Europa

Lucruri de facut si locuri de vazut in Cannes

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Cu porturile sale pline de super iahturi si falezele unde masinile Ferrari si Mercedes sunt ceva la ordinea zilei, stralucitoarea Riviera Franceza iti da impresia unui loc in care plimbatul pe jos poate reprezenta o ofensa adusa localnicilor si o dovada a unui statut social nu foarte bine vazut. Dar mersul pe jos e sanatos in Cannes si asta o arata nu numai starurile care pasesc pe covorul rosu in fiecare an, in luna mai, cu ocazia Festivalului International de Film de la Cannes. Fie ca te plimbi pe celebrul bulevard La Croisette, sau pe stradutele intortocheate ale cartierului istoric Le Suquet, fie ca hoinaresti pe una din insulele din apropiere sau incinzi ringul de dans, un lucru e sigur: in Cannes ai nevoie de cel putin cateva perechi de pantofi. Din fericire, poti gasi incaltaminte cata vrei pe artera comerciala Rue d’Antibes, alta atractie a acestui oras.

[highlights color=”red”]11 Walk of Fame[/highlights]

Vei avea sansa sa vezi locurile unde au pasit Quentin Tarantino, Angelina Jolie, Catherine Deneuve si alti titani ai marelui ecran – sau cel putin vei vedea amprentele lor pe trotuar – odata ce ajungi in partea de vest a bulevardului La Croisette, in special in jurul cladirii Palais des Festivals et des Congrès (locul unde este intins covorul rosu cu ocazia celebrului festival de film) sau in Esplanade Georges Pompidou.

Covorul rosu, intins in fiecare primavara in Cannes
Covorul rosu, intins in fiecare primavara in Cannes

Daca mergi spre est, pe malul Marii Mediteraneene, vei vedea femei imbracate in haine Chanel, plimbandu-si cainii minusculi si alte genuri de personaje specifice orasului Cannes, pe masura ce lasi in urma plaje cu nisip auriu si restaurante din care muzica rasuna in orice moment al zilei. Pe bulevardul strajuit de palmieri, vei remarca cu siguranta hotelurile grandios decorate in stil belle époque si Art Deco, printre care Intercontinental Carlton Cannes si Hôtel Martinez, ambele favorite in randul starurilor de film. Pentru cei pasionati de cultura, spatiul artistic La Malmaison gazduieste expozitii ale celor mai importanti artisti din Franta.

[highlights color=”blue”]10 Locul ideal de cocotat[/highlights]

Chiar daca elicopterul inca asteapta sa-l cumperi, poti admira privelistea de sus a orasului, din Le 360 bar (2, Bulevardul Jean Hibert; radissonblu.com/hotel-cannes), aflat pe acoperisul noului Radisson Blu 1835 Hotel & Thalasso. Micul salon de aici este perfect pentru a petrece o seara de neuitat in compania unui pahar de vin Chablis (12 euro) sau a unui cocktail Radisson Royal (Curaçao, suc de ananas, nectar de mango si sampanie, 20 euro), in timp ce terasa iti ofera o atmosfera mult mai plina de energie si vederea panoramica a orasului si marii, pe timpul noptii.

[highlights color=”red”]9 Supriza bucatarului[/highlights]

Ti-e greu sa iei o decizie? Lasa-l pe bucatarul Bruno Gensdarme, un veteran al celebrului restaurant Guy Savoy din Paris, sa aleaga ce sa servesti la cina. La restaurantul La Table du Chef (5, rue Jean Daumas; 33-4-93-68-27-40) nu exista meniu. In schimb, Monsieur Gensdarme strabate zilnic pietele producatorilor locali si decide ce sa gateasca pentru un meniu cu patru feluri (41 euro de persoana). Printre deliciile mai recente se numara ton cu piure de cartofi dulci, muschi de vita cu foie gras si terrine de ciocolata cu spuma de capsuni si zmeura.

