Sicilia, cea mai mare insulă din Marea Mediterană, este poziționată în vârful “Cizmei” pe care o formează Peninsula Italică. Casa celui mai înalt vulcan activ al Europei, Etna, Sicilia este o insulă muntoasă cu peisaje marcate de secolele de defrișări. Numeroasele culturi care au dominat insula de-a lungul vastei sale istorii, și-au lăsat în mod evident amprenta. Unii turiști vin aici pentru a se cățăra până în vârful Etnei, dar majoritatea aleg să viziteze minunile arhitectonice și frumusețile naturale.
Insulele Eoliene aflate în largul coastelor siciliene sunt și ele des vizitate de turiști. Una peste alta, Sicilia este locul perfect pentru o vacanță de neuitat, datorită bucătăriei sale locale unice, climatului temperat și plajelor nisipoase. Uite ce să faci și ce să vezi în Sicilia, prin prisma a 10 locuri de neratat într-o vacanță petrecută aici.
10. Monreale
Monreale este un oraș micuț, localizat în apropierea orașului Palermo, capitala Siciliei. Monreale e așezat în vârful unui deal, oferind priveliști asupra Golden Shell – o vale cunoscută pentru măslinele sale, culturile de portocali și aluni. Atracția principală a orașului este frumoasa Catedrală a Monrealului, un splendid model al arhitecturii normande. Cu toate că această catedrală nu are o fațadă impresionantă, încăperile îți taie răsuflarea. Zidurile exterioare sunt renumite atât pentru mărime, cât și pentru detaliile acestora. Mozaicul de pe pereți este un alt element care ne face să admirăm această construcție. Aproape fiecare centimetru pătrat din interiorul clădirii este împodobit cu mozaicuri spectaculoase, placate cu aur.
9. Erice
Amplasat pe vârful muntelui cu același nume, turnul din Erice dezvăluie străduțele orașului Trapani care se află la o distanță de aproximativ un kilometru. Merită să vizitezi acest loc fie și numai pentru peisajele minunate pe care le oferă. Accesul spre centrul vechi se face cu telecabina care pleacă din Trapani. Aici turiștii pot să „fugă” de soarele toropitor al verii, deoarece temperaturile la această altitudine sunt mereu scăzute, indiferent de anotimp. Atracțiile orașului sunt în principal cele două castele, unul construit de arabi, celălalt de britanici. Castelul normand a fost ridicat peste un templu dedicat zeiței Venus.
8. Templul doric Segesta
Localizat în nord-estul Siciliei, Segesta a fost unul dintre principalele orașe ale elymainilor – o populație indigenă din Sicilia care a fondat și Erice. Templul doric, care se află în afara sitului antic, este foarte bine conservat. A fost construit la sfârșitul secolului al V-lea î.H și are 6 x 14 coloane în stil doric. Mai multe elemente duc la teoria cum că templul nu a fost niciodată terminat. Coloanele nu au caneluri așa cum ar fi trebuit în mod normal, iar templul pare să nu aibă acoperiș deasupra camerei principale. Așezarea templului este una specială datorită priveliștii care îți dezvăluie marea albastră.
7. Cefalu
Cefalu e o micuță localitate, aflată în partea de nord a insulei, la numai o oră de Palermo, un orășel medieval șarmant în care s-a filmat producția Cinema Paradiso, regizată de Giuseppe Tornatore. Cefalu trebuie parcurs la pas, pe străduțele pietruite, pentru a admira fiecare casă, dar și Domul, Lavatoriul sau Rocca, sfârșind în portul de pescari de pe plaja aflată la capătul unei faleze foarte populare.
6. Siracuza
Siracuza a fost considerat odată cel mai important oraș din vestul Europei. El este menționat în Biblie, în scrierile lui Cicero și în miturile și legendele multor civilizații. Cea mai veche parte a Siracuzei este situată în larg, pe insula Ortiga. Acolo se găsesc temple istorice, biserici și situri arheologice, inclusiv o necropolă care datează din anul 1270 î.H. Producțiile teatrale încă sunt puse în scenă în Teatrul Grecesc din secolul al V-lea, care are cea mai mare zonă pentru public dintre toate construcțiile grecilor.
