Roma e poate unul dintre cele mai importante locuri din Europa unde poți intra în contact direct cu arta antică, clasică și renascentistă, unde poți admira busturi romane și fresce de sute de ani, ori tablouri celebre ascunse în galerii obscure, muzee sau chiar biserici, dar și orașul unde poți intra în contact cu artiști contemporani. Află în care muzeu se află picturi de Caravaggio și unde poți vedea Pieta de Michelangelo, dar și unde poți admira o serie de sculpturi renascentiste sau unde trebuie să ajungi ca să vizitezi un Versailles în miniatură intr-un city break la Roma
Muzeele Vaticanului
Chiar dacă Muzeele Vaticanului nu se găsesc oficial în Roma, ci în statul independent Vatican, acestea trebuie trecute numaidecât pe lista muzeelor pe care ar trebui să le vezi în timpul unui city break la Roma. Nu ai doar un motiv pentru a le vizita, ci mai multe. Pentru turiști, atracția principală e Capela Sixtină, dar e bine să știi că nu îți poți petrece mai mult de câteva minute admirând tavanele pictate de Botticelli sau Michelangelo. La fel de aglomerate sunt și încăperile Raphael. Nu rata nici Basilica Sf. Petru pe care o poți vizita în același tur, unde se găsește și mormântul sfântului, dar și cea mai faimoasă lucrare a lui Michelangelo, Pieta.
Localizare: Viale Vaticano. Intrare: 16 euro. Alocă-ți cel puțin 4 sau 5 ore pe care să le petreci la Vatican.
Galeria Borghese
Dacă nu te fascinează pictorii renascentiști, ci arta barocă, atunci ai putea vizita Galeria Borghese, care adăpostește una dintre cele mai impresionante colecții private de artă din Roma, dar și din lume. La primul etaj sunt sculpturi grecești și romane, printre care și sculptura lui Bernini, David, iar la etaj tablouri minunate de Messina, Raffaello, Rubens și Caravaggio, cu faimosul tablou David cu capul lui Goliath. Pe lângă turul impresionant în lumea artei, ai parte de un al doilea avantaj dacă te afli într-un city break la Roma alături de perechea ta. După ce vizitați galeriile de artă, vă puteți bucura și de parcul care înconjoară Galeria Borghese, ba chiar vă puteți plimba cu barca pe lac într-un dintre cele mai frumoase decoruri din Roma. Tot ce trebuie sa faceti este sa va rezervati bilete de avion spre Roma , sa gasiti un hotel si sa incepeti sa explorati.
Localizare: Piazzale del Museo Borghese, nr. 5. Intrare: 11 euro. Trebuie să îți faci rezervare online aici. http://www.galleriaborghese.it/. Alocă-ți 3-4 pentru a vizita Galeria și Grădinile Borghese.
Muzeul Carlo Bilotti
În vecinătatea Galeriei Borghese poți explora un muzeu care nu se află pe harta obiectivelor turistice, un loc în care nu o să dai peste zeci sau sute de oameni, ci s-ar putea să-l găsești chiar gol. Merită să vizitezi Muzeul Carlo Bilotti, mai ales dacă ești interesat de arta modernă și de Giorgio de Chirico. Aici se află 23 de tablouri ale pictorului care au fost donate Romei de antreprenorul Carlo Bilotti, așa că dacă picturile metafizice ale lui Chirico te-au fascinant dintotdeauna ori ai devenit subit curios cum arată acestea, le poți admira în timpul sejurului în Roma. Pictorul italian e considerat a fi la fel de important ca Dali pentru modul în care a abordat arta modernă. Pe lângă expozițiile permanente, poți vizita și expozițiile temporare.
Localizare: Grădinile Vilei Borghese. Intrarea e liberă.
Galeria Doria Pamphilj
De multe ori Galeria Pamphilj nu se află pe lista turiștilor care ajung într-un city break la Roma. Dar Galeria merită văzută pentru că seamănă cu un mic Versailles în miniatură, mult mai dezordonat, dar cu sute de picturi expuse în cele câteva camere ale palatului ce a aparținut de-a lungul timpului descendenților Papei Pamphilj. Chiar și astăzi, palatul aparține aceleiași familii aristocrate. Poți admira picturi de Caravaggio, Tițian, Raphael sau Breughel cel Bătrân în același loc.
Localizare: Piazza del Colegio Romano. Intrare: 11 euro. Nu ai nevoie de mai mult de două ore pentru a vizita Galeria Doria Pamphilij. Poate se întâmplă să îți găsești cazare Roma în apropiere.
Galeria Gagosian
Deschisă în 2007, Galeria Gagosian din Roma e un loc unde vrei să te oprești dacă te interesează arta modernă și ai vrea să vezi o expoziție a unora dintre cei mai interesanți artiști contemporani. Printre numele importante care au expoziții temporare în Galeriile Gagosian se numără Urs Fischer, Rudolf Stingel sau Avedon Warhol. Poți urmări pagina Galeriei Gagosian în perioada sejurului la Roma pentru a decide dacă te interesează una dintre expozițiile temporare de acolo. E bine să știi că galeria din Roma face parte dintr-o serie de galerii de artă condusă de Larry Gagosian, unul dintre cei mai influenți 100 de oameni când vine vorba de arta contemporană. http://www.gagosian.com/
Localizare: În Centrul istoric al Romei, pe Via Francesco Crispi 16. Intrare liberă.
