Ric Gazarian este unul dintre călătorii moderni ai lumii, pe care „microbul” aventurii îl trage în permanență către completarea unui minunat deziderat: acela de a vizita toate țările lumii. Născut în America, dar cu origini armene, Ric a călătorit în locuri în care nu se ajunge așa lesne, și a scris despre ele pe stufosul său site, GlobalGaz. L-am abordat pentru un interviu în care ne-a dezvăluit câteva lucruri interesante ale vieții sale de globetrotter:
Ric, te rog prezintă-te cititorilor TukTuk.ro.
M-am născut în Boston, iar în această perioadă casa mea se împarte între Bangkok, Boston și Chicago, cu un pic de Erevan între ele.
Cum ai căpătat pasiunea pentru călătorii?
Când eram în liceu, am fost cu părinții mei în Hong Kong. Fantasticul skyline de acolo mi-a deschis cu adevărat ochii. Hong Kong e un oraș extraordinar.
Deci Hong Kong a fost primul loc în care ai călătorit?
Practic, Hong Kong nu a fost primul, dar a avut un impact deosebit. Prima oară am mers cu părinții mei în Caraibe, însă acolo nu am făcut altceva decât să stăm pe plajă. În Hong Kong am fost cu Star Ferry, am luat tramvaiul către Victoria Peak și am privit orizontul din Kowloon. Vacanța aceea m-a motivat să mă mut și să locuiesc timp de câteva luni în HK după ce am terminat colegiul.
Ți-ai propus să vizitezi toate țările din lume. Care e planul? Câte ai vizitat până acum și câte mai ai?
Sunt la numărul 142 din 193 (n.a., în iulie 2021) și, din păcate, m-am blocat la acest număr din martie 2020. Am în plan să încep vizitarea de noi țări în toamna lui 2021, începând cu o călătorie în Africa de Est. Planul meu e simplu, de fapt: eu vreau să vizitez regiuni ce includ țări în care nu am fost încă. Un alt exemplu este vestul Africii, călătorie care a trebuit anulată din cauza Covidului, și pe care am în plan să o fac în 2022.
Site-ul tău, Globalgaz, conține multe informații legate de locurile pe care le-ai vizitat. Te axezi mai mult pe partea de informații turistice clasice sau mai degrabă pe zona din afara „cărării bătătorite”?
Îmi place să vizitez tot, dar în cea mai mare parte scriu despre călătorii în locuri mai puțin vizitate. De pildă, Amsterdam e un oraș fantastic, care trebuie văzut, prin urmare vei găsi mii de articole despre ce să faci acolo. Însă, pe de altă parte, există mult mai puțin conținut despre Mauritania, așa că aici îmi pot aduce contribuția împărtășind experiențele avute în această țară.
Cum alegi următoarea țară pe care vrei s-o vizitezi?
Mai am circa 50 de țări de văzut iar unele dintre acestea sunt grupate pe regiuni. De exemplu, există un festival în Ciad în luna octombrie. Festivalul Guérewol, care pare a fi extraordinar, așa că îl folosesc ca ancoră a călătoriei mele acolo, căutând țări în zonă pe care încă nu le-am vizitat, precum Libia și Sudan. Pe site-ul meu am o hartă cu țările în care am fost. Îmi place mult să o updatez după fiecare călătorie.
Cum călătorești? Sponsorizări, colaborări, pe banii tăi personali? Și unde stai – în cazări scumpe, ieftine sau medii?
În toate felurile. De pildă, am colaborat cu companii mari, precum G Adventures și Untamed Borders (specializată pe Afghanistan), dar în majoritatea cazurilor îmi plătesc singur călătoriile. În privința hotelurilor, la fel, toată gama, fie că e vorba de o gazdă care costă 20 de dolari sau că am posibilitatea să folosesc niște puncte acumulate, pentru a sta gratis în Maldive.
De fapt, câștigi din călătorii sau ai și un alt job?
Marea majoritate a venitului meu provine din afaceri în domeniul imobiliarelor. Dar fac bani și din link-uri sponsorizate, comisioane de afiliere sau din vânzarea cărților și filmelor mele pe site. Așa cum am precizat mai devreme, fac parteneriate cu agenții de turism și tur-operatori pe un sistem de tip barter, eu oferindu-mi servicii de marketing pentru ei – precum am făcut când am vizitat Marea Aral sau zona devastată de la Fukushima.
Spune-ne cine intră pentru tine în Top 3 țări favorite și explică-ne alegerile.
Uzbekistan. E o țară fantastică, totodată introducerea perfectă pentru o vizită în Asia Centrală. Uzbekistan a lăsat garda jos – e ușor să faci rost de viză, a introdus ATM-uri și a renunțat la câteva dintre regulile și regulamentele sovietice. Dacă ești interesat să vezi Drumul Mătăsii, nu există locuri mai bune pe care să le treci pe listă decât Bukhara și Samarkand. E ușor să te imaginezi transportat înapoi în timp, în urmă cu câteva secole. De asemenea, ar trebui să vezi extrema estică a țării și să vizitezi zona Mării Aral, unul dintre cele mai mari dezastre ecologice ale lumii, foarte rar vizitată de cineva.