5. Palermo
Palermo, capitala plină de viață a Siciliei, are o istorie care începe încă de acum 2.700 de ani. Construit de fenicieni, orașul și-a atins apogeul cultural în perioada ocupației arabe, când era supranumit „orașul încântărilor” datorită grădinilor și arhitecturii. În ziua de azi, Palermo este renumit mai degrabă pentru piețele stradale și nu pentru cultura sa, cu toate că în oraș există muzee și biserici ce merită explorate. Cea mai cunoscută atracție e dată de Catacombele dei Cappuccini, un labirint subteran cu cripte pe sub mânăstirea Capuchin. Câțiva dintre cei 8.000 de oameni mumificați acolo sunt păstrați într-o stare foarte bună dar, în același timp, într-o atmosfera înfricoșătoare.
4. Insulele Eoliene
Aflate în largul coastei nordice a Siciliei, Insulele Eoliene atrag în medie 200.000 de vizitatori în fiecare an. Cele șapte insule care formează arhipelagul s-au format în urma erupțiilor vulcanice și a activităților seismice. Cățăratul pe vulcanii Stromboli și Volcano atrage turiști dornici de aventură din toată lumea. Cu toate acestea, cei mai mulți turiști vin aici pentru peisajele pe care le oferă clădirile albe și pentru resorturile de lux. Datorită activității vulcanice, o activitate de bază e relaxarea în bazine cu noroi și în piscinele cu apă termală.
3. Taormina
Aflată pe o stâncă, în apropierea muntelui Etna, pe coasta estică a Siciliei, Taormina este, conform multor păreri, cea mai frumoasă localitate din Sicilia. Există plaje pitorești în apropierea orașului, la care poți coborî cu telefericul – parcursul drumului face parte din distracție. Teatrul Grecesc din Taormina este una dintre frumoasele atracții ale orașului. Deși arhitectura amfiteatrului este romanică, aspectul său interior denotă asemănările cu teatrele grecești. Cu toate ca scaunele au fost înlocuite, cea mai mare parte a teatrului din secolul al II-lea a rămas intactă. Atmosfera în Taormina e relaxată, orașul e împânzit de restaurante pitorești iar priveliștile marine ce ți se oferă din unele locuri îți taie răsuflarea. În Taormina au loc o mulțime de manifestații culturale și o sumedenie de… nunți.
2. Muntele Etna
Unul dintre cei mai activi vulcani din lume, Muntele Etna, se înalță până la o altitudine de 3.300 de metri, pe coasta estică a Siciliei. Pe timp de iarnă, turiștii vin să schieze pe munte iar în anotimpurile călduroase, vizitatorii ajung la Refugio Sapienza, pentru a începe escaladarea muntelui. Accesibilă cu autoturismul, stațiunea de schi Piano Provezana -zona nordică a muntelui Etna – are ghizi care conduc vizitatorii până la Observatorul Vulcanic, situat lângă craterul principal.
1. Valea Templelor
Orașul Agrigento aflat în sudul coastei siciliene (lângă care poți admira și Scala dei Turchi, frumoasa stâncă de calcar alb) a fost un important oraș în Grecia Antică, iar gloria lui încă îl face o destinație turistică populară. În afara orașului se afla Valea Templelor, unde o serie de temple dorice datând din secolul al V-lea se înalță în fața mării. Dintre acestea, templele înălțate în cinstea zeițelor Concorida și Juno Lacinia, aflate în est, sunt cele care s-au păstrat cel mai bine. În partea vestică se află templul neterminat al lui Zeus, cel mai mare lăcaș doric descoperit vreodată.
Citeste si: Insulele Egadi, evadarea siciliana perfecta
[…] gasiti un ghid touristic cu o multime de detalii bine de stiut inainte sa mergi in Sicilia, iar aici un TOP 10 al locurilor de vazut in […]
[…] http://www.tuktuk.ro/2016/02/locuri-vizitat-sicilia/ […]