Românii care și-au făcut vacanțele prin Bulgaria în zona stațiunii Sunny Beach au aflat cu siguranță despre Pomorie, acest orășel situat la 18 km nord de Burgas, una dintre cele mai șarmante localități de pe coasta bulgărească a Mării Negre. Pomorie ocupă o peninsulă lungă de 3,5 kilometri, transformată într-un loc popular pentru petrecerea vacanței de vară, atât pentru bulgari cât și pentru străini. La invitația biroului de promovare turistică din Burgas și a companiei DES Management Ltd., am petrecut câteva zile în Pomorie, descoperindu-i punctele forte. A rezultat articolul de mai jos, în care vei citi despre ce să vezi și ce să faci în Pomorie, respectiv care sunt atracțiile turistice din Pomorie și împrejurimi, pentru cazul în care îți dorești să petreci aici o vacanță ceva mai activă.
Te pregătești de vacanță pe litoralul bulgăresc? Ai aici cele mai bune hoteluri din Pomorie.
- Ce să faci și ce să vezi în Pomorie
- Bucură-te de plajele din Pomorie
- Vizitează anticul mormânt tracic, în formă de movilă
- Fă o excursie pe Insula Sfânta Anastasia
- Condimentează-ți vacanța la… Muzeul Sării din Pomorie
- Intră în povestea fabuloasă a Castelului din Ravadinovo
- Vizitează Muzeul de Istorie din Pomorie
- Roagă-te la Mânăstirea Sfântul Gheorghe, din Pomorie
- Fă un tur pietonal prin Burgas
- Asistă la un spectacol cu dans pe jăratec în satul Bata
- Vizitează un sat de pescari
- Distrează-te la un aqua park
- Pin it!
Ce să faci și ce să vezi în Pomorie
Pomorie este un oraș vechi, fondat de coloniștii greci în secolul al V-lea, aceștia denumindu-l Anchialos (în traducere aproximativă – aproape de sare. Vom vedea ceva mai jos de ce). Bulgarii i-au schimbat mai târziu denumirea în Tuthom, în perioada ocupației otomane s-a numit Ahyolu, iar din 1934 orașul se numește Pomorie, nume care derivă de la sintagma aproape de mare.
Cu toate „semințele” plantate de greci, nu prea au supraviețuit elemente grecești în fostul Anchialos. În prezent, Pomorie e un orășel liniștit, cu circa 14.000 de locuitori și cu reputația unei stațiuni în care nu există nebunia vieții de noapte din Sunny Beach, ci mai degrabă relaxarea de care au nevoie familiile cu copii sau cei care caută momentele de tihnă completă. Cu mai puțini turiști ca-n Burgas, Nesebar sau Sunny Beach, Pomorie se remarcă inclusiv prin prețurile ceva mai joase decât cele ale vecinilor săi mai „agitați”.
Cu toate astea, stațiunea nu este în niciun caz un loc plictisitor, ci dimpotrivă. Există câteva atracții turistice în Pomorie (și-n împrejurimi) pe care le poți vizita, plajele sunt largi, bine dotate, cu nisip fin și apropiate de orice hotel (având în vedere că Pomorie e amplasat pe o mică peninsulă) iar la nivel de siguranță personală lucrurile par a sta perfect. Hai să aflăm, așadar, ce să faci și ce să vezi în Pomorie:
Harta cu obiectivele turistice din Pomorie și împrejurimi (zoom pentru detalii)
Bucură-te de plajele din Pomorie
Desigur, Pomorie este, în primul rând, o destinație pentru iubitorii de plajă, soare și mare. Și n-ai putea să-i contrazici pe cei care-și doresc asta, mai ales că Litoralul bulgăresc le oferă argumente solide pentru petrecerea unor zile relaxante.
Peninsula pe care se află Pomorie dispune de câteva plaje frumoase și, totodată, bine dotate, cu toate facilitățile de care ai avea nevoie. Cum în cele două zile petrecute aici am fost cazat la hotelul Penelope Palace, aflat la intrarea în partea de sud a peninsulei, am avut sub ochi în principal Plaja de Sud.
