei care privesc imaginile surprinse de tine pot patrunde mai bine in esenta lor. Totodata, pozele capata un plus de profunzime.
5. Tine cont de cer
Alt element important in peisajele fotografice este cerul. Majoritatea peisajelor fie au un prim plan dominant, fie sunt axate pe cer – daca nu ai macar unul dintre cele doua elemente, fotografia ta poate sfarsi prin a deveni plictisitoare. Daca cerul e bland si monoton, nu-l lasa sa-ti domine poza si plaseaza linia orizontului in treimea de sus (in orice caz, asigura-te ca prim planul e interesant). Daca cerul e incarcat de dramatism si pe el se regasesc formatiuni interesante de nori, scoate-l in evidenta, plasand linia orizontului mai jos. Apoi, intensifica cerul in partea de procesare a fotografiei sau foloseste filtre (de exemplu, un filtru de polarizare poata adauga culoare si contrast).
6. Liniile
Una dintre intrebarile pe care trebuie sa ti le pui atunci cand fotografiezi peisaje este “cum sa captez atentia privitorului cu aceasta poza?”. Exista mai multe modalitati prin care poti face asta (prim planul este una din ele), dar cea mai buna este aceea de a oferi privitorilor linii care sa-i faca pe acestia sa patrunda esenta imaginii. Liniile pot oferi profunzime si dimensiune unei imagini si pot reprezenta un punct de interes prin faptul ca ele creeaza tipare.
7. Capteaza miscarea
Atunci cand se gandesc la peisaje, majoritatea oamenilor o fac cu calm, seninatate si… cadre linistite – in orice caz, peisajele sunt foarte rar complet nemiscate, iar surprinderea miscarii intr-o imagine adauga un plus de dramatism, o alta stare si creeaza un punct de interes. Exemplu: vantul printre pomi, valurile spargandu-se de tarm, o cascada, pasarile in zbor, norii pe cer. Captarea miscarii implica faptul ca nu trebuie sa cauti un timp de expunere lung (uneori sunt suficiente cateva secunde). Desigur, asta cere mai multa lumina care sa ajunga la senzor, ceea ce se traduce printr-o deschidere mai mica a lentilei, utilizarea unor filtre sau fotografierea la inceputul sau sfarsitul zilei cand e mai putina lumina.
8. Lucreaza cu vremea
Un decor se poate schimba radical la un moment dat, in functie de vreme. Prin urmare, alegerea momentului prielnic pentru a realiza fotografia, este foarte importanta. Multi fotografi incepatori vad ca ziua e insorita si cred ca asta e cel mai bun moment pentru a iesi afara cu camera – dar retine ca o zi mohorata si sub amenintarea ploii iti ofera oportunitati mult mai bune de a crea o imagine care sa transmita o stare si care sa ofere anumite nuante. Cauta furtuni, vant, ceata, nori dramatici, soare stralucind pe un cer intunecat, curcubee, apusuri si rasarituri si lucreaza cu vremea schimbatoare, in loc sa astepti urmatoarea zi insorita cu cerul nefiresc de albastru.
9. Profita de orele de aur
Sunt fotografi care nu fac niciodata poze in timpul zilei, ci numai in zori sau la asfintit, pentru ca atunci e cea mai buna lumina si peisajele parca prind viata. Aceste ore de aur sunt perfecte pentru fotografierea peisajelor, din mai multe motive – unul ar fi lumina “aurie” de care putem profita, iar altul, unghiul sub care cade aceasta lumina si influenta pe care o exercita el asupra unui decor – creeaza tipare, dimensiuni si texturi interesante.
10. Gandeste-te la orizont
Este un sfat vechi dar bun – inainte de a fotografia un peisaj, ia in considerare linia orizontului, din doua puncte de vedere:
- Este ea dreapta? – Intotdeauna poti indrepta ulterior imaginea atunci cand o procesezi, dar e mai usor daca o surprinzi dreapta de la inceput.
- Unde e compozitia? – Linia plina de compozitie a orizontului se afla pe una dintre cele trei linii care alcatuiesc o imagine (fie cea de sus, fie cea de jos), dar niciodata in totalitate pe cea din mijloc. Desigur, regulile sunt facute pentru a fi incalcate, dar regula treimilor functioneaza foarte bine in acest caz.
11. Schimba-ti punctul de vedere
Conduci masina catre un decor pitoresc, te dai jos din ea, scoti camera, o pornesti, lasi totul la o parte, pozitionezi aparatul in dreptul ochilor, il rotesti stanga apoi un pic dreapta, dai zoom si faci poza, inainte de a te urca iar in masina pentru a pleca mai departe spre urmatoarea destinatie pitoreasca. Toti am facut la fel candva – dar asta nu inseamna ca am si obtinut acele poze extraordinare pe care multi dintre noi le cauta.
Acorda mai mult timp pozelor tale – in special pentru a gasi mai multe unghiuri interesante din care sa fotografiezi. Poti incepe prin a cauta o locatie mai altfel decat cele obisnuite, intinde-te pe pamant pentru a face poze de jos, sau gaseste un loc mai inalt, care sa te avantajeze. Exploreaza mediul inconjurator, experimenteaza puncte diferite de vedere si poti descoperi in final unicitatea dorita.
Citeste si: Cum sa fotografiezi poduri
[…] potential extrem de mare. Rezultatul poate fi unul uimitor chiar si pentru autor. In afara regulilor de baza pe care trebuie sa le aplici indiferent despre ce peisaj e vorba, ai in cele ce urmeaza cateva […]