Fără doar şi poate, Italia este una dintre cele mai încântătoare ţări ale lumii şi printre cele mai vizitate din Europa, iar Pisa – unul dintre orașele ei de legendă. Din nord, de la munţii cei mai înalţi ai continentului, către sud, până la insulele îndepărtate din Meditarană, “bella” Italia pătrunde adânc în inimile celor care o străbat, graţie variatăţii reliefului, peisajelor minunate, încărcăturii istorice, culturale şi mâncărurilor delicioase.
Poate cea mai frumoasă, variată şi generoasă regiune este Toscana, aflată în centrul ţării, fapt confirmat de milioanele de turişti pe care îi primeşte an de an. Aici găsim un amestec cuprinzător de istorie, artă, mâncare şi vinuri alese, dealuri line dintre care răsare câte o vilă cu pereţi din piatră, înconjurată de lanuri de grâu, sau plantaţii de viţă-de-vie şi măslini, plaje întinse, sate cu case multicolore cocoţate deasupra văilor dar şi oraşe mari cu centre istorice care te întorc în timp.
Așa cum spuneam, unul dintre oraşele reprezentative ale Toscanei şi ale Italiei în ansamblu este Pisa. Acesta se află în jumătatea nordică a regiunii şi este traversat de râul Arno, al patrulea râu ca lungime al peninsulei.
În Evul Mediu, Pisa, oraş de coastă, reprezenta o putere economică şi un centru comercial important datorită controlului asupra unei flote mediteraneene însemnate. Republica Pisa, alături de Republicile Veneţia, Amalfi şi Genova a fost una dintre cele 4 Republici Marine ale Italiei, care ajunseseră să monopolizeze rutele comerciale către Orient. Negustorii pisani au dominat mult timp Marea Mediterană până când au fost substituiţi de rivalii genovezi în anul 1284.
Ca urmare a perioadei de ascensiune, Pisa se mândreşte cu un centru istoric superb, cu palate, biserici, străzi şi pieţe vibrante, care atrag turişti din toate colţurile lumii, majoritatea monumentelor cunoscute fiind construite la acel moment.
De departe, cea mai mare şi faimoasă piaţă este Piazza del Duomo (Piaţa Domului), cunoscută şi sub denumirea de Piazza dei Miracoli (Piaţa Miracolelor). Cele mai importante monumente pe care le găzduieşte sunt mult prea cunoscutul Torre di Pisa (Turnul din Pisa), Cattedrale di Pisa (Catedrala/Domul din Pisa) şi Battisero di San Giovanni (Baptiseriul Sfântului Ioan).
În ordine cronologică, Domul din Pisa a fost construit în perioada 1063-1092, în stil romanic şi reprezintă confirmarea supremaţiei la care Republica Pisa a ajuns în perioada de maximă ascensiune. Înalt de 28 metri, Domul urma să concureze cu cele mai impozante catedrale creştine din întreaga Europă, faţada vestică fiind cea mai înaltă la acel moment. Acesta este realizat preponderent din marmură albă, imaculată, la fel şi celelalte opere din Piaţa Miracolelor, iar cele trei portaluri cu uşi sunt din bronz. Interiorul este construit în stil renascentist iar tavanul impresionant a fost realizat din lemn şi acoperit cu foiţă de aur. Vechi de peste 900 de ani, Domul inspiră şi astăzi grandoare iar acustisa sa este una de excepţie.
Baptiseriul Sfântului Ioan este o capela destinată oficializării botezului. Acesta a fost construit în perioada 1152-1390, în stil romanic la bază şi gotic în partea superioară. Cu o înălţime de 54,86 metri şi cu o circumferinţă de 107,24 metri, baptiseriul este cel mai mare din lume. Ca model, s-a urmărit Rotonda, construcţia circulară în care se află Sfântul Mormânt de la Ierusalim, însă interiorul este unul destul de modest. Cupola este puţin stranie pentru că pe o parte este acoperită cu o greşie roşiatică iar pe cealaltă parte cu plăci de plumb, probabil din cauza lipsei resurselor financiare. Deşi nu este atât de vizibil ca în cazul Turnului, şi Baptiseriul este uşor înclinat.
Faimosul Turn Înclinat din Pisa este printre cele mai cunoscute monumente din lume. Este „personajul” principal din Piaţa Miracolelor şi a devenit un simbol al Italiei. Construit între anii 1173-1373, Turnul este clopotniţa Domului şi are 55,86 metri, 8 etaje şi 7 clopote care, din cauza riscului de prăbuşire, nu pot fi folosite. Cele 296 de trepte îşi conduc cei mai curajoşi vizitatori către o privelişte superbă asupra întregului oraş.
