Europa

Cele mai frumoase obiective turistice din Chios, insula de mastic

obiective turistice din chios
Foto: tunart

Cei care se află în căutarea unor insule grecești nu atât de asaltate de către români ca altele, ar putea să-și îndrepte atenția către Chios. Situată în estul extrem al Mării Egee, în apropiere de peninsula turceasca Cesme, Chios e o bijuterie ascunsă, ce se poate transforma într-o minunată destinație de vacanță.

Am fost în Chios acum mulți ani, pe vremea când insula nu-și punea în valoare toate atuurile turistice de azi. Atunci avea o atmosferă extrem de liniștită, emanând un soi de nostalgie de anii 60, în care timpul se scurgea într-un alt ritm, mult mai domol. Îmi amintesc și acum privirile blajine ale unor bătrâni care jucau table în fața unei taverne din portul capitalei Chios, care n-ar fi fost deranjați decât, poate, de turnatul în păhărele a unui alt shot de mastică, băutura care definește această insulă cu o istorie bogată și cu o cultură autentică. De altfel, atunci a fost prima oară când am băut mastică, spirtoasa făcută din rășina arborelui de mastic, unul tipic zonei mediteraneene, al cărui nume s-ar traduce prin „mestecare”.

Morile de vant din Chios
Morile de vânt din Chios / Foto: Deposit Photos

Chios este a cincea insulă ca mărime a Greciei și a fost binecuvântată de zei cu plaje superbe pe coastele de est și de vest, cu văi întinse, munți pentru iubitorii de drumeții (Pelanio e cel mai înalt vârf – 1,297 m), peșteri adânci pentru aventurieri și defileuri magice, sculptate de râuri cu debit rapid. În afară de frumusețea ei naturală, Chios e un loc în care istoria Greciei „povestește” fapte petrecute încă din Neolitic, pigmentate cu monumente impresionante, între care strălucește mânăstirea Nea Moni, aflată în Patrimoniul UNESCO. Totodată, se presupune că insula Chios a fost locul de naștere al marelui poet antic Homer.

Vom explora, așadar, insula, scoțând în relief cele mai frumoase obiective turistice din Chios, precum și cele mai frumoase plaje din Chios, pentru cei care iau în considerare și își planifică o vacanță în acest loc minunat.


Pleci în vacanță în Chios? Ai aici cele mai bune hoteluri din Chios!


Istoria insulei Chios

Conform legendei, primul rege al Chiosului a fost Inopion, fiul lui Dionysos și-al Ariadnei, care a venit din Creta și i-a învățat pe localnici cum să cultive vița de vie. Numele Chios provine de la Chiona, care era fiica lui Inopion, deși altă variantă spune că locul ar fi fost numit după Hios, fiul lui Neptun, la nașterea căruia a căzut prea multă zăpadă (hioni) pe insulă. Există și o a treia variantă, potrivit căreia fenicienii ar fi fost cei care au dat numele insulei, în limba siriană cios însemnând mastic.

Descoperirile arheologice relevă faptul că insula a fost locuită încă din anul 6000 î.Hr., iar în privința orașului Chios există dovezi în legătură cu colonizarea ioniană, care s-a petrecut în jurul anului 1100 î.Hr., după care insula a început să joace un rol foarte important în zonă, fiind renumită inclusiv pentru vinul pe care-l producea. Dar și pentru înflorirea artelor, fapt care a dus la înființarea unei faimoase școli de sculptură și care include presupusa naștere a lui Homer, care ar fi trăit în Chios undeva în secolul 8 î.Hr.

arborele de mastic
Arborele de mastic / Foto: iremtastan

În anul 493 î.Hr. persanii au pus capăt perioadei ioniene, distrugând orașele și podgoriile. Localnicii au reușit apoi să scape de dominația persanilor, orașul a fost reconstruit și și-a recâștigat notorietatea, devenind o forță maritimă și un foarte importnt producător de vin. Însuși Tucidide, istoricul și generalul atenian care a descris atât de bine războiul peloponezian, menționa faptul că locuitorii din Chios erau printre cei mai bogați greci.

