Europa

Paradisul Europei: Insulele Azore

Legenda spune ca fabricantul de masini Henry Ford le oferea clientilor sai posibilitatea de a alege dintre mai multe culori: negru, negru si negru. Cu insulele Azore e intampla cam la fel, numai ca aici vorbim despre verde. Fa o vizita in acest arhipelag portughez si vei vedea atat de multa verdeata cata nu ti-ai putea imagina ca exista.

De la campurile de culoarea smaraldului, unde vacile pasc in liniste, pana la lacurile de un verde ireal si plantatiile de tutun, varietatea culorilor este uluitoare. Si mai exista si verdele arbustilor de ceai. Da, ceai. Este adevarat ca nu te-ai astepta sa vezi o plantatie de ceai in Azore. Balenele sunt cele care atrag turistii aici, iar cele noua insule reprezinta un adevarat magnet pentru iubitorii pasarilor si pentru plimbareti si scufundatori deopotriva. Dar ele ascund si secrete. Cum ar fi cel potrivit caruia acest punct cel mai vestic al Europei, aflat la 1500 kilometri de Lisabona, este unul dintre putinele locuri de pe continent unde cresc arbusti de ceai.

azore2

Industria ceaiului din aceasta parte a lumii nu este o afacere foarte profitabila; cu toate acestea, bautura numita ceai a jucat un rol deosebit de important in istoria insulei São Miguel, cea mai mare dintre insule, avand o suprafata de 747 kilometri patrati si cunoscuta sub numele de ‘Ilha Verde’.

Ceea ce a adus bogatia capitalei insulei São Miguel, minunea arhitecturala Ponta Delgada, este exportul de portocale. Primul transport al acestor citrice a avut loc catre Britania, in anul 1751, iar banii adusi de aceste operatiuni comerciale se vad in mod evident in casele ca niste palate care impanzesc strazile din Ponta Delgada. Dar la sfarsitul secolului 19, o molima a devastat portocalii de pe insula si a fortat fermierii sa se reprofileze.

ponta delgada

In prezent, mai exista un singur producator de ceai. Plantatia Gorreana a fost infiintata in anul 1883 si produce in prezent, 30 de tone de ceai pe an. Mica fabrica cu instalatiile si echipamentele sale antice, functioneaza si pe post de muzeu, oferind celor care vin aici posibilitatea de a se familiariza cu procesul de fabricatie al ceaiului, precum si sansa de a savura minunata bautura.

Ananasul a fost un bun inlocuitor pentru recolta de portocale decimata, insulele Azore  mandrindu-se cu nu mai putin de 3000 de sere. Climatul de aici, desi bland, umed si relativ constant, nu este suficient de propice pentru ca ananasul sa creasca in aer liber. Fa un popas la  plantatia São Miguel’s Arruda Acores, pentru a savura deliciosul lichior de ananas si pentru a vedea cum cresc aceste fructe: in mod uimitor, un fruct are nevoie de 2 ani pentru a ajunge la maturitate.azore1

Desigur, aceasta este nimic in comparatie cu cat de mult i-a trebuit peisajului acestui arhipelag sa ajunga la forma sa actuala. Si daca in prezent totul pare calm, marturiile despre originile vulcanice ale acestor locuri nu sunt foarte indepartate. Eruptiile, cutremurele si alte dezastre naturale domina istoria insulelor si asta se vede chiar la suprafata orasului Furnas din São Miguel.

