Techno Tuk

Nikon COOLPIX S9300, o compacta cu zoom remarcabil

karpathia

Nikon S9300 s-a instalat in fruntea produselor din clasa S, oferind specificatii tehnice care se adreseaza celor aflati in cautarea unei camere compacte. Pe hartie impresioneaza, dar cum se comporta ea in fata testelor?  

Ultima creatie a celor de Nikon satisface cu certitudine cerintele pietei camerelor compacte de calatorie. S9300 se incadreaza perfect in aceasta categorie, fiind asemanatoare cu modelul S9200, mai putin in ce priveste tehnologia GPS, cu care S9300 este dotat. Specificatiile tehnice sunt actualizate conform modelelor compacte. Modelul este dotat cu zoom optic larg si versatil – ofera o marire de 18x, acoperind o scala de focalizare intre 25-450mm in 35mm termeni echivalenti, ceea ce permite captarea atat a unor imagini cu unghi larg cat si a unor subiecte aflate la distanta mare si care sunt fotografiate cu ajutorul teleobiectivului. Lentilele sunt ajutate de sistemul de reducere a vibratiilor si de stabilizatorul optic.

Senzorul modelului este CMOS de 1/2.3 cu iluminare din spate si o rezolutie efectiva de 16MP. Procesorul este EXPEED C2, unul care te ajuta sa obtii rezultate bune si in conditii de luminozitate slaba. S9300 are un ecran LCD de 7,5 centimetri, cu o rezolutie de 921000 puncte si tehnologie Clear Color Display,  de mare ajutor in conditii de lumina slaba. In afara de specificatiile de baza, S9300 are si caracteristici care se adreseaza celor pasionati de fotografiile de calatorie. Captura video HD este oferita la o rezolutie de 1920 x 1080 si la 30fps, la care se adauga si sistemul integrat de pozitionare pe glob (GPS), care permite etichetarea in orice moment a imaginilor.

Camera are o varietate destul de mare de moduri de fotografiere, printre care ‘Easy Panorama’ si moduri automate sau reglate in functie de scena. Din pacate, lista functionalitatilor se termina aici, ceea ce ii va dezamagi cu siguranta pe fotografii profesionisti, care vor simti lipsa modului manual de control.

Pentru o camera cu o scala atat de extinsa a zoom-ului, modelul S9300 este chiar remarcabil. Aparatul are un design de calitate si este stabil, fara a avea o greutate mare. Poate fi manevrat cu usurinta, fiind dotat pe laterala cu o rezematoare de cauciuc pentru deget, asezata strategic intre principalele butoane de control.

O critica adusa acestui model este legata de rotita de control laterala – plasticul nu este asa rezistent, ceea ce inseamna ca poate fi miscata in timp ce fotografiezi. Modelul S9300 are un design care incanta ochiul, dar in manevrarea sa exista anumite impedimente. Camera are de suferit din cauza timpului care se scurge de la start si chiar si atunci cand e pornita exista o intarziere notabila pana cand este gata sa fotografieze.

Functionalitatea generala a modelului S9300 este buna, iar selectorul automat al scenelor si celelalte moduri de fotografiere functioneaza bine. Oricum, este dezamagitor faptul ca o astfel de camera nu are setari manuale si nu poate face nici poze in format RAW.

Calitatea imaginii este in general buna, desi exista cateva aspecte care merita mentionate. In timp ce zoom-ul optic de 18x este de ajutor, tinand seama de scala mare a valorilor de focalizare, exista un usor halou la sfarsit. Imaginile mult prea ‘taioase’  sunt alt aspect de luat in seama, in timp ce lumina prea puternica poate supra-expune imaginile. In orice caz, scala tonalitatilor este in general impresionanta, cu un balans bun intre umbre si lumini si limitarea pierderii detaliilor, in timp ce performantele ISO sunt si ele bune.

Verdict

Daca S9300 este cu siguranta un model avansat de camera compacta, in competitia de pe piata el trebuie sa faca eforturi sa se remarce. Din pacate, are cateva lipsuri in ce priveste functionalitatile avansate, in timp ce aspectele legate de calitatea imaginii si utilizabilitate sunt si ele destul de suparatoare. In concluzie, desi merita luata in considerare, aceasta camera mai are insa un drum lung de parcurs pana sa se situeze intre cele mai bune in domeniu.

[sws_blue_box box_size=”620″]Pro: Ecran LCD bun, design frumos, o calitate buna a imaginii

Contra: Destul de inceata, lipsa unor functionalitati avansate si a modului ‘manual’ de fotografiere, mici deficiente in ce priveste culorile si alte aspecte de finete

Pretul: 1299 lei aici [/sws_blue_box]

Specificatii tehnice pentru  Nikon COOLPIX S9300

Senzor CMOS de 16MP, 1/2.3in, iluminare din spate
Lentile Zoom optic 18x, 25 – 450mm f/3.5 – 5.9
LCD 7,5 cm, 921000 puncte TFT LCD
Formate ale fisierelor JPEG, WAV, MOV
Viteza de declansare 4 – 1/4000 secunde
Moduri de expunere Auto, 19 moduri scena, Program
Sistem de contorizare 256-segment matrix, centru-ponderat, spot
Scala ISO 125 – 3200
Balansul de alb Auto, 5 preset, manual
Moduri Flash On, Auto, Red-eye, Slow-sync
Cardul de memorie SD, SDHC, SDXC
Conectivitate Hi-speed USB, HDMI output
Baterie Li-ion EN-EL12 reincarcabila, aprox. 200 poze
Dimensiuni 108.7 x 62.3 x 30.6mm
Greutate 215 grame
Video 1920 x 1080, 30fps
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!