Daca ajungi in Zanzibar, trebuie sa induri mai intai caldura inabusitoare a capitalei Tanzaniei, Dar es Salaam, inainte de a lua feribotul care te va purta putin peste 30 de kilometri pe mare. Insula isi face aparitia cu plajele sale cu nisip auriu scaldate de soare si portul impanzit de ambarcatiuni colorate. Micile barci poarta nume precum ‘Fortuna’ sau ‘Luvly Jubbly’, pictate cu litere iesite in relief. In spatele plajei se inalta constructiile din Orasul de Piatra, care in realitate nu sunt facute din piatra, ci din coral datand din secolul 19.
Zanzibar a reprezentat o ruta comerciala importanta si a devenit important mai ales pentru Oman, al carui sultan – Sa’id ibn – si-a stabilit aici resedinta in anul 1837. El a adus usturoiul, zaharul si indigo-ul in Zanzibar, crescand potentialul comercial al acestuia. Condimentele sunt cultivate si in zilele noastre pe ambele insule care alcatuiesc Zanzibarul: Unguja si Pemba.
Turistii pot face un tur al condimentelor – usturoi, cardamon, piper si ghimbir – afland cum sunt cultivate si recoltate acestea. In cadrul acestor tururi cu ghid, poti afla si diferitele utilizari ale cocosului si ai sansa sa vizitezi o veche baie persana, folosita de catre nevasta sultanului, sau sa faci o baie in mare. Turistii mai pot cobori si scarile abrupte care duc catre o pestera, acolo unde negustorii ascundeau sclavii, dupa ce aceasta practica a fost scoasa in afara legii.
E usor sa te pierzi in labirinturile de stradute inguste care alcatuiesc Stone Town – Orasul din Piatra. Femei cu valuri colorate se plimba, in timp ce barbatii stau de vorba si beau cafea din cescute mici. La fiecare colt de strada gasesti ceva fascinant: un vechi fort portughez, un magazin care vinde haine sau un barbat care stoarce trestia de zahar pentru a obtine sirop. Pe drumul principal se afla impresionantul palat al sultanului, in prezent muzeu. Vizitatorii pot intra aici in schimbul unei mici taxe si pot explora camerele elegante in care se afla mobila cu motive complexe, datand din vremuri de mult apuse.
Poate cea mai interesanta este camera din muzeu dedicata printesei Salme. Aceasta, fiica sultanului Sa’id, s-a indragostit de un neamt care traia intr-o casa de peste drum. Cei doi au fugit pe ascuns in Germania, iar ea si-a asternut povestea pe hartie, intr-o carte intitulata “Memoriile unei printese arabe”.
Coasta de est a insulei este mai putin populata, dar de o frumusete ireala. La tot pasul gasesti plaje cu nisip alb, iar apele marii au culoarea turcoazului. Localnicii folosesc tarusi infipti in nisip, pentru a culege alge de mare, folosite la producerea medicamentelor.
Zanzibar este cu siguranta un loc cu o istorie bogata, peisaje de vis si o cultura unica. Fie ca explorezi stradutele din Orasul de Piatra, fie ca patrunzi in istoria acestor locuri, sau doar savurezi niste ananas si painea traditionala chapatis, Zanzibar este un loc ce merita explorat.
Add Comment