Aceasta e o plajă modernă, largă (și lungă – are circa 1 km) și, conform unor surse, este una dintre cele mai eco-friendly plaje din Bulgaria. Nisipul e fin, dens, apa mării e caldă și cristalină, prețurile șezlongurilor sunt decente, zonele de plajă „la liber” sunt multe, există vestiare, un teren de volei pe plajă, iar pe marginea Plajei de Sud din Pomorie sunt o mulțime de cafenele și terase.
Celelalte plaje din Pomorie sunt Plaja de Est și Plaja Centrală. Acestea vin aproape una în continuarea celeilalte și, spre deosebire de Plaja de Sud, aici nisipul este de culoare ceva mai închisă. Plajele sunt la fel de bine dotate, apa mării e caldă și, în special în afara sezonului, foarte limpede. Și aici există vestiare, salvamari, șezlonguri și umbrele, cafenele și terase. Lungimea totală a celor doua plaje este de circa 2 km.
Nu există o delimitare clară între cele doua plaje, dar, în principiu, Plaja Centrală este cea din dreptul hotelului de 5 stele Grand Hotel – Medical Spa (aflat pe malul lacului Pomorie), pe care l-am vizitat și despre care pot spune că este un apogeu al luxului de pe Litoralul bulgăresc (după unele voci, ar fi chiar cel mai bun hotel din zona litorală a țării). Și care, printre altele, dispune de un spa fabulos.
Vizitează anticul mormânt tracic, în formă de movilă
Pe șoseaua ce duce din Pomorie către Burgas, în apropiere de Sunset Aquapark, se află un important obiectiv turistic aproape obligatoriu de vizitat: anticul mormânt tracic, în formă de movilă (la exterior) și de ciupercă (la interior). Mormântul datează din secolele 2-3 d.Hr. și se presupune că a servit, de fapt, drept mausoleu al unei familii bogate din Anchialos (anticul nume purtat de Pomorie), în care se desfășurau diverse ritualuri religioase păgâne.
Privită de undeva de sus, movila ce apare la exterior nu dezvăluie prea multe despre ceea ce vei descoperi atunci când vei păși pe culoarul lung de 22 de metri care se deschide într-o cameră circulară, cu un diametru de 12 metri și o înălțime de 5,50 metri. Construit din piatră de calcar și cărămizi lipite cu mortar, mormântul are în mijloc o coloană goală, cu diametrul de 3,30 metri, care se lărgește în lungime și în care, cel mai probabil, a existat o scară în spirală, care nu s-a păstrat. Pe peretele circular din interior sunt cinci nișe în care erau așezate urnele cu cenușa celor arși în interiorul coloanei centrale. Nu s-a păstrat nimic din eventualele decorațiuni sau picturi de pe perete.
Unic în Balcani (construcții similare au fost găsite în Roma, dar forma exterioară indică în mod clar o realizare tracică), mormântul impresionează prin felul în care a fost construit, stabilitatea cupolei în formă de ciupercă fiind uimitoare, aceasta reprezentând un adevărat mister pentru arhitecți. Mormântul tracic din Pomorie se poate vizita între lunile aprilie și octombrie, între orele 9-17, prețul de intrare fiind de 3 leva.
Fă o excursie pe Insula Sfânta Anastasia
Golful Burgas ascunde multe surprize plăcute. Una dintre ele este insula Sfânta Anastasia, un „pișcot” de pământ aruncat la 6,5 kilometri în largul coastelor Burgasului. Apărută ca urmare a erupției unui vulcan, și modelată de furtuni și valuri, Sfânta Anastasia are o suprafață de un hectar, fiind unica insulă locuită din zona litorală a Bulgariei.
Ca să ajungi la ea va trebui, desigur, să faci o scurtă excursie cu vaporașul, din portul Burgas (locul de plecare se numește Magazia 1). Drumul nu durează mai mult de o jumătate de oră, iar timpul pe care-l petreci pe insulă, până la returnarea pe continent este de două ore. Suficient ca să afli câte ceva despre acest loc din incinta micului muzeu, să admiri mânăstirea, să te plimbi de la un capăt la celălalt al insulei făcând fotografii și să mănânci pește proaspăt la restaurantul local.