Musei Capitolini
Vrei să ajungi în cel mai vechi muzeu public din lume? Atunci pune pe lista atracțiilor de văzut într-un city break la Roma Musei Capitolini. Dacă ești fascinat de istorie, de zei, figuri din bronz, busturi romane, mozaicuri, portrete imperiale, personaje mitologice, la Musei Capitolini s-ar putea să prinzi câte o frântură din mai toate perioadele artistice ale Romei. Povestea e fără sfârșit.
Localizare: Piazza del Campidoglio, nr. 1. Intrare: 14-15 euro, în funcție de expozițiile pe care vrei să le vezi. Ai putea să îți petreci și jumătate de zi aici, dar 4-5 ore pot fi suficiente pentru a vizita expozițiile principale de care ești interesat.
Palazzo Altemps
Un loc mai puțin cunoscut din Roma e un refugiu perfect pentru tine dacă te-au fascinat dintotdeauna sculpturile și formele, și nu neapărat tablourile și culorile. în curtea palatului Altemps poți admira sculpturi din perioada Renașterii, iar în interior vei avea acces la o colecție impresionantă de sarcofage din primele secole ale Imperiului Roman. În același complex muzeal, Museo Nazionale Romano, se găsește și Palazzo Massimo unde poți admira o colecție mportantă de fresce romane, dar și statuete din primele secole ale Romei imperiale.
Localizare: În apropierea Gării Termini. Intrarea costă doar 7 euro pentru adulți și e valabilă pentru toate muzeele care fac parte din Museo Nazionale Romano.
Studiourile CineCitta
Dacă vrei să ajungi într-un loc care te îndeamnă la visare, atunci trebuie să alegi Studiourile CineCitta, unde poți oricând să te trezești pe platourile de filmare ale unor filme aflate în producție chiar în perioada vacanței tale. Pe de altă parte, dacă ajungi la CineCitta o să-ți amintești de filmul La Dolce Vita al lui Fellini sau de Audrey Hepburn în Roman Holiday, iar acestea sunt doar două dintre filmele care au fost filmate la Roma. Există o expoziție permanentă dedicată lui Federico Fellini și un platou de filmare încremenit în timpurile medievale, când Florența și Roma arătau cu totul altfel. Merită să vizitezi CineCitta fie doar și pentru a afla istoria celui mai mare platou de filmare din Europa.
Localizare: Via Tuscolana 1055. Un tur alături de ghid te costă 20 euro, acces general 10 euro.
Muzeul Național de Artă a secolului XXI – Maxxi
Renunță la Roma antică și la picturile renascentiste și profită de o schimbare totală de perspectivă, chiar și arhitecturală, la MAXXI, Muzeul de Artă a secolului 21. La MAXXI, vei putea urmări cele mai inedite instalații și expoziții contemporane. Iar dacă ești arhitect, trebuie cu atât mai mult să ajungi aici in timpul unui city break la Roma, chiar și pentru sediul MAXXI, care a fost proiectat de arhitecta Zaha Hadid.
Cădirea MAXXI te acaparează prin aura neofuturistă pe care o imprimă mediului înconjurător, așa cum se întâmplă și cu celelalte clădiri proiectate de artista de origine irakiană și engleză. Ca să te inspiri, poți revedea imagini cu Centrul cultural Heydar Aliyev din Azerbaijan sau Muzeul Riverside din Glasgow, cel din urmă a câștigat chiar și un premiu important pentru design. Și complexul MAXXI o să te surprindă pentru că e plin de pasaje abrupte, spații și camere cu totul inovatoare. Astfel se face că localnici și turiștii sunt fascinați de locul în sine, dar și de expozițiile de artă contemporană, care devin din ce în ce mai atrăgătoare.
Localizare: Via Guido Reni, districtul Flaminio. Intrare: intrare liberă de luni până vineri, iar în rest, 11 euro.
Dorothy Circus Gallery
Ai citit cu încântare Alice în Țara Minunilor sau Vrăjitorul din Oz? Ei bine, în Roma e o galerie cu totul specială și un pic suprarealistă pe care o poți vizita dacă vrei să intri în contact cu arta imersiunii, cum o numește fondatoarea galerii, Alexandra Mazzanti. La Galeria Dorothy Circus vei găsi expoziții permanente ale unor artiști contemporani nu la fel de cunoscuți ca Michelangelo sau Caravaggio, ci cu o abordare cu totul diferită de artiștii clasici italieni. Printre numele importante se numără Jonathan Viner, Tara McPherson, Alex Gross sau Joe Sorren. Nu o să te simți ca la circ, ci vei avea ocazia să explorezi lumea deformată a suprarealismului pop în timpul city break-ului la Roma. Cine a spus că Roma e doar orașul ruinelor?
Localizare: Via dei Pettinari. Intrare liberă, în week-end galeria e deschisă până la ora 20:00. Duminica galeria e închisă.
[…] weeks ago […]