Citeste Minighid: ce să faci si ce sa vezi in Cairo (1)
Unde poti manca in Cairo
Bucataria egipteana are la baza in mare parte ingrediente proaspete – ierburi, condimente, usturoi, lamaie, legume – iar cele mai reprezentative sunt mazarea si aish, painea nationala si care este o versiune mai inchisa la culoare si rotunda, a painii obisnuite. Poti testa aceasta bucatarie in unul dintre multele restaurante din Cairo, desi cele mai buna sunt in Garden City, pe insula Zemalek si in alte zone cu vad din oras. Daca ai stomacul mai sensibil, alege sa mananci intr-un restaurant, in loc sa bantui printre standuri si tarabe, in piete.
Nota: Egiptul este o tara care traieste din bacsis; vei descoperi curand ca platesti bacsis (bakeesh) tuturor, de la cel care te ajuta sa faci poze la Piramide, pana la femeia care pazeste toaletele publice. In restaurante, vei lasa bacsis un procent cuprins intre 10 si 15%.
Garden Promenade Café din incinta hotelului Marriott de pe insula Zemalek este favorita locuitorilor bogati din Cairo, dar si a turistilor deopotriva si nu e de mirare de ce. Este unul dintre putinele spatii intime, in aer liber din Cairo – o oaza gazduita in incinta unui palat din secolul 19, aflata pe malul Nilului. Printre optiunile din meniu se numara paste, pizza, salate si platouri tarditionale, precum kebab si kofta, sau carne tocata. Exista si o brutarie in incinta hotelului, care serveste 14 tipuri de paine, 28 de specialitati de patiserie frantuzesti si Movenpick, o inghetata elvetiana fantastica. Locul este insa destul de scump, un pranz pentru patru persoane ajungand usor la 500 de lire egiptene sau chiar mai mult.
Pe insula Zemalek se mai afla si Sequoia, un salon in care te vei simti cu adevarat fabulos. Stai intr-unul dintre fotoliile luxoase, sub un fel de prelate, lasa-te rasfatat de briza apei in timp ce mananci sushi sau fumezi o shisha (pipa cu apa). Fiind un oras musulman, in Cairo nu gasesti multe locuri in care poti bea acool, dar acesta este unul dintre ele. E recomandabil sa faci rezervare, existand o taxa minima. Localul se afla pe strada Abu El Feda, in partea cea mai de nord a insulei.
Candva locul de bastina al conducatorilor bogati, Garden City este in prezent cartierul in care se afla Ambasada americana si cea a Marii Britanii si multe hoteluri occidentale – motiv pentru care cartierul este inconjurat de catre fortele de securitate egiptene. Spune-le acestora ca mergi la Taboula, un restaurant ospitalier, cu decoruri arabe si feluri de mancare libaneze, precum hummus, frunze de vita, branza la gratar si baba ganoush.
Pentru fructe de mare fantastice si salate din Orientul Mijlociu, Americana Fish Market iti ofera produse proaspete la preturi acceptabile. Poti alege dintr-un meniu variat de peste proaspat prins. Acesta este cantarit, gatit la comanda si servit cu salata si aish, pregatita pe loc in cuptor. In plus, restaurantul este pe puntea superioara a unei ambarcatiuni apartinand maurilor, care se afla pe Nil. Localul se afla la adresa Sharia al Nil 26 in Gizeh.
[sws_pullquote_left] In Gizeh, restaurantul Khan El Khalili aflat in incantatorul hotel Mena House Oberoi, este imbatabil in ce priveste privelistea pe care o ofera asupra Piramidelor. Este deschis 24 de ore din 24 si ofera un mic dejun fantastic, gen bufet suedez. Daca te afli in Gizeh la ora cinei, poti intra in popularul restaurant indian al hotelului, Moghul Room. [/sws_pullquote_left]Cairo se mandreste cu o adevarata cultura a cafelei; in drumurile tale prin oras vei vedea nenumarate locatii unde barbatii stau afara, cu o ceasca de cafea in mana si tragand din narghilea. Una dintre cele mai faimoase cafenele, El Fishawy, se afla in bazar. Interesant este faptul ca putine femei sunt vazute fumand narghilea in public; daca vrei sa te rasfeti, poti sa iti cumperi o pipa la hotel sau la unul dintre restaurantele expatilor, cum ar fi Taboula.
Unde sa te cazezi in Cairo
O adevarata Mecca pentru oamenii de afaceri care strabat Orientul Mijlociu, Cairo nu duce lipsa de hoteluri de prim rang. Multe dintre acestea ofera tarife promotionale, mai ales la sfarsit de saptamana, intrucat gradul de ocupare a scazut simtitor dupa revolutia din ianuarie 2011 (preturile la Nile Kempenski – unul dintre cele mai bune hoteluri din centrul orasului Cairo – au scazut sub 200 de dolari pe noapte, in varful de sezon din preajma Craciunului). Indiferent unde stai, cere o camera la un etaj superior, intrucat in capitala egipteana zgomotul nu se opreste niciodata.
