Bali este o destinație bine cunoscută pentru numeroasele activități acvatice pe care le pune la dispoziție turistilor dornici de aventură : surf, snorkeling, scufundări, paddleboard și câte altele. Printre atâtea opțiuni, e greu să te decizi ce să faci – și asta în special dacă ești cazat în Ubud sau departe de plajă : pentru că poți petrece până la o jumătate de zi în traficul din Bali !
Am dat peste Seawalker în căutarea de opțiuni de snorkeling, și mi-am schimbat rapid planurile – pentru că oferta era ceva ce nu mai văzusem până atunci. În Bali poți să-ți încerci norocul la explorarea subacvatică, indiferent de varstă sau de cât de priceput ești la înot, cu ajutorul unui hibrid între snorkel și diving.
Și o spun cu mare plăcere! Pentru că, în ciuda lecțiilor mele recente de înot, Seawalker părea cu mult mai simplu decât variantele clasice de snorkel sau scufundări. În plus: dintotdeauna am visat să ma joc de-a astronautul! Cum aș fi putut refuza o experiență de astornaut subacvatic, în stil Jacques Cousteau?
Introducere în lumea acvatică
Pentru că am rezervat online, activitatea a fost cu aproximativ 10 $ mai ieftină – 60 $ online, versus 70 $ în broșurile locale. Nu-i rău, nu ?
După ce am ajuns la malul mării in Sanur, am primit cheile de la un dulap, prosoape, pantofi de apă și o sticlă de apă, apoi ni s-a facut o scurtă prezentare a activității: ce trebuie făcut, lucruri la care să fii atent, etc.
Desi video-ul a fost destul de cuprinzător, am rămas totuși cu senzatia vagă că experiența ar fi putut fi personalizată mai mult – angajații de la fața locului păreau destul de pasivi și din păcate asta-ți poate tăia din entuziasm.
Dar sa vorbim de chestiile distractive!
Odată ajunși la locul scufundării, am fost încoronați cu câte o cască de 9 kg și am început să coborâm încet pe scară, intrând în apă puțin câte puțin ca să ajustăm presiunea din urechi. Casca nu este fixată cu fermitate, deci e normal să se miște puțin în apă. Ghizii vă spun că este normal. Nu e mare lucru, să nu te stresezi, încearcă doar să-ți menții poziția verticală în apă… așa că am încercat să nu panichez – prea mult. Până la urmă m-am hotărât să țin de marginea căștii. Așa.. doar de siguranță.. (ahem).
Fapt divers : pentru novicii în ale mării, ca mine – nu e ușor să stai în picioare în apă! Deasupra capului șerpuia cordonul ombilical legat de cască, adică care mă ținea în viață. (Nu te rupe, nu te rupe, nu te rupe !)
Și apoi: pam pam, la 8 metri sub apă! Un pas mic pentru omenire, un salt uriaș pentru mine ! Eu! Care care abia am făcut pace cu apa acum câteva luni!
Ghizii subacvatici ne-au facut semn să ne apucam de inelele metalice pe care le țineau – și au început să ne plimbe prin apă. Pe măsură ce avansam, mi-a trecut prin cap un gând rapid: eu, care mă gândeam că mă joc de-a astronautul, de fapt eram plimbată în lesă, sub apă, ca un animal de companie !
Partea distractivă vine când începi să hrănești peștii, dintr-o sticlă de plastic umplută cu mancare uscată. Burți pline, pești fericiți !
O turmă de pești multicolori a năvălit pe noi, în drumul lor către sticla magică pe care cu siguranță o așteptau încă de când ne-au zărit pășind stângaci pe fundul apei. Băieții de la Seawalker îți fac, bineînțeles, poze, un video etc, pe care le poți apoi cumpăra cu 15 $. Dacă vrei.
Ca notă de subsol : dacă ați făcut vreodată snorkel, sau mai degrabă scufundări, atunci cu siguranță că factorul surpriză nu o să aibă același efect. Dar… pentru toți cei care vor să încerce o experiență inedită în Bali, v-o recomand cu mare plăcere! Eu una mă voi întoarce în Indonezia cu siguranță. Iar pe listă: snorkeling și scufundări!
E tare ca experienta dar sunt locuri unde poti face asta mult mai ieftin. Ca de exemplu, Manila daca esti in calatorie prin Asia. Este la jumatate de pret acolo.