Cucerită de romani după ce fusese sub domnia lui Alexandru cel Mare, Chiosul a intrat într-o perioadă de declin. După căderea Imperiului Roman, a ajuns sub ocupația celui Bizantin, după care, în secolul 14, insula a fost cucerită de venețieni, apoi de genovezi. Aceasta a fost perioada în care a înflorit comerțul cu mastic, s-au construit sate fortificate, iar turcii au fost ținuți la distanță până în 1566. Se spune că în această perioadă însuși Cristofor Columb a locuit în Chios vreme de doi ani (unii susținând chiar că el ar fi fost născut aici).

Biserica Agios Isidoros
Biserica Agios Isidoros, din nordul insulei / Foto: milangonda

În cele din urmă, insula a fost cucerită de turci, care au staționat vreme de trei secole. Producția de mastic le-a conferit localnicilor o oarecare prosperitate susținută de anumite privilegii. Doar că, rebeliunea din 1822 a adus cu sine marele masacru din Chios, în urma căruia marina și armata turcească au ars satele și orașele timp de două săptămâni, ucigând majoritatea populației (peste 23.000 de crime, în vreme ce alți 47.000 de locuitori au fost vânduți ca sclavi în diverse zone din Mediterană). Doar câțiva localnici au supraviețuit, aceștia reconstruind Chiosul zece ani mai târziu. Acest nefericit eveniment din istoria Chiosului a fost redat, de altfel, de marele pictor Eugène Delacroix într-un tablou celebru (Masacrul din Chios) care se află astăzi în Muzeul Luvru.

masacrul din chios
Masacrul din Chios – celebrul tablou al lui Eugene Delacroix, aflat în Muzeul Luvru

Un cutremur devastator ce s-a produs în 1881 avea să stopeze însă dezvoltarea insulei, care a redevenit aproape pustie. În 1912 Chios a devenit parte a Greciei libere, iar în al Doilea Război Mondial localnicii au rezistat foarte bine atacurilor forțelor germane. După război, Chios a început, încet-încet, să se dezvolte, devenind astăzi un important pion pe harta economică și turistică a Mării Egee.

Cum se ajunge în Chios

chios general
Chios / Foto: cunfek

Eu am ajuns în Chios luând feribotul din portul Pireu (circa 9 ore), dar la acea vreme mă aflam într-un tur mai amplu al Greciei. Din România, în Chios se poate ajunge din două segmente, zburând mai întâi în Atena, cu aterizare pe aeroportul Omiros, unde sosesc inclusiv curse din Salonic, Lemnos, Lesbos, Rhodos și Samos. Prin urmare poate fi luată în calcul și opțiunea de a zbura mai întâi la Salonic, apoi în Chios. În 2022 nicio agenție nu organiza chartere spre Chios, dar nu e exclus ca acest lucru să se întâmple în viitor.

Cu feribotul se poate ajunge în Chios și din insulele Lesbos, Mykonos, Syros, Ikaria și Samos. Ba mai mult, pe timpul verii (și aceasta poate fi cea mai la-ndemână variantă pentru români) Chiosul e conectat cu portul Kavala, aflat în nord-estul Greciei. O altă opțiune interesantă pentru cei care merg cu mașina, este conexiunea cu orașul turcesc Ceșme, aflat la doar 15 minute distanță, pe mare.

Unde să stai în Chios

Vrontados
Satul de pescari Vrontados / Foto: Freeartist

În momentul în care iei decizia să faci o vacanță în Chios, cu siguranță a doua întrebare pe care ți-o pui este unde să stai în Chios? Care parte a insulei e cea mai frumoasă? Răspunsul vine din amplasarea celor mai bune hoteluri din Chios, care se află pe plajele din jurul capitalei Chios, de la Vrontados (în nord) până la Agia Ermioni și Karfas (în sud). Aceste locuri dispun de toate facilitățile turistice de care ar avea nevoie un vizitator, care includ accesul facil la mare și la oraș. Sugestia pe care o fac întotdeauna este ca în momentul în care ajungi pe insulă să închiriezi o mașină (fie și pentru câteva zile) cu care să te deplasezi de colo-colo pentru a vizita obiectivele turistice din Chios.