Thailanda. E lesne de înțeles de ce această țară e foarte populară. Bangkok e un oraș internațional, care are câte ceva din Occident și din Orient, din vechi și nou. Sunt extrem de multe lucruri de explorat acolo. Am petrecut un an în Thailanda în perioada pandemiei și am avut ocazia să vizitez câteva locuri pe care altfel nu aș fi avut timp să le văd, precum zona rurală Isan, regiunea muntoasă Nan, din nord sau fantasticul Festival Vegetarian din Phuket. Apoi, desigur, sunt insulele. Cele cunoscute, precum Phuket și Koh Samui, dar sunt și altele, mult mai liniștite, precum Koh Mak și Koh Kood. Acestea din urmă sunt mult mai puțin dezvoltate – îți dau o idee despre cum era Thailanda în urmă cu 20-30 de ani.
Myanmar. Sau Burma, cum i se mai spune – vecinul din vest al Thailandei. Am avut șansa să fac mai multe călătorii aici în ultimii 15 ani. În Myanmar se află câteva dintre cele mai extraordinare temple pe care le-am văzut: templele din Bagan, pagoda Shwedagon și templele din Mrauk U. Myanmar e o țară cu o mare diversitate și cu unele dintre cele mai interesante grupuri etnice care știu cum să păstreze tradițiile, precum populația Chin. Sper să mă reîntorc în Myanmar în viitor. Din păcate, acum țara se află în mijlocul unui război civil și multe dintre progresele făcute în ultima vreme s-au năruit pe parcursul ultimului an.
Care a fost cel mai fericit moment al vieții tale de călător?
Există întotdeauna o discuție legată de timp și bani, de a vedea rapid locuri sau a încetini pentru a aprofunda comunitățile. Două dintre momentele mele foarte fericite au inclus șederi lungi, pe durate de câte patru luni, când am locuit în Erevan și Phuket și am făcut voluntariat. Acestea au fost ocazii de a întoarce comunităților o mică parte din ceea ce am primit, iar acest lucru te face întotdeauna să te simți bine. În plus, legi prietenii adevărate și înveți mai multe despre cultura și oamenii locului.
Dar care a fost cel mai dificil moment?
Am participat cândva la un raliu organizat de compania Large Minority din Cambodgia. Eu și partenerul meu am condus un tuk tuk prin Cambodgia, timp de două săptămâni în care am parcurs 1400 km. O modalitate excelentă de a vedea o țară superbă. Totul a fost perfect, cu excepția faptului că am făcut accident cu tuk tuk-ul, care s-a răsturnat peste mine. Din fericire, nu am fost grav rănit, dar, cu toate acestea, m-am tăiat rău la un picior. M-au dus la o clinică rurală unde m-au cusut pe o terasă, în timp ce eram privit de câțiva câini. Din păcate, copcile n-au ținut și a trebuit să cos altele, când m-am întors acasă, în Bangkok.
Ești armean, așa-i? Ne poți da trei argumente pentru a vizita Armenia, din experiențele tale în această țară?
Da, sunt armean! M-am născut în SUA, dar bunicii mei au venit din acea zonă. Am fost în Armenia de vreo 20 de ori, odată am fost de patru ori într-o lună. Deci aș putea să vă dau multe motive pentru a o vizita.
În primul rând, e foarte ușor de explorat Armenia, fie că închiriezi o mașină, că iei un marshukta (minivan), că te urci într-un GG (versiunea lor de Uber) sau pur și simplu te plimbi prin Erevan. Îmi place Armenia și pentru că nu e o țară scumpă – poți mânca plătind câțiva dolari și poți bea o bere cu un dolar.
În al doilea rând, ai parte de multă istorie și cultură antică. Poți vizita mânăstirea Khor Virap, aflată în umbra Muntelui Ararat, locul în care a fost adus creștinismul în Armenia, în secolul 4. Un alt loc favorit de-al meu este mânăstirea Tatev, cocoțată magnific pe un munte din capătul unei văi. Poți ajunge acolo cu mașina sau poți face o drumeție sau poți lua unul dintre cele mai lungi teleferice din lume.
În al treilea rând, vorbim despre Erevan, unul dintre orașele mele favorite. Multe restaurante și cafenele fantastice. De asemenea, în oraș locuiesc câțiva muzicieni extrem de talentați. Sunt câteva muzee excelente, precum Matenadaran și Institutul Manuscriptelor Antice Mesrop Mashtots (părintele alfabetului armean), care funcționează în același timp ca muzeu, institut de cercetare și depozit de manuscrise. Nu ratați nici Cascada, cu muzeul său în aer liber, de unde ai priveliști frumoase asupra orașului.
Pe scurt, e foarte ușor să te relaxezi aici timp de o săptămână sau mai mult. Sugestia mea este să luați un tur local, pietonal: Yerevan Free Walking Tours e condus de vechiul meu prieten, Vako.