Locul poartă numele fostei mânăstiri Sfânta Anastasia, care exista încă din Evul Mediu și care a fost reconstruită în secolele 18-19 (în urma numeroaselor incendii și atacuri ale piraților), pentru a fi abandonată în 1923, când insula a fost transformată în închisoare, devenind „Alcatrazul bulgăresc”.
În 1925, un grup format din 43 de prizonieri politici, comuniști și antifasciști, au evadat fugind ulterior până în Uniunea Sovietică. După venirea comuniștilor la putere în Bulgaria, insula a fost redenumită, în onoarea lor, Insula Bolșevicilor. Există chiar și un film, realizat în 1958 de către regizorul bulgar Rangel Valchanov (Pe insula mică), unde este prezentată această istorie. Apropo de filme, Sfânta Anastasia a mai fost subiectul unei producții cinematografice, care a avut-o în rolul principal pe Letitia Casta – The Island.
Pe insulă poți petrece noaptea într-o chilie de mânăstire de Ev Mediu, poți savura rețete tradiționale locale la restaurantul despre care vorbeam mai sus sau te poți răcori cu un minunat ceai rece făcut din plante medicinale în cafeneaua Lekarna. Cele două ore petrecute aici au fost extrem de relaxante și recunosc că am fost cuprins de boemia pe care ți-o transmite acest loc mic, dar plin de energii pozitive.
Condimentează-ți vacanța la… Muzeul Sării din Pomorie
Încă din cele mai vechi timpuri, Pomorie a fost un important centru de producție a sării extrase din apa mării și produsă prin evaporare solară. Unele surse menționează faptul că salinele din regiunea Pomorie existau încă dinainte de înființarea orașului (secolul 5 î.Hr.), într-o perioadă în care sarea era extrem de valoroasă, fiind supranumită „aurul alb”.
Așa încât, amenajarea unui Muzeu al Sării era necesară, acesta – deschis în anul 2002 – fiind amplasat pe malul sudic al Lacului Pomorie, în apropiere de Centrul Vechi (în spatele stadionului). Muzeul în aer liber (plus clădirea aferentă) se întinde pe o suprafață largă, în salinele adiacente producându-se sare și în zilele noastre, fiind utilizată aceeași tehnologie folosită în urmă cu multe secole.
În clădirea muzeului vizitatorii pot afla mai multe amănunte despre această tehnologie și pot admira o colecție de fotografii și documente legate de istoria producerii sării în Pomorie și despre comerțul cu sare în Bulgaria.
Foarte interesant este Lacul Pomorie (8,5 km pătrați), unde iubitorii de păsări se pot delecta cu prezența masivă a 260 de specii de zburătoare. Un adevărat paradis pentru observatorii de înaripate, lacul fiind plasat exact pe ruta de migrație a păsărilor de pe Via Pontica. Pe micile insule artificiale de pe lac și-au făcut cuiburi colonii de rândunici și alte specii, care produc continuu un zgomot asurzitor. Supravegheate de camere video, păsările pot fi urmărite de vizitatori pe monitoarele din interiorul Centrului Turistic din apropierea muzeului.
Și dacă tot vorbim despre lac, pe parcursul vizitării muzeului am văzut numeroase persoane care desfășurau pe marginea lui activitatea pe care o vedem și în România, pe malurile lacului Techirghiol: ungerea cu nămol. Pomorie este un renumit centru de terapie cu nămol, a cărei faimă a trecut de granițele Bulgariei. De altfel, majoritatea hotelurilor din Pomorie dispun de centre spa în care vizitatorii beneficiază de terapii cu nămol, proprietățile terapeutice ale acestuia fiind incontestabile.
