Palermo este un minunat exemplu de oraș italian clasic, cu facilități moderne dezvoltate în jurul unui centru istoric. Capitala siciliană are un trecut sumbru, cu numeroase incidente mafiote din zona crimei organizate, însă, în zilele noastre lucurile s-au schimbat mult, orașul s-a „calmat” mult și prezintă notele unui impresionant amestec de stiluri arhitectonice și ornamentale, precum cele bizantine, arabe și italiane.
La fel ca în numeroase alte localități din Italia, o plimbare în centrul orașului Palermo te va purta într-o călătorie cu un decor ce pare atemporal. De la clădirile istorice care împânzesc centrul vechi și până la atmosfera vibrantă din magazinele stradale, de la primitoarele plaje urbane la mâncărurile și vinurile locale, Palermo are darul de a lăsa o urmă permanentă în sufletele celor ce-l vizitează. După părerea noastră, o vacanță în Sicilia nu poate fi completă fără măcar o zi petrecută în capitala ei, motiv pentru care am selectat în cele ce urmează 10 obiective turistice de vizitat în Palermo:
Palazzo dei Normanni
Palatul Regal sau Palatul Normanzilor a servit în trecut drept principalul tron al regilor Siciliei. Este cel mai vechi palat regal din Europa, fiind început în secolul al IX-lea de către Emirul din Palermo și continuat de normanzi, după cucerirea orașului de către aceștia, în 1072, la șase ani după ce cuceriseră Anglia.
Vei remarca îndată atât influența normandă, cât și cea maură, palatul emanând un sentiment general de sobrietate oficială, care impune respect. O caracteristică principală a exteriorului este curtea centrală, care prezintă arcade și decorațiuni frumoase, realizate din piatră.
În plus, Capella Palatina este o clădire adiacentă a palatului, cu mozaicuri frumoase și lucrări de artă ce datează de sute de ani. Una peste alta, o reședință regală ce poate fi considerată o bucățică de istorie siciliană. În zilele noastre, Palatul este și gazda Observatorului Astronomicdin Palermo.
Mănăstirea Capucinilor și Catacombele
Ordinul Fraților Capucini datează încă din secolul 16, iar această mănăstire a fost construită pentru a fi folosită de către acești călugări după bunul plac. Construcția în sine nu este o clădire fantastică, dar Catacombele (Catacombe dei Cappuccini) reprezintă adevărata minune de aici, acestea fiind o atracție turistică diferită, accesată de către cei cu… inimile tari.
Și asta fiindcă aici vei putea cutreiera vastele catacombe subterane observând detalii macabre, cu privire la locurile de veci ale călugărilor și la corpurile bine conservate din diferite perioade de timp. Călugării Capucini păstrau cadavrele în hainele lor originale și foloseau diverse tehnici de îmbălsămare care au făcut ca astăzi să le putem vedea ca atare, plasând trupurile fie în cabinete de sticlă, fie pur și simplu sprijinite de pereți și cripte.
Inițial, catacombele au fost destinate doar frăției capucinilor, însă secole mai târziu ideea de a fi îngropat aici ajunsese la mare modă. În testamentele lor, capetele luminate din Palermo cereau să fie îngropate în Catacombe purtând anumite haine, ba chiar unii cereau să li se schimbe veșmintele la anumite intervale de timp. Preoții purtau ținutele clerice, dar alții se îmbrăcau conform modei epocii respective. Rudele coborau în subterane pentru a se ruga pentru cei decedați și pentru a le îngriji corpurile și a le menține într-o condiție prezentabilă.
Ultimul călugăr capucin îngropat aici a fost fratele Riccardo, în anul 1871. Cu toate acestea, după acest an au urmat alte persoane celebre, până în 1880 când Catacombele au fost oficial (și temporar) închise. Ultimele înmormântări datează din anii 20 ai secolului trecut.