Ai ținut o evidență a zborurilor pe care le-ai făcut până acum? Care e compania aeriană cu care ai zburat cel mai des?
Îmi place ideea de a ține evidențe, dar cu tristețe trebuie să recunosc că acestea se rezumă doar la ultimii cinci ani. Folosesc Tripit pentru a face rezervări, apoi datele sunt exportate în aplicația App In The Air, care îți face tot felul de hărți interesante etc.
Compania aeriană cu care am zburat cel mai des este United, urmată de Thai Air Asia, cu un total de 378 de zboruri, dar, recunosc că din aceste statistici lipsesc vreo două sute de călătorii. În 2019, compania cu care zburasem cel mai mult în acel an a fost Kam Air, cu 8 segmente. Kam Air este unul dintre operatorii aerieni afgani. Până la acea dată nici măcar nu auzisem de ei.
Ai avut vreodată un moment de panică în aer?
Da. Zburam de la Chicago la Minneapolis, într-o după-amiază banală, leneșă, cu avionul pe jumătate gol. În timp ce ne apropiam de Minneapolis, comandantul ne-a comunicat că vom face o aterizare de urgență. Pe măsură ce coboram, însoțitoarele de bord au început să strige „pregătiți-vă de impact!”. Ușor… neliniștitor, ca să fiu blând. Din fericire, totul a fost ok – fusese vorba despre un indicator care raportase în mod eronat la bord.
Povestește-ne despre cea mai interesantă persoană pe care ai întâlnit-o în călătoriile tale. Ai cunoscut vreo vedetă?
Am luat ceaiul împreună cu Prințul James și cu Liam, din Principatul Sealand. Ei sunt nepoții Prințului Michael, întemeietorul Sealand. Sigur, nu-s la fel de cunoscuți precum Prințul Harry sau Prințul William, dar a fost o experiență plăcută, fără-ndoială. Principatul Sealand e considerat cea mai mică țară din lume și, în opinia mea, una dintre cele mai interesante.
Care e cartea ta de călătorie favorită?
Am foarte multe. Am încercat să citesc cel puțin o carte despre fiecare țară în care am fost, pentru a învăța mai multe despre ea. Aș zice că favorita mea e Shantaram, de Gregory David Roberts . Care e cam 95% ficțiune și 5% non-ficțiune. E despre un condamnat care evadează din închisoare și se ascunde prin Mumbai, în anii 80. O aventură extraordinară, care fie te va face să-ți dorești neapărat să vizitezi India, fie te va speria de-a binelea.
Ai vizitat și România. Ce impresie ți-a lăsat?
Mi-a plăcut cu adevărat, dar trebuie să mă întorc și să văd mai mult. Întotdeauna când ajung într-o țară nouă îmi place să fac un tur pietonal – e o introducere foarte bună. Iar Bucureștiul e un oraș cu personalitate. De asemenea, are câteva legături cu Armenia – am remarcat acest lucru fiindcă întotdeauna îmi place să verific istoria armenilor în locurile pe care le vizitez.
Ce ți-a plăcut și ce ți-a plăcut mai puțin?
Am zburat de la Chișinău la București. Compania Tarom a decis să-mi „uite” bagajul la Chișinău. A fost un pic iritant să-mi aștept lucrurile a doua zi, dar în cele din urmă au sosit.
Din București am făcut o excursie de-o zi și am văzut cele două frumoase castele, Peleș și Pelișor. A fost o zi relaxantă.
Ai vreo amintire specială legată de România?
Pentru mine a fost o experiență cool: am fost invitat să particip la un festival de film de călătorie, Hip Trip. Am produs și am jucat într-un film, Hit The Road: India, iar filmul acesta a fost proiectat la festival, după care am urcat pe scenă pentru a răspunde la întrebări. Așa că, vreme de câteva minute, am fost un fel de… vedetă de categoria D. Am făcut cunoștință și cu alți producători foarte buni și toată lumea m-a tratat cu căldură pe perioada șederii.
Dacă te vei întoarce, ce locuri ți-ar plăcea să vizitezi în România?
Aș vrea să petrec 2-3 săptămâni și să explorez România cu mașina. Aș vrea să văd mânăstirile pictate din Bucovina, Cluj Napoca (am un prieten acolo) și, desigur, castelul Bran.
Care e citatul tău favorit, din postura de călător?
Nu e un citat de reținut mot-a-mot, dar Mark Twain a pus laolaltă câteva dintre beneficiile ideii de a călători: „Călătoria nu este pentru prejudecăți, bigotism și lipsă de judecată, de aceea mulți dintre semenii noștri au nevoie amarnică de ea. Viziunile largi, sănătoase, caritabile, nu pot fi acumulate dacă vegetezi într-un colț toată viața”.
Citește și: Harry Mitsidis: „Nu trăiesc din călătorii, ci trăiesc pentru a călători”
Add Comment