In Giza, celebrul hotel Mena House Oberoi, fosta locatie de vanatoare, aflat in umbra Piramidelor, este decorat cu antichitati exclusiviste, mobilier produs manual si tesaturi bogate, aici stand de-a lungul timpului regi, imparati, sefi de stat si celebritati. Camerele din aripa hotelului ce dateaza din secolul 19, au vedere catre Piramide. Tot aici exista si o piscina excelenta, iar restaurantul Moghul Room din incinta, este bine cunoscut pentru bucataria sa indiana.
In noaptea dinaintea croazierei pe Nil, cazeaza-te la Hotel Marriott din Cairo, aflat intr-un palat datand din secolul 19. Aici, camerele sunt mari, frumos mobilate, iar din cele de la etajele superioare, poti admira Nilul si orasul. In exterior se afla gradini, o cafenea, piscina si centru de fitness. Tot aici exista restaurante si magazine, un centru de afaceri, birou de schimb valutar, doua banci, bancomat si un club de noapte.
Daca esti in cautarea unei locatii aflata in apropierea aeroportului, JW Marriott aflat in afara orasului, este alegerea ideala. Oferindu-ti cursuri de golf, plaja artificiala si impanzit de verdeata, hotelul iti va oferi o oaza de relaxare, departe de haosul din oras. Aici se afla sapte restaurante, trei baruri si doua piscine, precum si multe alte facilitati.
Hotelurile elegante isi fac si ele incet-incet loc in Cairo. Daca vrei sa traiesti fiorul autenticitatii vietii de aici, Le Riad Hotel de Charme s-ar putea sa iti satisfaca dorinta. Camerele sale sunt spatioase, iar serviciul bine pus la punct. Dar ai grija: intrucat este inconjurat de moschee, chemarea de dimineata la rugaciune te va trezi din somn. In aceasta parte religioasa a orasului nu vei putea cumpara nici alcool, iar femeile sunt acoperite din cap pana in picioare.
Pentru cei cu bani mai putini, Travelers House se bucura de recenzii favorabile. Este zgomotos, intrucat se afla foarte aproape de Piata Talaat Harb, dar dispune de facilitati pe care nu le vei gasi la alte hosteluri, cum ar fi mic dejun si Internet, dar si transfer la aeroport. Personalul de aici iti poate face rezervari la diverse tururi. Ca sfat, ai grija la tantari, a caror prezenta este adesea simtita aici.
Unde poti face cumparaturi in Cairo
Pentru unii turisti, Khan al Khalili poate rivaliza cu Piramidele, ca si destinatie turistica. Perfecta pentru shopping. O piata tipic turceasca care dateaza inca din vremea otomanilor. Asa cum este cunoscuta, este alcatuita dintr-un labirint de stradute, unde se vand tot felul de suveniruri. Printre cele mai populare: covoare, parfumuri, costume pentru dansuri din buric, condimente, articole de papetarie, pietre semipretioase, alabastru, alama si cupru si narghilele, care sunt o prezenta obisnuita in cafenelele din Cairo.
Tot aici vei gasi galabeyas, hainele traditionale purtate de egipteni, precum si pandantive din aur si argint, care pot fi personalizate cu numele celui care le poarta, scris cu hieroglife. Ai grija insa la papirusurile care se vand aici, care pot parea autentice, dar nu sunt. Majoritatea sunt niste facaturi, realizate din trestie de zahar sau frunze de bananier. Targuiala este o practica obisnuita aici. Ca si regula generala, ofera jumatate din pretul care ti se cere. Cel mai probabil, daca pleci, vanzatorul te va chema inapoi.
Tine minte ca pe masura ce numarul turistilor care vin in Egipt a scazut, nivelul disperarii in randul vanzatorilor a crescut. Ca turist, vei trage atentia, pana in acel punct in care vei fi agasat, ori de cate ori vei trece pe langa standurile cu diverse produse. Femeile care umbla singure ar trebui sa se acopere cu ceva.
Nu vei putea negocia preturile la Oum El Dounia, care are filiale in Piata Tahrir si Maadi. Dar vei putea face cumparaturi in liniste si vei putea alege din varietatea de esarfe, lampi, broderii si alte marfuri egiptene incantatoare.
Aproape orice ghid turistic pe care il vei intalni in Egipt va dori sa iti vanda un covor, iar in Giza si in zona rurala din jurul orasului Cairo, vei trece pe langa multe scoli specializate in fabricarea de covoare. Cea mai buna este cea de la Centrul de arta Ramses Wissa Wassef, specializata in tapiserii realizate manual si care se afla pe Saqqara Road in Harrania. Aici poti vedea tesatorii la lucru, poti face un tur al micilor muzee din zona si poti cumpara, de asemenea, baticuri, articole din ceramica si alte obiecte de artizanat.
Interesante informatiile oferite. Cred ca macar o data in viata merita sa vizitezi Egiptul.