Intră în povestea fabuloasă a Castelului din Ravadinovo
Fiecare are nebuniile și visurile lui. Din aceste cocktailuri uneori de neînțeles ale minții umane, apar lucruri care, la prima vedere, par realizări zămislite de extratereștri. La urma-urmei, însă, asemenea persoane au dus omenirea mai departe, fiecare în sensul lui. În Bulgaria, mai precis în satul Ravadinovo, de lângă Sozopol, un bărbat pe nume Georgi Kostadinov Tumpalov, cu cizme roșii, pantaloni scurți și alură de Richard Branson, și-a văzut visul cu ochii: a construit locul de joacă pe care și-l imaginase în copilărie – un castel de Ev Mediu, care arată ca-n cele mai „adevărate” povești. L-a numit „In Love With the Wind” și, în mod cert, după ce-i treci pragul, rămâi cu gura căscată și ochii holbați. Această combinație de fairy tale cu serial fantasy, film de groază și kitsch fascinant de Las Vegas este cea mai extraordinară creație pe care am văzut-o de când eu însumi mi-am imaginat că aș trăi într-o lume creată de Frații Grimm.
Nu vreau să mă gândesc la milioanele de euro necesare pentru a construi așa ceva (imaginile sunt sărace), dar faptul că în 2018 locul a fost declarat atracția turistică numărul 1 a Bulgariei, și că, de-a lungul timpului, a primit numeroase premii de design spune multe.
Castelul (a cărui construcție a demarat în 1996) a fost construit în întregime din 20.000 de tone de piatră extrasă din măruntaiele Munților Strandzha. Clădirea principală a castelului (care are formă de cruce), capela, crama, galeria de artă și alte puncte de interes sunt realizate în principal din calcar natural. Conform testelor efectuate de Academia Bulgară de Științe, vârsta pietrelor este cuprinsă între 250 și 270 de milioane de ani. Pietrele conțin urme de microdiamante, ceea ce face ca castelul să-și schimbe culoarea – dimineața are nuanțe roz, în timpul zilei devine alb, iar la lună plină – strălucește.
Toate celelalte materiale de construcție sunt în totalitate naturale, precum marmura și granitul. Nu au fost folosite materiale artificiale, ideea principală fiind ca această clădire să rămână veșnică. Acoperișul este din cupru, având o greutate totală de 53 de tone. Lacul artificial are o adâncime de 5 metri iar în parc cresc peste 3000 de specii de flori și arbori. În mod cert, peste o sută de ani, castelul din Ravadinovo va fi considerat o operă de artă. Iar în zilele noastre acesta este, la fel de sigur, o atracție turistică pe care nu ar trebui s-o ratezi dacă vrei să trăiești și tu visul oricărui copil fericit: acela de a trăi într-un castel superb.
Castelul din Ravadinovo se poate vizita 7 zile din 7, fiind deschis între orele 8 și 20. Biletul de intrare costă 12,5 euro (la cumpărarea biletului online există un discount de 10%). Pentru galeria de artă, terariu și camerele din castel se plătesc bilete separate.
Vizitează Muzeul de Istorie din Pomorie
Nu știu dacă cineva care vine în Pomorie pentru o vacanță estivală „fierbinte” ar avea în intenție să viziteze un muzeu. Dar, presupunând că printre iubitorii de mare și soare există și iubitori de istorie, aceștia pot aloca o oră din timpul lor pentru a trece pragul Muzeului de Istorie din Pomorie.
Cum Pomorie are multe de-a face cu istoria, vizita în acest muzeu se va dovedi agreabilă. Clădirea situată în partea veche a orașului are ea însăși o importanță aparte, fiind monument de arhitectură cu semnificație locală. În sălile ei sunt exponate de arheologie, etnografie, istorie recentă. Aici iei aminte despre cum se desfășura viața în regiunea Pomorie încă din antichitate, în sălile muzeului regăsindu-se totodată și obiecte ce „vorbesc” despre bogata diversitate a culturii oamenilor din Pomorie din secolele 19 și 20.