Poți, așadar, să iei un tur ghidat al Catacombelor din Palermo, vizitând macabrul cimitir subteran în care se odihnesc peste 8000 de cadavre și 1252 de mumii, frumos aranjate pe „categorii”: bărbați, femei, copii, virgini, călugări, preoți și profesioniști.
Plaja Mondello
Dacă te apucă instant cheful de soare și mare în Palermo, atunci plaja Mondello e locul cel mai bun spre care să te îndrepți. Aflată la 10 kilometri de centrul vechi, Mondello este cea mai apropiată plajă de capitala Siciliei. Aici vei avea parte de elemente întrucâtva clasice, dar deopotrivă frumoase: nisip alb și fin, scăldat de apele turcoaz ale Mării Tireniene.
Pe de altă parte, Mondello este un loc minunat pentru a-ți petrece timpul, nu numai datorită frumoasei plaje, dar și pentru „evadarea” relaxantă și revigorantă pe care o propune. Pentru că lângă (sau pe) plajă vei găsi inclusiv o bogată selecție de baruri și restaurante potrivite pentru toate buzunarele.
San Giovanni degli Eremiti
San Giovanni degli Eremiti este o biserică mică și fermecătoare, o construcție ce datează încă din secolul șase, surprinzător de bine conservată, în ciuda trecerii anilor.
Turnurile cu cupole, care fac deliciul acestei biserici, se află la un capăt al acesteia, având o culoare roșie strălucitoare, extrem de vibrantă, chiar și după atâta timp. Interiorul relativ simplu, nu abundă în decorațiuni, având doar câteva fresce și opere de artă religioase. Stilul arhitectonic este considerat o combinație de influențe arabe și normande, având și elemente romane târzii. În spatele bisericii se află o grădină frumoasă, plină cu plante exotice și numeroase specii de arbori.
Quattro Canti
Dacă te plimbi pe străzile din centrul orașului Palermo vei ajunge la un moment dat într-o intersecție fabuloasă. Acest spațiu circular deschis a fost amenajat între anii 1608 și 1620 de către arhitectul roman Giulio Lasso, la intersecția a două străzi importante din Palermo: Cassarò (cunoscută acum drept Vittorio Emanuele), care pornește de la Palatul Normanzilor pentru a ajunge în port, și Via Nuova, rebotezată Maqueda, după numele unui vice-rege spaniol.
Lasso a proiectat Quattro Canti având fațade concave în toate cele patru „colțuri” ale sale. La nivelul solului, în fiecare colț, acesta a construit câte o fântână cu figurine sculptate pe cele trei nivele și coloane în stil grecesc, lucrări finalizate la mult timp după anul 1620. În consecință, deasupra sculpturilor care simbolizează cele patru anotimpuri a fost posibilă introducerea unor statui ale celor patru regi spanioli care au domnit în Palermo începând cu anul 1516. La ultimul etaj se află patru sculpturi reprezentând sfinți protectori.
Ascunsă după unul din colțurile concave se află Biserica Sfântului Giuseppe dei Teatini, o bazilică ridicată între 1612 și 1645, în stil baroc, a cărei intrare se află pe strada Vittorio Emanuele. Interiorul acesteia adăpostește domul-frescă Triumful lui A. Andrea Avellino, aparținând artistului Guglielmo Borreman (1724), picturi de Pietro Novelli și decorațiuni de stuc și marmură de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.
La Martorana
Biserica Santa Maria dell’Ammiraglio, cunoscută sub numele La Martorana, este celebră în special pentru frumoasele sale mozaicuri din secolul al XII-lea. Frontul baroc, adăugat la biserică împreună cu clopotnița în urma unui cutremur din anii 1720, completează construcția cu un aer de influență arabă, dar conceptul său arhitectonic de bază rămâne cel bizantin.
A fost proiectată drept o biserică cu cupole, cu patru brațe de lungime egală și un altar cu trei abside, stilul dominant în perioada bizantină. Ulterior, La Martorana a suferit schimbări considerabile – în 1200 au fost adăugate pe partea de vest un pronaos, un vestibul și o clopotniță.
