Kemer
Kemer / Foto: Alx_Yago
Europa

Kemer – ghid pentru o vacanta de 5 stele

Statiunea Kemer se afla la poalele lantului vestic al muntilor Taurus si la 43 de kilometri distanta de provincia Antalya. Plaja, lunga de 52 de kilometri, face din Kemer unul dintre cele mai importante centre turistice ale Turciei.

Pana in anul 1910, Kemer a fost o zona invadata de apele provenite din munti si de mlastini. Vechii locuitori ai orasului au construit ziduri de piatra pentru a se proteja de inundatii. De aici vine si numele regiunii: Kemer. Cea mai atractiva caracteristica a orasului este frumusetea sa naturala. In cele ce urmeaza vom trece in revista ce sa faci si ce sa vezi in Kemer, Turcia, marcand atat o serie de obiective turistice din Kemer cat si activitatile ce se pot desfasura pe parcursul unei vacante in aceasta frumoasa statiune din Antalya.

Marea, padurile si muntii se intersecteaza aici, iar apele limpezi ale marii si verdele padurilor alcatuiesc un peisaj de o frumusete unica. Marea ajunge pana la padurile de pini, care sunt folositi adesea pe post de umbrele pe plaja.

Beldibi
Beldibi / Foto: afishman64

Incepand de la Beldibi, intregul tarm pana la Tekirova este o plaja naturala. Te poti bucura de mare pe plaja municipala aflata in centrul statiunii Kemer si pe plaja Moonlight, aflata langa port. Pe langa acestea, ai la dispozitie si plajele private, cu dotari si amenajari pe masura.

Regiunea mediteraneeana este mai bogata decat orice alta regiune geografica din Turcia, in ce priveste varietatea speciilor.

Muntii Taurus stau de straja acestor locuri, iar structura topografica si geologica de aici, precum si climatul joaca un rol important in cresterea varietatii speciilor de plante si animale.

plaja Olympos kemer
Plaja Olympos / Foto: cahitdemir

Ce să faci și ce să vezi în Kemer

Flacara eterna a Himerei

De sute de ani, aceasta flacara arde. Locul pe care se afla Himera are o istorie speciala. Natura din jur este magnifica, iar locul este usor de gasit. Poti veni aici cu masina sau in cadrul unei excursii organizate din Kemer. Çıralı se afla intre Antalya, Kemer-Kumluca si Muntele Zeilor. Olimp este muntele lui Zeus, locul in care se adunau toti zeii pentru a lua decizii. Pe acest munte exista flacari care nu se sting niciodata. Çıralı are o plaja lunga de 3,2 km, largimea ei variind intre 50-100 de metri.

Plaja este marginita de stanci. Nisipul este fin, iar in partea de nord curge un rau, numai in timpul iernii. Raul se intalneste cu marea in partea de sud, dupa ce trece prin orasul Olimp.

plaja Cirali
Plaja Cirali / Foto: Elena Odareeva

Astfel, plaja Çıralı este impartita in doua parti; la sud se afla raul Olimp si Çıralı. Çıralı are o structura naturala pastrata intacta, aici fiind locul in care isi duc existenta multe testoase care isi fac cuiburi in fiecare an. Plaja gazduieste si multe alte specii de plante si animale. La frumusetea sa naturala se adauga orasul din apropiere, Yanartafl.

Muntele Tahtali si gondola

Munții Tahtali
Munții Tahtali / Foto: mycan

A urca pe muntele Tahtali cu nou inaugurata gondola, “Sea to Sky”, reprezinta o experienta extraordinara, aceasta fiind cea mai lunga linie de gondola din Europa. Muntele Tahtali, aflat in Antalya-Kemer, are o inaltime de 2365 metri si este muntele cel mai apropiat de mare, de pe coasta de sud a Turciei.

Tahtalı iti ofera sansa de a admira privelistea imprejurimilor orasului Kemer, o destinatie de vacanta extrem de populara, aflata langa alta metropola a turismului, Antalya.

Olimp este al doilea munte ca inaltime din parcul national Beydağları, fiind asezat asemenea unui rege pe tron, intre Antalya si Finike.

Ruinele vechi de 2400 de ani de la Phaselis

Majoritatea ruinelor descoperite in zilele noastre apartin perioadelor romana si bizantina. In anticul oras Phaselis poti trai experienta unica a istoriei, care se impleteste cu cea a naturii. Tot aici exista si doua plaje minunate. In Phaselis se ajunge usor, atat pe uscat cat si pe apa sau chiar pe jos, locul aflandu-se in orasul Tekirova, la 2 kilometri distanta de centrul orasului. Phaselis s-a aflat sub dominatia persanilor timp de 200 de ani. In anul 344 i.C. s-a aflat sub domnia lui Alexandru cel Mare.

Phaselis
Apeductul de la Phaselis / Foto: fikretozk

Parcul eco din Tekirova

Parcul natural ecologic acopera o suprafata de 40.000 m2 fiind singurul parc de acest gen din lume. Aici traiesc multe plante si specii de reptile aflate pe cale de disparitie. Parcul este deschis publicului – aici poti vedea serpi, cameleoni, pitoni, serpi coral, serpi boa constrictor, anaconde, vipere, cobre, soparle uriase, testoase si crocodili.