Așadar, partea de est a insulei include principalul oraș, Chios, cunoscut și sub numele Chora, în sudul căruia poți alege să te cazezi – zona Kampos sau zona Karfas. Dacă vrei o zonă de o frumusețe naturală mai sălbatică, mergi la nord de capitală (practic, în nordul insulei), în istorica localitate Kardamila, și în satele din jur.

Partea de vest a Chiosului oferă apusuri de soare fabuloase, acces ușor la cele mai izolate plaje și sate pitorești. Poți sta în Volissos, pentru a avea parte de câte puțin din toate, inclusiv de viață de noapte în sezonul de vârf, sau poți alege Mesta, pentru o vacanță cu iz medieval.

Obiective turistice din Chios

Ca în multe insule grecești, Chios e atât o carte de istorie deschisă, cât și o minunată destinație de plajă. Nu sunt neapărat extrem de multe obiective turistice în Chios, dar cu siguranță ai ce să faci și ce să vezi în insula masticului, care propune câteva locuri extrem de interesante:

Harta cu cele mai frumoase obiective turistice din Chios și cu cele mai frumoase plaje din Chios (zoom pentru detalii)

Daskalopetra, stânca lui Homer

Daskalopetra
Daskalopetra / Foto: greeka.com

Opera lui Homer, părintele literaturii grecești antice, reprezintă esența culturii elene. Iliada și Odiseea erau predate în școli, reprezentând referințe literare exemplare. Din păcate, însă, nu se cunosc foarte multe lucruri despre viața lui Homer. Despre locul nașterii sale există multe dubii – sunt nu mai puțin de șapte orașe care intră în competiția presupunerilor, dar două se disting în mod special: Smirna și Chios.

Homer era fiul lui Maeon, din Smirna, și al lui Critheis. Numele lui era Melisigenis, dar a fost numit mai târziu Homer (cel care nu vede) din cauza faptului că a orbit. A fost un bard care hălăduia prin toată Grecia, spunându-și poveștile care deveneau adevărate legende. Pe țărmul estic al insulei Chios, în apropiere de satele Vrontados și Emborio, se află un sit arheologic identificat ca fiind locul în care se afla faimoasa școală a lui Homer, stânca din mijlocul lui fiind denumită, în mod simbolic, „stânca lui Homer” – Daskalopetra.

Peșterile din Chios

Cei care se aventurează în adâncuri au câteva motive de satisfacție în Chios, grație peșterilor care împânzesc insula și care pot reprezenta alternative de explorat pentru zilele extrem de călduroase.

pestera olympi
Peștera Olympi / Foto: Kostas Pavlis

Peștera Olympi este situată în apropiere de satele medievale Pyrgi și Mesta, în partea de sud a insulei, fiind plasată la 100 de metri deasupra mării. Este o peșteră destul de mică, dar are stalagmite și stalactite foarte frumoase, partea interesantă fiind că unele stalactite sunt active, în curs de formare, ba mai mult, unele se formează pe orizontală, lucru extrem de rar. Această peșteră este deschisă vizitatorilor din mai până în noiembrie, în fiecare zi a săptămânii (mai puțin lunea) între orele 11 și 18.

De asemenea, poți vizita peșterile de la Agio Galas, care se află la o oră de Volissos, spre nord-vest. Aici vei descoperi și un muzeu interesant, aflat lângă un râu, precum și peșterile care adăpostesc câteva biserici micuțe. Despre una dintre acestea se spune că din pereții ei picură laptele Fecioarei Maria.

Mânăstirea Nea Moni

Mânăstirea Nea Moni
Mânăstirea Nea Moni / Foto: tunart

Atât pentru fanii turismului ecumenic, cât și pentru cei care nu se închină la tot pasul, dar apreciază monumentele istorice de valoare, mânăstirea Nea Moni este un loc de vizitat în Chios, fie și pentru simplul fapt că e unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Grecia.