[highlights color=”blue”]8 Distractii locale[/highlights]

Le Suquet,
Le Suquet,

Evita barurile de pe faleza La Croisette si mergi in vechiul cartier Le Suquet, acolo unde petrec localnicii din Cannes. Pentru un pahar de vin intr-o atmosfera relaxanta, la lumina lumanarilor si inconjurat de orhidee, intra in  L’Endroit (10, rue du Suquet; 33-4-93-99-09-23), un bar deservit de o echipa de tineri, care iti ofera peste 40 de sortimente de vin la pahar (printre care se numara “potentul” Bandol rosu, 9 euro). Treci apoi strada si mergi la Charly’s Bar (5, rue Suquet; pubcharlysbar.com), o grota din piatra plina de viata unde poate veni oricine, de la tineri pana la varstnici si unde muzica acopera genuri precum soul din anii ’60, remixuri din anii ’80 si pop.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”red”]7 Cannes-O-Copia[/highlights]

Piata Forville
Piata Forville

O piata acoperita care se intinde pe trei strazi, Marché Forville este un loc in care gasesti de toate. Coltul de nord-vest este dedicat produselor traditionale, precum carnati afumati din carne de porc, mistret sau rata (3,50 euro), la standul  Thomas and Julien, sau dulceturi (4,50 euro) la Patricia Hibert. Familia Baussy vinde ulei de masline (14 euro litrul), si “tapenade” cu masline (7 euro).

[highlights color=”blue”]6 O vizita la muzeu[/highlights]

Musée de la Castre
Musée de la Castre

Viata rurala isi face aparitia pe masura ce patrunzi in Le Suquet. Stradute pietruite si scari in zigzag, casute care au in fata piersici si lamai si strajuite de felinare. In varful dealului, fortareata de aici adaposteste Musée de la Castre. Colectia de arta etnografica, care include papusi indoneziene, sarcofaguri etrusce, obiecte apartinand calugarilor budisti, este impresionanta, dar cireasa de pe tort este turnul de aici, care dateaza din secolul 11 si de unde poti admira privelistea incantatoare a marii, plajele aurii, dealurile, acoperisurile din tigla ale caselor si muntii care sa vad in departare. Taxa de intrare este de 6 euro.

[highlights color=”red”]5 Curiozitati culinare[/highlights]

Multa lume vine la Le 7 Place (7, rue des Frères Casanova; 33-4-93-99-53-48). Intr-un decor rustic la lumina lumanarilor, in care troneaza fotografii alb negru infatisand orasul Cannes de odinioara, isi fac aparitia si elemente kitsch, precum scaune acoperite cu piele artificiala de sarpe sau tacamuri uriase pe post de obiecte de arta atarnate pe pereti. Mancarea de aici este si ea un amestec de clasic si bizar : unt cu fistic si parmezan sau tarta cu mere, care are pe post de topping nu inghetata, ci branza de capra.  Pieptul de rata vine la pachet cu bucatele albe de Dragée – migdale glazurate – iar un meniu cu 3 feluri pentru doua persoane, costa in jur de 80 de euro.

[highlights color=”blue”]4 Timpul pentru cumparaturi[/highlights]

Rue d’Antibes
Rue d’Antibes

O plimbare de sambata pe artera comerciala Rue d’Antibes este obligatorie. Pentru a identifica tot ce e la moda in magazine precum Zara-Camper-Swarovski-Mont Blanc, ai nevoie de un nas format. Intra in magazinul unde se vand tricouri cu capete de mort,  apartinand marcii Seven Tees, la Bathroom Graffiti (52, rue d’Antibes; bathroomgraffiti.com), un adevarat imperiu unde se vand si perne amuzante si lampi in forma ursuletilor din jeleu. Langa, se afla micul magazin al lui Augustin Latour (8, rue Chabaud; 33-4-93-99-08-94) care comercializeaza decoratiuni interioare, cum ar fi ghirlande de felinare din hartie Tsé & Tsé Associées si covoare care imita frunzele de Ginkgo biloba, de la Agence Art Terre. Moda si designul fac casa buna la Ahimsa (148, rue d’Antibes; 33-4-93-43-78-24). Lampile din ceramica rosie din Maroc (95 euro) arata incantator atarnate deasupra covoarelor din piele de capra din Turcia (280 euro).