Deşi construcţia se dorea a fi una verticală, din cauza solului nisipos, Turnul a început să se încline când lucrările ajunseseră la cel de-al 3-lea nivel, ceea ce a determinat continuarea acestora oblic pentru a echilibra monumentul. În anul 2008, datorită lucrărilor de consolidare, s-a reuşit stabilizarea Turnului împreună cu garantarea stabilităţii sale pentru următorii 200 de ani. Ceea ce era considerat de Mussolini drept „o ruşine naţională”, a ajuns să fie astăzi unul dintre cele mai fotografiate obiective turistice din Europa şi din lume.
Intrarea în Tunul din Pisa este 18 euro/ persoană, în Baptiseriul Sfântului Ioan 4 euro/ persoană iar Domul se vizitează gratuit.
După ce admirăm aceste capodopere arhitecturale, trebuie neapărat să aruncăm o privire în centrul istoric al oraşului. Unul din avantajele Pisei este acela că are un centru istoric destul de compact şi poate fi parcurs uşor la pas. La aproape 700 metri de Piaţa Miracolelor este Piazza dei Cavalieri (Piaţa Cavalerilor), a doua piaţă a Pisei, unde a fost proclamat sfârşitul independenţei Pisei în anul 1406. Aici se află sediul central al Şcolii normale din Pisa în Palazzo della Carovana (Palatul Caravanei), Biserica Santo Stefano (Biserica Sfântului Ştefan) şi Palazzo dell Orologio (Palatul Orologiului), un edificiu medieval cu faţada împărţită în două de o arcadă deasupra căreia se găseşte un mare ceas.
De la Piazza dei Cavalieri, ne putem îndrepta către râul Arno şi îl putem traversa pe Ponte di Mezzo (Podul din Mijloc). Mergând pe direcţia apei, la 400 metri, întâlnim o altă bijuterie arhitecturală, Santa Maria della Spina (Biserica Sfânta Maria cu spini), o bisericuţă gotică construită tot din marmură. De la depărtare, vărfurile sale seamană cu nişte spini ascuţiţi. Ar mai trebui trecute pe lista „de văzut”, Palazzo dell Arcivescovado (Palatul Arhiepiscopal), Piazza Martiri della Liberta (Piaţa Martirilor Libertăţii), zidurile vechi ale oraşului, precum şi Gradina Botanică. Aflată la doi paşi de „miracolele” mai sus menţionate, Gradina Botanică adăposteşte o paletă largă de specii de plante, care mai de care mai colorate şi rare, fiind cea mai veche grădină botanică din lume, înfiinţată în anul 1544.
O plimbare prin centrul istoric este un adevărat deliciu atât pentru iubitorii de istorie si artă, cât şi pentru gurmanzii care îşi pot satisface poftele alegând unul din nenumăratele restaurante înşiruite de-a lungul străduţelor înguste sau se pot răsfăţa la una din gelateriile cu îngheţată artizanală. Paste, fructe de mare, pizza, lasagna şi delicioasa „gelato”, pe toate le găsim aici.
Un sejur în Pisa nu trebuie să se limiteze la explorarea oraşului întrucât şi zona adiacentă oferă suficiente motive turiştilor care vor să petreacă mai mult timp în superba regiune. Pisa se află la circa 10 kilometri de coastă, iar plajele din Marina di Pisa, Tirrenia sau Viareggio sunt extrem de curate şi bine întreţinute, plaja din Viareggio fiind cea mai întinsă din regiune. Deşi apa Mării Tireniane nu are acea nuanţă de turcoaz pe care o întâlnim în partea sudică a ţării sau pe insule, zona este cât se poate de potrivită pentru un sejur cu servicii de înaltă calitate. Pentru aceia care optează pentru plimbări pe alei lungi sau pe poteci umbroase, Parcul Migliarino San Rossore Massaciuccoli este o alegere excelentă.
Din Bucureşti se ajunge foarte uşor în Pisa având în vedere că există mai multe curse low-cost pe săptămână. Şi aeroportul din Florenţa poate fi luat în calcul din aceleaşi considerente, distanţa până la Pisa fiind de 84 kilometri.
Aşadar, Pisa şi împrejurimile sale sunt o alegere inspirată fie pentru un city-break, fie pentru o vacanţă mai extinsă în care să simţim în profunzime tot ce are de oferit Toscana.
Add Comment