A fost construită inițial în secolul 11 (1042-1055), la ordinul împăratului bizantin Constantin al IX-lea Monomachos și al soției sale, împărăteasa Zoe, pe locul în care trei călugări au găsit o icoană sfântă, a Fecioarei Maria. În secolul 17 mânăstirea avea o populație de circa 800 de călugări, dar după ce otomanii au distrus Chiosul, în 1822, numărul acestora a scăzut mult.

Din complexul original au supraviețuit doar biserica conventuală, cisterna, turnul, o parte din refectoriu și biserica Agios Loukas din cimitirul mănăstirii din afara zidului. Renumită în special pentru frescele de pe pereții bisericilor, mânăstirea Nea Moni (unde în prezent își duc traiul doar trei călugări) a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1990.

Satele de mastic din Chios

Câmpiile sudice ale insulei Chios sunt printre puținele locuri din lume în care arborele de mastic o duce excelent, producând o rășină cu o compoziție aparte, cunoscută sub numele de mastică. Există chiar și o legendă în legătură cu masticul. Se spune că prin anul 250 d.Hr., autoritățile romane din Chios au emis o recompensă pe capul unui creștin, Sfântul Isidor, patronul spiritual al insulei. Într-o zi, soldații romani au reușit să-l identifice și au început să-l urmărească prin toată regiunea din sudul Chiosului. Disperat, sfântul a cerut ajutorul lui Iisus. În mod miraculos, un cal alb a apărut, iar Isidor s-a urcat pe el și a scăpat de urmăritori.

satul Mesta
Satul Mesta / Foto: Deposit Photos

În apropiere de satul Mesta, sfântul a decis să se odihnească sub un arbore de mastic. În momentul în care s-a întins sub el, copacul a început să-și verse seva din trunchi, ca și cum ar fi vărsat lacrimi care i-au vindecat rănile Sfântului Isidor.

Locuitorii satelor din sudul Chiosului au cultivat arbori de mastic încă din epoca romană, pentru a colecta valoroasa lor rășină. Peste 20 de sate din zonă s-au înfrățit și au început producția pe scară largă. Atât de intensă era această producție, încât niciun fermier nu avea dreptul de a-și abandona câmpurile fără permisiune. Satele acestea au intrat astfel într-ul fel de autoizolare, care s-a menținut până în secolul 19, fapt ce a dus la formarea unor obiceiuri diferite și chiar a unor dialecte în această zonă cunoscută sub numele de Mastichochoria.

În antichitate, mastica era cunoscută pentru proprietățile sale medicinale, iar în Egiptul antic era folosită în procesul de mumificare. În estul Mării Mediterane este folosită atât ca medicament, cât și în bucătărie și la producerea unei băuturi alcoolice. Diverse bucătării din regiuni ce aparțin Greciei, Turciei, Egiptului și Orientului Mijlociu au rețete în care se folosește mastica, în special la prepararea deserturilor.

satul Pyrgi
Casele cu decorațiuni din satul Pyrgi / Foto: Deposit Photos

Dacă ajungi, așadar, în partea de sud a Chiosului, experimentează atmosfera autentică medievală a satelor de mastic. Sunt nu mai puțin de 24, printre ele numărându-se Armolia, Pyrgi, Mavra Volia, Olympoi, Mesta, Kalamoti și Katarraktis, unul mai frumos ca altul.

Pyrgi, de pildă, e un sat unic (unul dintre puținele care nu au fost distruse de puternicul cutremur din 1881), cu un decor geometric alb-negru al pereților exteriori ai caselor, cu străduțe înguste și numeroase biserici, între acestea remarcându-se biserica bizantină a Sfinților Apostoli, construită în secolul 13. În plus, localnicii sunt dansatori renumiți care adoră să-și poarte costumele tradiționale la fiecare ocazie specială, așa că dacă ai norocul să te nimerești în timpul unui festival, vei avea parte de un spectacol unic. În Pyrgi există inclusiv un Muzeul al Masticăi.

satul Pyrgi
Satul Pyrgi / Foto: Canva Photos

Iar locuitorii din Armolia păstrează o tradiție îndelungată în fabricarea și decorarea ceramicii – ulcioare, vaze, borcane, boluri și cești – astfel încât există o colecție minunată de ceramică locală și în sat încă mai poți vedea olarii lucrând manual lutul, în mod tradițional.

