Jocón sau pollo en jocón (pui guatemalez cu sos de rosii verzi si coriandru) este un fel de mancare popular in randul populatiei maiase din Guatemala. Puiul este fiert intr-un sos gustos de culoare verde, din rosii verzi si coriandru, asezonat cu susan, seminte de dovleac si tortillas (lipie) din porumb.
Ingrediente Jocon pentru 4 – 6 portii
- aproximativ 1,5 kilograme carne de pui, taiata bucatele
- 4 cani cu apa
- 2 lingurite sare
- un sfert de cana cu seminte de dovleac (pepitas)
- un sfert de cana cu seminte de susan
- 2 tortillas, taiate, inmuiate in apa si zvantate
- 1 cana cu rosii verzi taiate
- 1 legatura coriandru
- 1 legatura ceapa verde
- cativa ardei iuti tocati marunt
Mod de preparare Jocon
- Pune carnea de pui cu apa si sare intr-o cratita mare, la foc mediu. Cand incepe s a fiarba, fa focul mai mic si lasa carnea asa intre 30 de minute si o ora.
- Scoate carnea de pui intr-un castron si strecoara supa. Lasa puiul sa se raceasca, apoi ia carnea de pe oase si rupe-o in fasii. Pune-o apoi deoparte.
- Incinge o tigaie la foc potrivit. Adauga semintele de dovleac si pe cele de susan si lasa-le sa se prajeasca, amestecand, pana cand acestea capata o culoare maro deschis. Pune-le apoi intr-o rasnita de cafea si macina-le pana se transforma intr-o pudra fina.
- Pune semintele, tortillas, rosiile, coriandrul, ceapa verde si ardeiul iute in robotul de bucatarie sau intr-un blender. Adauga 1 cana din supa pastrata si datotul prin aparat pana se transforma intr-o crema. Daca folosesti blenderul, acest proces are loc in mai multi pasi.
- Revino la puiul din castron. Pune peste el sosul obtinut si mai adauga o cana sau o cana si jumatate cu supa, pentru a-i da o consistenta de sos.
- Incalzeste totul la foc potrivit si lasa sa fiarba inca 15-25 minute Adauga condimente si serveste
Variatiuni pe aceeasi tema
- Poti lasa carnea de pui in bucati mari.
- Daca nu gasesti seminte de dovleac, foloseste numai o jumtate de cana cu seminte de susan. Daca si gasirea lor este o problema, poti inlocui totul cu o mica cantitate de pasta de susan.
- Carnea de porc poate inlocui cu succes carnea de pui. Aceasta nu trebuie rupta in fasii, dar s-ar putea sa fie nevoie sa o fierbi mai mult pana se fragezeste.
In supa ramasa poti face un orez care sa acompanieze mancarea.
Citește și: Retetele lumii: Chilaquiles (Mexic)
Add Comment