Locul acesta a cunoscut atat raiul cat si iadul. Pe de o parte, peisajul de aici este cu adevarat paradisiac: hortensii albastre si flori de liliac impanzesc aceste locuri, fara a mai pune la socoteala si gradina Terra Nostra, cu o suprafata de peste 12 hectare, care dateaza din anul 1870, o lume de smarald cu copaci verzi si umbrosi, care stau de straja aleilor, grote impodobite de ferigi si bazine cu apa limpede. Tot aici se afla si lacul Furnas, unde aburul vulcanic pluteste la suprafata.

furnas

Micul orasel Furnas, cu casele sale de culoare alba este una dintre atractiile turistice de aici: petrecerile se tin lant in timpul pranzului, in timpul carora se serveste traditionala ‘cozido das Furnas’, o tocana cu carne si legume, gatita cu sase ore inainte, intr-o groapa sapata in pamant, pe malul lacului. Mult mai linistite sunt izvoarele termale din Furnas, unde poti testa apa: calduta, metalica, gazoasa si curios de buna la gust.

Alta atractie turistica din São Miguel se afla la capatul opus al insulei. Sete Cidades, regatul celor sapte orase, apare in mod regulat in lista celor mai romantice locatii din lume. Lacurile magnifice de aici, cu apele in culori de o frumusete ireala – unul albastru si unul verde – stau cuibarite in uriasele caldari vulcanice, luandu-si parca culorile din lacrimile ce au curs din ochii celor nefericiti in dragoste, care s-au perindat pe aici de-a lungul timpului.

Aceasta insula este chiar mai verde decat São Miguel. Fa o escala la 545 de metri altitudine, pana la Serra do Cume, pentru a admira peisajul magnific din Terceira. Apoi, coboara pana pe coasta, acolo unde se afla Biscoitois, cu podgoriile sale incantatoare. Aici vin localnicii pentru a se imbaia in bazinele naturale care impanzesc aceasta linie de coasta.

sete-cidades-crater-gaspar-avila

Marea pasiune a locuitorilor de aici erau luptele cu tauri, in versiunea proprie acestor locuri, aceea in care animalele nu erau niciodata ucise. Daca pasiunea localnicilor pentru acest sport este intrucatva discutabila, atunci trebuie sa stii ca ceea ce ii face mandri este Angra do Heroismo – cel mai vechi oras din Azore, datand inca din anul 1474, care este inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Angra este un alt loc care merita explorat, avand o incarcatura istorica deosebita si un peisaj de o frumusete greu de descris in cuvinte. La final, urca pe creasta Monte Brasil,un vulcan aflat in apropiere, in prezent parc national, de unde poti admira privelistea golfului si a orasului impanzit de biserici si case datand din perioada Renasterii.

Urmatorul punct al itinerariului tau insular este micuta insula Faial, unde se afla vulcanul Capelinhos. Aici au avut loc intre anii 1957 si 1958, o serie de eruptii care au creat un peisaj dezolant si plin de praf, asemanator celui selenar. Locul este caracterizat de prezenta farului Capelinhos, care a fost pe jumatate ingropat in cenusa. In prezent, aici se afla un centru de studiu subteran, iar cei care nu au teama de inaltimi, pot escalada structura farului.

Capelinhos

Capelinhos este locul in care trebuie sa vii daca ai nevoie de relaxare intr-o adevarata oaza de verdeata. Linistea o poti gasi si in mica asezare Horta, acolo unde omul nu si-a facut prea mult simtita prezenta. Horta este unul dintre principalele porturi din Azore, care pastreaza urmele trecerii sutelor de marinari de-a lungul anilor si ai caror ochi au fost martori ai frumusetii insulei Pico, unde se afla un con vulcanic cu o inaltime de 2351 metri. Peisajul de aici este cu adevarat magnific, mai ales la primele ore ale diminetii.

Nicio vizita in Horta – indiferent de perioada in care vii aici – nu este completa daca nu faci un popas la Pete’s Café Sport. Pete (pe numele sau adevarat, José) este o adevarata legenda a insulei Faial. A treia generatie a familiei sale este proprietara acestei cafenele – locul unde poate fi vazut adesea, imbracat in tricou si servind la mese.

Faial este destinatia finala, acolo unde incepi deja sa simti regretul ca excursia ta se apropie de final. Dar cu siguranta aceste locuri te vor face sa revii in Azore si cu alta ocazie.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!