Castelul medieval din Chios

Castelul din Chios
Castelul din Chios / Foto: Katsiaryna Naliuka (Wikimedia)

Inițial, orașul Chios s-a aflat exclusiv în interiorul zidurilor acestui castel a cărei construcție a început la sfârșitul secolului 10. Venețienii au reconstruit Poarta Centrală, în 1694, principala poartă de intrare în castel, aflată în partea de sud a acestuia, dar clădirea originală a fost pusă la pământ – aproape nimic nu a supraviețuit, prin urmare castelul a fost refăcut de-a lungul timpului, în secolele 14-16.

Palatul Ioustiniani (cu cele două etaje), Kria Vrisi (Fântâna Rece), cisterna de apă semi-subterană (construită de genovezi) și masivul turn Kulas sunt principalele elemente ale castelului, care încă pot fi vizitate. Interesant este faptul că, în prezent, în castel locuiesc rezidenți, fapt care îți permite să simți vibe-ul unei adevărate așezări medievale.

Castelul din Volissos

Volissos
Satul și castelul Volissos / Foto: Deposit Photos

Aflat în nord-vestul insulei Chios, chiar deasupra satului omonim, castelul Volissos e construit pe locul anticului sat Voliskos, unde, se spune, ar fi trăit poetul Homer. Castelul a fost construit inițial de bizantini, cel mai probabil în jurul secolului 11. Prințesa bizantină Anna Komnini face referire la acest castel în scrierea istorică Aleksiada. În secolul 15, Volissos a fost reconstruit de către genovezi, aceasta fiind forma lui finală (și actuală), principalul scop al castelului fiind de a proteja părțile de nord-vest ale insulei. Vizitatorii se bucură astăzi de priveliștea frumoasă a castelului aflat la 230 metri altitudine, în special la ceas de seară, când acesta este iluminat.

Kambos

Kambos
Kambos / Foto: emporiosbay.gr

Orașul Kambos este situat în partea de sud a insulei și, în urmă cu câteva sute de ani, a atras o sumedenie de nobili genovezi. În urma acestora, aici au rămas vile și conace luxoase pe care le poți vedea, practic, la fiecare pas. Multe dintre ele găzduiesc acum hoteluri și restaurante și fiecare vilă este înconjurată de o grădină luxuriantă, cu plante exotice, fapt ce face din plimbarea prin Kambos o activitate foarte plăcută și relaxantă.

Orașul Chios

Capitala Chios
Orașul Chios / Foto: Dennis Matheson (Wikimedia)

Capitala Chios (sau Chora) e cunoscută în principal pentru numeroasele muzee, foarte atractive. Aici poți vizita, așadar, Muzeul Argenti și Biblioteca Korai, care adăpostesc o bogată colecție de costume și picturi naționale, Muzeul Bizantin (cu o interesantă expoziție de icoane și sculpturi antice), Muzeul Arheologic (cu colecții extinse de arheologie descoperite în diverse epoci istorice), Muzeul Maritim (cu expoziții ce demonstrează rolul vital pe care l-a jucat insula Chios în dezvoltarea transportului maritim în secolul al XX-lea, inaugurând, practic, „epoca de aur” a transportului maritim grecesc postbelic).

Piața centrală din Chios se numește Piața Vounaki, și aici se află clădirile administrative ale Primăriei și Prefecturii din nordul Mării Egee, moscheea otomană din Mezitie (unde se află Muzeul Bizantin) și grădina municipală. În apropiere de piața centrală, rămășițele ocupației otomane se regăsesc în moscheea Bairakli, moscheea Osmanie și fântânile otomane. În zona mai largă se pot vizita două temple vechi: cel părăsit al lui Aghios Vasilios (Sf. Vasile) și cel al lui Aghios Georgios (Sf. Gheorghe).