Parcul cu tematica nomada din Kemer

Parcul Nomad kemer
Parcul Nomad / Foto: kemer-antalya.com

Kemer a fost candva locul de bastina al celor din tribul nomad Yörüks, care in lunile de primavara si vara isi stabileau resedinta pe platoul muntilor Toros, reintorcandu-se in oras odata cu venirea iernii. Cei din Yörüks inca traiesc in parcul Ayisigi & Yörük, dar au in prezent o existenta sedentara: nu mai migreaza nicaieri in timpul verii. Dovezi ale culturii Yörük sunt pastrate in zona cuprinsa intre port si parcul Moonlight. Aici, nomazii iti pregatesc sac börek, o specialitate locala de patiserie. Intre port si plaja Moonlight se afla si un mic muzeu etnografic.

Cumparaturi in pietele din Kemer

Pietele din Kemer nu trebuie ratate. Localnicii se intalnesc in aceste locuri si isi fac cumparaturile pentru weekend. Pietele ofera cumparatorilor fructe, legume, haine, incaltaminte si alte lucruri utile in casa, iar preturile sunt mici. Turistii vin aici sa cumpere tesaturi, incaltaminte, articole din piele, suveniruri si multe altele.

Pietele se organizeaza in zilele de luni si marti. Lunea gasesti aici orice, mai putin haine, iar martea, tesaturi si suveniruri.

Scufundari pana la epava navei Paris II

Vasul scufundat se afla la 33 de metri adancime, in largul coastei fiind una dintre cele mai “vizitate” epave din lume. In canion, un loc preferat pentru scufundari, poti vedea pisici de mare uriase si alte specii de pesti, foci mediteraneene si ton. 

In anumite momente, instructori experimentati ofera cursuri de scufundari si de salvamari.

Scufundarile pe cont propriu sunt interzise prin lege. Atunci cand desfasori astfel de activitati trebuie sa detii licenta de scufundator.

Stravechiul oras Idyros din Kemer

In Kemer, aproape de coasta golfului Ayisigi, cercetatorii sunt inca prezenti in anticul oras Idyros, ale carei ruine au fost descoperite cu ocazia sapaturilor dintre anii 1976-1977, efectuate de catre Muzeul Antalya.

Astfel, au fost descoperite ruinele zidurilor bizantine, trei glafuri de usa si ruinele unei biserici. Podeaua bisericii este acoperita de mozaic facut din pietre de culoare portocalie, rosie, alba si gri. La sud de biserica a fost descoperita o capela.

Idyros
Idyros

Grota Beldibi

Grota Beldibi se afla pe artera principala Antalya – Kemer, la 25 de kilometri de Antalya si 100 metri de tarm. Grota se afla la baza unor stanci din calcar care ajung pana in apa si au o inaltime de 25 de metri.

Ea are doua sectiuni. Una dintre ele a fost folosita inca din epoca paleolitica, dar partea cea mai atractiva este cea apartinand perioadei mezolitice.

2beldibi
Beldibi

Excursii safari

Circuitul incepe pe drumurile serpuite din muntii Taurus, unde vei face adesea popasuri pentru poze. In timpul excursiei vei descoperi stilul de viata al localnicilor, moschei, vai, varful muntelui si multe specii de plante si animale.

Pentru pranz vei face un popas pe malul raului sau la un restaurant. Dupa aceea, excursia continua, urmand sa te reintorci la hotel dupa-amiaza.

Festivalul de opera si balet din Aspendos

In fiecare an, mii de turisti straini si localnici se aduna in Aspendos pentru a vedea aceasta superba constructie antica, unul dintre cele mai bine pastrate teatre antice din lume. Teatrul din Aspendos este renumit pentru senzationala lui acustica. In luna iunie a fiecarui an au loc spectacole de opera si balet.

Parcul si plaja Moonlight

Plaja si parcul Moonlight reprezinta o zona intinsa in care se afla cea mai buna plaja din Kemer. Plaja are nisipul fin, fiind perfecta pentru familiile cu copii. Apele sunt tot timpul albastre, ai la dispozitie sezlonguri si numeroase locuri unde posti servi masa sau te poti relaxa cu o bautura in fata.

Moonlight Beach
Moonlight Beach

Phaselis

Phaselis a fost intemeiat acum mai bine de 2400 de ani si se afla la numai 11 kilometri distanta de Kemer. Aici, cei interesati de istorie si cei care vor sa se relaxeze, vor descoperi un adevarat Eldorado.

Plaja este perfecta pentru intreaga familie. Poti ajunge aici cu autobuzul din Kemer, pe ruta Camyuva-Phaselis-Tekirova.

Excursii cu iahtul

Kemer boat
Foto: Fotoplanner

Excursiile cu iahtul sunt relaxante si, cu ajutorul lor, poti ajunge usor in anticul oras Phaselis. Aici vei vizita orasul, Grota Piratilor si Golful Paradis. Pe drum te vei opri pentru a inota in apele calde si limpezi ale Marii Mediterane. Intoarcerea in portul din Kemer are loc de obicei in jurul orei 17.

Citeste si: Didim, soare si istorie

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!