Europa este ideala pentru romantici, poeti si indragostiti, prin urmare iata numai 10 locuri care si-au castigat un loc binemeritat in lista noastra ce sugereaza petrecerea unui sejur pasional, poate chiar de Ziua Indragostitilor. Din Portugalia pana in Polonia, descopera unde poti evada pentru a reaprinde flacara dragostei.
10 Bruges, Belgia
Dintre toate Venetiile nordului (care sunt in numar de 7), capitala regiunii Flandra de Vest, este de departe cea mai incantatoare. Vestigiile Epocii de Aur au rezistat peste timp si impanzesc vechiul cartier al orasului, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. In Bruges iti poti lasa mintea sa o ia razna si devii pe rand Colin Farrell sau Ralph Fiennes. Uita de aglomeratie – Bruges merita orice ca sa ajungi in el.
9 Siena, Italia
In afara de Florenta, Toscana castiga detasat la capitolul romantism. San Gimignano, Arezzo, Lucca, sunt doar cateva dintre locurile de nastere ale Renasterii, carora cu greu le poti rezista. Multi vor alege insa Siena. Fara a mai pune la socoteala Patrimoniul Mondial al UNESCO (se pare ca intreaga Toscana este inclusa in acest Patrimoniu) – Siena incanta prin peisajul sau medieval, gotic, orasul fiind impanzit de muzee, vitrine si trattoria pline de viata.
8 Cáceres, Spania
Putini dau vreo sansa comunitatii Extremadura din Spania, ceea ce este oarecum de inteles, daca te gandesti ce altceva are aceasta tara sa-ti ofere. Pacat ca aceasta regiune trebuie sa intre in competitie cu Tara Bascilor, Catalonia, La Rioja, Valencia si Insulele Baleare. Desigur, Extremadura poate deveni foarte fierbinte si uscata in timpul verii, dar cam acelasi lucru se intampla in toata Spania. Lasa-i pe ceilalti sa se duca pe Costa del Sol, in San Sebastián, Madrid si Barcelona.
Tu bucura-te de frumusetea salbatica si neatinsa, de atmosfera calma si parca inghetata in timp si spatiu pe care ti-o ofera Parcul National Monfragüe sau capitala Mérida. Romanticii trebuie sa se indrepte catre Cáceres. O bijuterie autentica, orasul inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO, cu o populatie de 95000 de locuitori, este un loc minunat, facut anume pentru a te indragosti.
7 Lugano, Elvetia
Cantoanele elvetiene sunt impanzite de orasele bucolice, unul mai fotogenic decat altul. Aceasta natiune sta bine si la capitolul orase mari – intr-adevar putini oameni ar refuza sa traiasca intr-un loc precum Zurich, Geneva, Basel sau Berna. In orice caz, un mic oras de la granita cu Italia merita mult mai mult decat o simpla vacanta. Lugano este o nestemata aflata pe malul unui lac care, in ciuda etichetei sale de “Monte Carlo al Elvetiei” este o locatie accesibila tuturor indragostitilor, indiferent de buget.
6 Haarlem, Olanda
Haarlem reprezinta o atractie obligatoriu de vazut in Olanda. Capitala Olandei de Nord este un amestec incantator de stradute pietruite, arhitectura istorica, monumente grandioase, baruri si cafenele, dar si de muzee de prim rang. Orasul este un centru cultural aflat la numai 20 de kilometri de Amsterdam, in care se poate ajunge si cu bicicleta din, Museumplein.
5 Reims, Franta
Reims este capitala regiunii Champagne-Ardenne. Champagne, cu referire la Bollinger, Krug, Moët & Chandon. Vizitele la cramele micilor producatori de sampanie din mici asezari precum Épernay, Mailly-Champagne, Sillery si Verzy fac din Reims o destinatie romantica, dar nu trebuie uitat nici orasul in sine. Incepe cu ‘triunghiul’ inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO, alcatuit din Catedrala Notre-Dame, fosta manastire Saint-Remi si Palatul Tau.
4 Salzburg, Austria
Castigator detasat la toate capitolele, Salzburg merita titlul de “cel mai romantic orasel” la fel de mult ca oricare alta locatie din Austria. Centrul baroc este cu adevarat magnific si este primul oras din Austria inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO.
3 Dresda, Germania
Germania are multe de oferit turistilor sai si, cel mai adesea, nestemate precum Dresda, sunt trecute cu vederea. E timpul sa indreptam aceasta nedreptate. In calitatea sa de fosta capitala regala a Regatului Saxon, orasul a fost construit cu o inclinatie preponderenta pentru lucrurile scumpe. Si daca centrul orasului a cazut victima atacurilor aeriene de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, “Florenta Elbei” cum mai este numita aceasta asezare, a cunoscut o renastere notabila, mai ales dupa reunificarea Germaniei. Morala? Orasele vechi de 800 de ani, rezista.
2 Porto, Portugalia
Cel de-al doilea oras al Portugaliei ofera privelisti de neuitat. In plus, doua absolvente ale Scolii de arhitectura din Porto, au castigat Premiul Pritzker pentru arhitectura. Orasul este insufletit de trambitasii de la Casa da Música si se remarca si prin Fundatia Serralves, biserica Clérigos si simbolicele ‘adegas’ (crame) de la Vila Nova de Gaia.
1 Gdansk, Polonia
Daca orasul Gdansk este diferit de Varsovia, Cracovia sau Lodz, da vina pe Liga Hanseatica. Singurul avanpost polonez din puternica asociatie de comercianti, Gdansk (sau Danzig) a fost un oras port extrem de prosper in perioada cuprinsa intre secolele 15-17. Incepand din 1920 pana in 1939, a fost un oras liber, semi-autonom, asemanator lui Monaco sau Singapore. Un peisaj urban generos la care se adauga farmecul apei este doar un pont pentru a te convinge sa vii aici. Gdansk este un oras vibrant, plin de energie si este impanzit de baruri si restaurante cochete.
As merge in oricare dintre aceste orase.