Strada Kennedy duce la poarta principală a castelului medieval din Chios

Cele mai frumoase plaje din Chios

Insula Chios are numeroase plaje de-a lungul coastelor sale – peste 80! Acestea sunt scăldate de ape curate, majoritatea fiind amplasate în cadre naturale foarte agreabile. Mavra Volia Emporios și Karfas sunt cele mai renumite plaje din Chios, acestea având parte de facilități turistice complete. Dacă preferi, însă, o plajă izolată, neorganizată dar foarte liniștită, e suficient să faci o plimbare cu mașina de jur-împrejurul insulei și în mod cert vei găsi ceea ce-ți dorești. În Chios sunt în jur de 30 de golfuri minunate, mai mari sau mai mici, cu plaje care abia își așteaptă vizitatorii.

Plaja Mavra Volia

Plaja Mavra Volia
Plaja Mavra Volia / Foto: Okan Celik

Mavra Volia, una dintre cele mai renumite plaje din întreaga Grecie (în 2017 a fost nominalizată ca fiind cea mai frumoasă plajă din țară), este situată la aproximativ 30 km sud de orașul Chios și la 5 km sud de Emporios. Elementul său de identitate este reprezentat de strălucitoarele sale pietricele negre ca smoala, rezultat al erupției  vulcanului Psaronas, astăzi inactiv.

Cunoscută și sub numele de „țărmul mării negre”, Mavra Volia este renumită pentru apele sale de culoare închisă, adânci și de regulă reci. Se distinge prin două plaje individuale, cea din partea nordică fiind numită plaja Foki. Este mărginită de stânci înalte, care dau peisajului un aer dramatic.

Cei care vor să viziteze sau chiar să rămână peste noapte în acest colț special din Chios, găsesc în satul Emporios din apropiere o mare varietate de restaurante și spații de cazare.

Plaja Karfas

Plaja Karfas
Plaja Karfas / Foto: Direct Booking

Plaja Karfas se află la 5 km sud de orașul Chios, în fața așezării cu același nume de pe litoral, care este, totodată, cea mai mare stațiune turistică a insulei, în fiecare vară primind numeroși vizitatori. Plaja are nisip fin și ape curate și oferă toate facilitățile turistice necesare – șezlonguri, umbrele și echipamente pentru sporturi nautice de închiriat. În jurul plajei se află unități hoteliere și de cazare de toate felurile, precum și baruri, cafenele, cluburi de noapte și restaurante.

Plaja Didima

Plaja Didima
Plaja Didima / Foto: cunfek

Plaja Didima (în greacă denumirea se traduce prin „gemeni”), este formată din două golfulețe mici, situate în apropierea fermecătorului sat Mesta. Este situată la 32 km sud-vest de orașul Chios, departe de coastele aglomerate din centrul insulei. Golfulețele cu pietricele albe și ape cristaline seamănă foarte mult unul cu celălalt.

Plaja este complet virgină și izolată, cu stânci abrupte înconjurate de un peisaj natural. Calitatea apei și atmosfera retrasă îi captivează pe vizitatori. Nu există facilități turistice în apropierea acestei plaje care este greu de accesat cu transportul public, prin urmare trebuie să vii aici cu mașina.

Plaja Glari

plaja Glari
Plaja Glari / Foto: cunfek

Plaja Glari („Albatros”), una dintre cele mai cosmopolite plaje de nisip din Chios, este situată la aproximativ 9 km nord-est de capitală, între zona Vrontados și satul Sikiada, pe drumul spre satul Kardamila. Pe vremuri, aici era o carieră și activitățile miniere erau înfloritoare.

Când activitatea umană a încetat, valurile mării au preluat controlul începând să lovească răbdătoare acest golf frumos, caracterizat de ape cristaline, albastre și verzi, deosebit de reci, mai ales datorită izvorului care provine din munte și care se varsă direct în mare, într-un peisaj sălbatic. În perioada de iarnă, aici cuibăresc albatroșii, de unde și denumirea plajei.

Plaja Agia Fotini

Agia Fotini chios
Plaja Agia Fotini / Foto: Booking.com

Agia Fotini este o frumoasă așezare de coastă, la 15 km sud de orașul Chios, care dispune de una dintre cele mai frumoase plaje de pe insulă, situată într-un golf cu un țărm cu pietriș și ape cristaline. Împrejurimile beneficiază de verdeață vastă și oferă momente de relaxare și petrecere a timpului.