În anul 1435, regele Alfonso de Aragon a oferit La Martorana călugărițelor benedictine, iar în secolul al XVII-lea, pronaosul și atriul deschis au fost incluse în structura principală, explicând forma actuală neregulată. Între 1683 și 1686, absida centrală, împreună cu mozaicurile sale, au fost dărâmate și înlocuite cu o încăpere dreptunghiulară mai mare. Maicile au adăugat, de asemenea, fresce pictate pe pereți.
Mercato del Capo
Cunoscută printre localnici drept Mercato del Capo, piața fermierilor ar trebui să se afle pe lista cu obiective turistice din Palermo dacă dorești să guști din delicioasele delicatese locale. Este o piață stradală, ce se întinde pe o distanță de 200 de metri, începând de la Porta Carini și până în partea de vest a Teatrului Massimo. Aici poți găsi diverse sortimente de mărfuri, de la fructe și legume proaspete la pește, carne, mâncare de stradă, dar și suveniruri.
Încearcă Sfincione (pizza pufoasă acoperită cu sos de roșii, ceapă și brânză caciocavallo) și Arancine (bile de orez parfumat cu șofran, umplute cu creveți și pesto sau spanac și brânză afumată), două dintre delicatesele locale foarte populare. Le poți asezona cu un pahar de vin Marsala la unul dintre numeroasele baruri aflate în apropierea pieței.
Muntele Pellegrino
Sicilia este o insulă preponderent muntoasă și deluroasă. Monte Pellegrino se află lângă Palermo și oferă localnicilor o evadare în natură, plină de relaxare, cu priveliști de neegalat asupra Mării Mediteraneene și a orașului.
Aflat la doar 15 kilometri de centrul urbei, acest munte este ușor de accesat, existând un program regulat al autobuzelor care ajung la el, cu pornire din Politeama. Dar dacă te simți în formă, poți face drumeții până în vârful muntelui Pellegrino, nu foarte facile, însă nici extrem de grele.
Centrul Vechi
Începe turul Centrului Vechi din Palermo cu Quattro Canti (situată chiar lângă Piazza Pretoria), intersecția încadrată de patru clădiri decorate cu fântâni și considerată punctul zero al cartierului. Plin de splendide clădiri istorice, palate în stil baroc și sculpturi ornamentale, Centrul Vechi din Palermo te va purta într-o călătorie înapoi în timp.
În timpul plimbării, nu ezita să pășești pe aleile înguste care se intersectează cu străzile principale, deoarece acestea se transformă în excelente scurtături. Există o mulțime de magazine în zonă, baruri, cafenele și restaurante unde poți face pauze mai scurte sau mai lungi, în timp ce explorezi frumosul oraș.
Catedrala din Palermo
Din cauza diferitelor invazii la care a fost supus de-a lungul vremii orașul, Catedrala din Palermo îmbină o multitudine de stiluri variate (ultima intervenție arhitectonică a avut loc în secolul 18), fiind o atracție cu adevărat fascinantă.
Construită inițial în anul 1185 de către arhiepiscopul normand Walter Ophamil, pe locul unei biserici fondate de Papa Grigorie I, catedrala a avut multe roluri în secolele următoare, inclusiv cele de moschee și de… criptă.
Influența maură este prezentă la exterior, putând fi observată în bazilica centrală și în turnul înalt, cu ceas renascentist. Intrarea laterală a porticului are multe coloane ornamentate și un fronton triunghiular cu o frescă detaliată. La interior, o caracteristică proeminentă este camera comorii, în care se păstrează diverse artefacte din diferite perioade de timp ale catedralei și în care se află, de asemenea, mormântul împăratului Frederic al II-lea.
Palermo, într-o zi:
Pin it!
Citește și: Top 10 locuri de vizitat în Sicilia
Add Comment