Insulele Canare sunt tot ce are Spania mai popular si mai faimos in materie de insule, imagine insa adesea alterata de perceptia gresita asupra acestor locuri, pe care o au tinerii britanici, plini de alcool si obsedati de plaja. Oricum, acest arhipelag are multe de oferit, iar descoperirea adevaratelor Insule Canare iti dezvaluie o imagine cu totul diferita a culturii acestor locuri.
Insulele Canare au doua capitale
Santa Cruz de Tenerife si Las Palmas de Gran Canaria se afla pe cele mai mari doua insule si impreuna au statutul de capitala a arhipelagului. Santa Cruz de Tenerife este si locul care gazduieste al doilea cel mai popular si spectaculos carnaval din lume, care atrage in fiecare an, in luna februarie, peste un milion de oameni aici.
Insulele cainilor, nu ale canarilor. De fapt, ale… cainilor de mare
Atunci cand auzi “Insulele Canare”, in minte iti vin pasarele mici si galbene. Insa numele “Islas Canarias” deriva din denumirea latina Insula Canaria, care inseamna “Insula Cainilor”. Se crede ca acesti caini au fost de fapt o specie de foci, traducerea latineasca fiind ‘caini de mare’. In zilele noastre, aceste foci sunt o specie pe cale de disparitie, care nu mai traieste in Insulele Canare. Oricum insa, legenda spune ca primii locuitori ai insulei aveau un adevarat cult pentru caini, pe care uneori ii mumificau si ii tratau drept animale sfinte. Atunci cand romanii au vizitat pentru prima oara insula, acestia i-au dat numele de ‘canarii’, care se traduce prin “cei cu caini”.
Insulele Canare sunt mai aproape de Africa decat de Europa
Insulele Canare se afla dincolo de coasta de nord-vest a Africii si mult mai aproape de Ecuator decat de tarmul Spaniei. Arhipelagul este alcatuit din sapte insule mari si cateva mai mici, toate de origine vulcanica, printre care: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro si La Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este, Roque del Oeste si Isla de Lobos.
Muntele Teide – al treilea cel mai mai mare vulcan din lume
Aflat pe insula Tenerife, care este cea mai populara dintre Insulele Canare dar si din Spania, acest vulcan reprezinta o destinatie turistica majora, cu peste 12 milioane de vizitatori in fiecare an. Datorita naturii vulcanice a insulei, au aparut cateva plaje naturale alcatuite din pietris fin de culoare neagra, care confera un aspect aparte intinderilor de nisip din zona.
Insulele Canare au un climat sub-tropical
Insulele Canare se bucura de o vreme calda tot timpul anului, cu zile lungi si fierbinti vara si mai racoroase, dar tot calde, pe timpul iernii.
Lucha Canaria – luptele din Insulele Canare
Sportul national al insulelor – luptele – isi are originea de la primii locuitori ai insulei, ‘Guanches’. Se presupune ca el a aparut in jurul anului 1420, oricum unele dintre regulile si tehnicile sale s-au pastrat pana in timpurile moderne. Luptele au devenit parte integranta din folclorul insulei, ele avand loc de obicei cu ocazia sarbatorilor sau festivalurilor locale. Se presupune ca aceasta este una dintre primele forme ale wrestling-ului.
Mancare fantezista si amuzanta
Mancarea este un aspect important al culturii acestor locuri si exista cateva delicatese cu denumiri amuzante, cum ar fi ‘Mojo’ – un sos ce poate fi portocaliu, rosu sau verde, in functie de ingredientele folosite la prepararea sa. Abunda in usturoi si poate fi usor picant, caz in care se numeste ‘mojo picón’. De regula, este facut din ulei, otet, saere, ardei rosu, cimbru, oregano, coriandru si alte cateva condimente. Alta mancare specifica din Canare este ‘ropa vieja’ care inseamna ‘haine vechi’ – un preparat din carne de pui si vita, amestecata cu cartofi si fasole garbanzo!
Casa legendarei testoase cu cap patrat
Participa la scufundarea vietii tale in Insulele Canare si poti avea sansa de a da nas in nas cu una dintre cele mai mari testoase din lume – specia pe cale de disparitie a testoasei cu cap patrat. Masculii ating la maturitate o lungime de aproape 1 metru, iar durata lor medie de viata este intre 47–67 de ani.
Parcul Siam – paradisul acvatic thailandez
In partea de sud a Insulei Tenerife vei gasi cea mai spectaculoasa atractie acvatica din Europa – Parcul Siam. Parcul acvatic care a costat 52 de milioane de euro are o tematica thailandeza de la un capat la altul, care se vede inclusiv in constructiile si restaurantele de aici. In parc exista 25 de cladiri care alcatuiesc cea mai mare colectie de constructii cu specific thailandez, din afara Thailandei. Christoph Kiessling este cel care a proiectat parcul, cu permisiunea familiei regale thailandeze, care si-a dat acordul pentru folosirea numelui si a tematicii locatiei. Parcul Siam a fost inaugurat chiar de Inaltimea Sa Printesa Thailandei, Maha Chakri Sirindhorn.
Piscinele naturale din Puerto de la Cruz
In vechiul oras Puerto de la Cruz, vei gasi cateva piscine naturale impresionante, cu apa sarata, proiectate de catre faimosul arhitect si peisagist, Cesar Manrique. Uluitorul complex Lido Martianez include 7 piscine, vestiare, plante si arbori tropicali, o fantana imensa, jacuzzi, locuri de joaca, restaurante si chiar o discoteca si cazino.
Prin urmare, daca esti in cautarea unei experiente eclectice si culturale, ia in considerare o calatorie in Insulele Canare, care iti va rasplati din plin toate asteptarile.
Citeste si: 10 lucruri pe care le poti face in Insulele Canare
[…] “Insulele Canare” au fost numite asa cu mult înainte ca spaniolii ce au cucerit Insulele în 1496 sa aduca unele păsări autohtone înapoi cu ei in Europa. Cuvântul “canar” vine din lanatinescul “canis”. Romanii le-au numit asa pentru ca locuitorii din Insule obisnuiau sa creasca o rasa anume de caine. […]