Roagă-te la Mânăstirea Sfântul Gheorghe, din Pomorie
Construită de coloniștii greci în secolul 7 (ca templu dedicat martirului Gheorghe), mânăstirea Sfântul Gheorghe din Pomorie este una dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din Bulgaria, aflată în partea nouă a orașului Pomorie. Altarul acestei mânăstiri de călugări este considerat a fi un izvor tămăduitor al Sfântului Gheorghe, care, conform legendelor, ar vindeca bolile grave.
De asemenea, în biserica mânăstirii Sfântul Gheorghe se păstrează o icoană făcătoare de minuni, un superb exemplu de artă iconografică din secolele 18 și 19. Biserica a fost ridicată în jurul templului antic, în 1856, mânăstirea fiind construită în epoca bizantină, pe locul unei foste baze militare.
Interesantă este legenda acestei mânăstiri. Pe vremea când Bulgaria se afla sub ocupație otomană, teritoriul pe care se află Pomorie era condus de un administrator turc – Selim Bey. Acesta suferea de o boală incurabilă și se spunea despre el că e orb și că își petrecea viața în întuneric.
Într-o noapte, Selim Bey a visat că a găsit în curtea casei sale un izvor sfânt, a cărui apă putea vindeca orice boală. În acea dimineață a început să caute locul în care se afla izvorul, dar a dat peste un basorelief al Sfântului Gheorghe. A împins lespedea de piatră la loc și a constatat că acolo se afla un izvor. Așa că a băut din apa acestuia, după care i-a revenit vederea. Legenda spune că în urma acestei întâmplări, Selim Bey și familia lui au fost convertiți la creștinism, turcul ordonând întemeierea unei mânăstiri pe locul în care se afla izvorul tămăduitor. După moartea soției sale, el a devenit starețul mânăstirii.
Fă un tur pietonal prin Burgas
Dacă ești în vacanță în Pomorie, e păcat să nu ajungi și în Burgas. Chiar dacă ar putea părea un oraș aglomerat la prima vedere – la urma-urmei Burgas e al patrulea oraș al Bulgariei, cu o populație de circa 200.000 de locuitori – localitatea joacă, în același timp, și rol de stațiune turistică.
Eu am început cu o plimbare prin frumosul parc Grădina Mării, care se întinde de-a lungul coastei pe o suprafață de 72.000 mp, și care adăpostește multe dintre atracțiile turistice din Burgas, inclusiv fântâni, cafenele, locuri de joacă pentru copii, un teatru în aer liber, standuri și terase, terenuri de tenis etc.
Am continuat apoi pe faleză, până în dreptul frumosului dig, care se întinde de la marginea Grădinii Mării pe o distanță de 300 de metri în mare. Digul are forma literei T și poate fi unul dintre cele mai romantice locuri pentru o plimbare la ceas de seară, până hăt, pe platforma de observare ridicată în capătul lui.
După incursiunea pe dig și un cocktail băut la cafeneaua de pe faleză, am pornit prin centrul vechi al Burgasului, pentru o scurtă trecere în revistă a clădirilor de pe artera pietonală. O impresie plăcută, de oraș îngrijit, care păstrează un oarecare parfum de odinioară, dar care, în același timp, pare bine ancorat în prezent, atmosfera fiind – chiar și la orele după-amiezii – una vie și plină de energie.
Asistă la un spectacol cu dans pe jăratec în satul Bata
În satul Bata, aflat la circa 45 de minute distanță de Pomorie, se află restaurantul Zlatna Batchva – Butoiul de Aur. Un fel de semi-capcană turistică, dacă e să fim corecți, dar care poate deveni interesant pentru cineva mai puțin pretențios. E un loc popular (pot încăpea 250 de clienți) în care sunt aduse hoarde de turiști străini, gata să se bucure la vederea unui spectacol de „varietăți” care începe cu un show pentru copii, continuă cu unul ce include muzică și dansuri populare bulgărești și se încheie cu cireașa de pe tort: un dans cu tălpile goale în jăratec.