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

[highlights color=”red”]3 O cina intima[/highlights]

L’Affable
L’Affable

Amantii discreti, celebritati care se feresc de paparazzi si vampiri ce nu suporta lumina soarelui se aduna la L’Affable (5, rue Lafontaine, restaurant-laffable.fr). Discretul salon decorat in nuante de gri si bej nu are ferestre, asa ca cei dinauntru nu pot fi vazuti. Lumina si culorile sunt date de meniul fix la pretul de 42 de euro, care include preparate mediteraneene si mancaruri clasice frantuzesti. Printre atractiile de pe lista se numara supa de dovlecei galbeni cu foie gras si sos pistou; calamari cu sos de rosii si anghinare, carne de vita cu sos de mustar si morcovi, sufleu de portocale cu Grand Marnier si bezele cremoase cu sos de zmeura si frunze de menta.

[highlights color=”blue”]Flacari si stele[/highlights]

Femei in rochii negre si barbati purtand camasi elegante vin in barul B. Pub (22, rue Macé; 33-4-93-38-17-30), un club de noapte in stil neo-clasic, unde totul este plin de stralucire. Uneori flacarile incing barul, atunci cand barmanii prepara cine stie ce cocktailuri sofisticate, sau cand cineva comanda o sticla de sampanie (110 euro sticla de Moët & Chandon), care este adusa la masa intr-o frapiera stralucitoare, din care tasnesc scantei. Dupa aceea poti merge in clubul de noapte Le Bâoli. Jude Law, Beyoncé, Snoop Dogg si Printul Albert de Monaco sunt numai cativa dintre cei care frecventeaza acest loc inconjurat de palmieri si cu interioare asemanatoare celor din Playboy Mansion. Daca sticla de 6 litri de Dom Pérignon (25000 euro) ti se pare prea scumpa, multmeste-te cu un mojito la 30 de euro.

[highlights color=”red”]2 Relaxare in larg[/highlights]

Fortareata de pe Île St. Honorat
Fortareata de pe Île St. Honorat

Natura te asteapta in larg, pe Île St. Honorat, cea mai mica dintre cele doua Îles de Lérins, nu foarte departe de coasta. Un feribot pe care il poti lua din Vieux Port, trece prin Quai Laubeuf si te lasa dupa numai 20 de minute pe coasta insulei, acolo unde traiesc calugarii de la manastirea  Lérins. O plimbare in perimetrul insulei dureaza in jur de 2 – 3 ore si te poarta pe langa golfuri stancoase, promontorii, flori salbatice, podgorii si ruinele unor capele din piatra vechi de secole. Atractia principala este manastirea medievala abandonata din sudul insulei, un edificiu gotic incantator, ce pare desprins din basme. In actuala manastire, aflata langa, poti cumpara vinuri produse de calugari, printre care soiul St. Sauveur 2008 syrah (45 euro).

[highlights color=”blue”]1 Solzi si cochilii[/highlights]

Restaurantul La Tonnelle
Restaurantul La Tonnelle

Darul pe care Marea Mediterana il are pentru tine, te asteapta la La Tonnelle, un restaurant elegant in aer liber, cu decoruri din lemn si piatra, aflat langa locul unde acosteaza feriboturile ce vin pe insula din apropiere. Carnea frageda de peste vine acompaniata de legume precum morcovi, varza, anason si dovlecei, in timp ce file-ul de cod se serveste cu chorizo si sos pistou. Supa de peste si langustele sunt si ele in meniu, iar totul este acompaniat de vin din productia proprie a calugarilor din zona. Un meniu pentru doua persoane, cu 3 feluri, fara bauturi, ajunge la 100 de euro.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!