Plaja este parțial organizată cu umbrele și șezlonguri. Așezarea de coastă omonimă din vecinătate este foarte bine dezvoltată din punct de vedere turistic, fapt pentru care aici găsești taverne și toate tipurile de cazare. Este un loc ideal pentru a petrece câteva zile într-o zonă liniștită, cu acces facil la numeroase obiective turistice.

Plaja Trahili

Plaja Trahili
Plaja Trahili / Foto: greeka.com

Trahili este o altă plajă din Chios, cu pietricele și ape verzi-albăstrui, aflată la 21 km vest de capitală, în apropiere de satul Avgonima. Această plajă se adresează celor care au chef de plaje pustii, cu ape limpezi și fără facilități. O fâșie îngustă de pământ servește drept potecă ce duce spre o insuliță care găzduiește una dintre cele mai spectaculoase viglas din insula Chios (turnuri de veghe medivale folosite pentru avertizarea în timp util în momentul raidurilor piraților).

Plaja Megas Limnionas

Plaja Megas Limnionas
Plaja Megas Limnionas / Foto: greeka.com

La doar 15 km sud de orașul Chios, întâlnești fermecătoarea plajă Megas Limnionas, un mic țărm format din pietricele și nisip. Este un loc foarte vizitat de către familiile cu copii, datorită apelor puțin adânci și cristaline. Fiind o importantă stațiune turistică, Megas Limnionas oferă o gamă largă de hoteluri, studiouri și camere de închiriat. De asemenea, există numeroase taverne de pește și fructe de mare delicioase.

Gastronomia din Chios

Ca majoritatea insulelor grecești, Chios a dezvoltat o gastronomie mediteraneeană, particularizând preparatele în propriul stil, influențat inclusiv de cultura celor care s-au perindat pe meleagurile ei de-a lungul secolelor. Sugestia este aceeași: evită orice capcană turistică gastronomică facilă și caută să mănânci în tavernele tradiționale, acolo unde, de regulă, vin să mănânce localnicii.

dolma
Dolma – sărmăluțele în foi de viță / Foto: tetiana Chudovska

Pe lângă salata grecească horiatiki, souvlaki, gyros, musaca și cotlețelele de miel, plus preparatele din fructe de mare și pește –  clasice pentru Grecia insulară – adevărații gurmanzi pot merge mai departe cu experimentele, căutând tefteli și dolma (sărmăluțele în foi de viță, umplute cu carne), stifado (din carne înăbușită), kokoretsi (un fel de drob de miel la proțap) și loukanika (cârnați locali foarte gustoși). Nu uita nici de supe: kotosoupa este o supă de pui, în care se pune avgolemono – un amestec de gălbenușuri de ou și suc de lămâie, fasolada e supă de fasole albă, iar kakavia e o supă tradițională de pește.

Vasilopita este un desert tradițional, o prăjitură cu lămâie și ierburi aromatizate. Keik me giaourti este o prăjitură cu miere și iaurt, galaktoboureko este o plăcintă tradițională grecească iar mandolato este un turtă dulce de migdale – prin urmare, după cum poți observa, Chios nu stă rău nici la deserturi.

mastica
Nu ezita să încerci mastica / Foto: discovergreece.com

La final, desigur, nu uita să încerci și un păhărel de mastică, pentru că o vizită în Chios nu ar fi completă fără această băutură spirtoasă, foarte în vogă și în România pe vremea bunicilor, în special în zona Brăilei. Mastica se servește de regulă ca digestiv, la deserturile pe bază de migdale sau după masă, iar aroma ei este întrucâtva asemănătoare cu cea de lemn dulce.

logo grecia

În concluzie, de la temple antice și așezări fortificate abandonate până la castele medievale, plaje superbe și sate de mastic aromatizate, insula Chios are de toate! Descoperă cele mai frumoase obiective turistice din Chios alegând o vacanță în această insulă specială în care, foarte probabil, îți vei dori să revii.


Pin it!

pinterest chios

Citește și: Obiective turistice din Zakynthos, superba insulă din Marea Ionică

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!