Mâncarea e comună – ai un meniu fix, cu salată și grătar (totuși, prețul pentru întregul pachet nu e mare), însă vinul (alb sau roșu) e la liber (ți-l torni singur din butoi în ulcelele de ceramică). Dacă te prinde într-o anumită dispoziție, show-ul poate fi distractiv, în special dacă-ți place să țopăi pe ritmuri de cimpoi, în mijlocul ringului de dans. Remarcabilă este, însă, prestația dansatoarei pe jăratec, al cărui ritual misterios încheie seara, fiind apreciat la final de către toată lumea, mai mult sau mai puțin abțiguită de vinul la liber.
Vizitează un sat de pescari
Complexul Cultural și Turistic Chenghene Skele este, în fapt, un mic sat de pescari aflat la 15 kilometri sud de Burgas. Un loc în care amatorii vin să pescuiască pe timp de vară, dar care a reușit să păstreze tradițiile pescărești până în zilele noastre, grație unei comunități locale.
Complexul e foarte bine amenajat, „vedetele” fiind câteva case expoziționale (trei la număr) care te poartă printr-o adevărată lecție de istorie și cultură marinărească, prezentând obiceiurile pescarilor, uneltele cu care-și desfășoară activitatea, precum și viața de zi cu zi. Cum se împletesc plasele, cum se fac nodurile marinărești, cum se prepară o mâncare tradițională pescărească, povești despre credințele pescarilor, legende aferente – toate acestea se regăsesc în cele trei case ce pot fi vizitate.
Istoria satului a început în anul 1972, când aici au fost mutate bărcile pescarilor din Burgas, din cauza faptului că portul de acolo a fost extins. Această strămutare a inclus și amenajarea a trei canale artificiale, pe care se regăsesc azi barăcile și bărcile pescarilor. În complexul Chengene Skele există și un restaurant în care se pot degusta rețete tradiționale pescărești și o sală de spectacole. În apropiere se află o mică plajă, iar de la docul complexului se poate închiria o barcă cu care doritorii pot face o plimbare pe mare pentru a se bucura de apusurile superbe din Golful Burgas.
Distrează-te la un aqua park
Sunset Aqua Park Pomorie este cea mai bună opțiune în cazul în care valurile mării nu sunt suficiente pentru a-ți satisface dorința de distracție. Aflat la intrarea în Pomorie, în apropiere de Sunset Resort, acesta este unul dintre cele mai frumoase aqua-parcuri din Bulgaria, punând la „bătaie” nu mai puțin de 32 de tobogane cu apă, de diverse lungimi, dimensiuni și grade de… adrenalină. Printre atracțiile parcului de distracții se numără Mini Pendulum, Free Fall și Kamikaze, Twister Slide, Crazy Downhill și Zero Gravity, tunelul Typhoon și Spirala. La Sunset Aqua Park te bucuri de cele mai lungi tobogane acvatice din Balcani, fiecare având câte 150 de metri. De altfel lungimea totală a toboganelor din parc depășește 1120 de metri!
Sunset Aqua Park Pomorie este deschis de la 10 la 18.30, prețul unui bilet de o zi pentru fiind de 40 leva (20 euro) pentru adulți, respectiv 20 leva (10 euro) pentru copiii cu înălțimea mai mică de 1,30 m. Se pot cumpăra și bilete pentru o jumătate de zi, la prețul de 30, respectiv 15 leva.
Acestea sunt doar 11 dintre lucrurile pe care să le faci și să le vezi în Pomorie și în împrejurimi. Nu am inclus aici „evadările” în cele două nestemate „surori” ale Litoralului bulgăresc, Sozopol și Nesebar, despre care voi vorbi în alt articol. Cu siguranță însă, aceste două destinații nu ar trebui să lipsească din itinerariul unui turist (sau călător) plimbăreț, care-și dorește să descopere cât mai multe locuri din Bulgaria. De reținut că în apropiere se află și stațiunile Sunny Beach și Sveti Vlas, despre care, de asemenea, vorbim în alt material. Vacanță plăcută în Pomorie!
Pin it!
Citește și: Cele mai frumoase obiective turistice din Varna și împrejurimi
Add Comment