Maltezilor le place la nebunie să petreacă iar pentru asta inventează tot felul de sărbători și festivaluri. Cărora le spun festas. De la festivalul Sfintei Maria (jumătatea lui august) până la festivalul Recoltei, din Mnarja (la finalul lunii iunie). Dar dincolo de festivalurile mari, există o serie de petreceri rurale pe care maltezii le dedică diverșilor sfinți și de care se bucură ca niște copii, integrându-i pe turiști în ”joaca” lor nocturnă. Începem cu festa, continuăm cu ce să vezi în Mdina, Rabat și Marsaxlokk!
Festa malteză, fiesta bucuriei
O festa se desfășoară în fiecare weekend, în câte o localitate diferită, de la sfârșitul lunii mai până la finalul lui septembrie, și se definește printr-un mix de sunet și culoare, la care localnicii ”asortează” delicii culinare. Localitatea respectivă e împodobită cu bannere, steaguri, ghirlande, balcoanele capătă viață, casele se vopsesc proaspăt, fiecare familie își aduce cumva aportul la ceea ce urmează să se întâmple în cele (de regulă) trei seri ale festei: un joc nebun de artificii, petarde și pocnitori, care scot lumea în stradă ca de Revelion.
Și dă-i și pocnește, la nesfârșit, în așa fel încât ai impresia că toată noaptea e un maraton al culorii și sunetului. Tarabele cu mâncare și dulciuri sunt nerăbdătoare să-i servească apoi pe participanții la marele party în aer liber. Localnicii se bucură, turiștii se minunează. Dar dincolo de toată tevatura de rigoare, pe care am simțit-o pe propria piele ca pe un spectacol ușor bizar dar perfect la locul lui, remarcabilă în organizarea acestor festas este dorința oamenilor locului de a-și demonstra (în primul rând) lor înșiși că viața este un spectacol și o bucurie.
Mdina, nobilul oraș al tăcerii
Orașele malteze au farmecul lor aparte însă puține se pot lăuda cu cel pe care îl are Mdina. Supranumit ”orașul tăcerii”, datorită faptului că în interiorul cetății nu sunt admise mijloace de transport motorizate (în afara câtorva, care aparțin rezidenților), Mdina era cunoscut în Evul Mediu drept ”orașul nobil”. Iar numele de atunci a rămas, parcă, împietrit în istorie așa cum istoria a rămas împietrită în timp.
O istorie care începe acum 4000 de ani și care te învăluie cu un șarm special pe măsură ce cutreieri străduțele înguste mărginite de casele în care pe vremuri locuiau (și încă locuiesc) familii nobile, descendenți ai marilor latifundieri spanioli, sicilieni și normanzi care au locuit în Mdina încă din secolul 12.
Ce e de văzut în Mdina, odată ce intri pe superba poartă creată de Mondion în anul 1724 în stil baroc? Catedrala Sf. Paul (ridicată în secolul 11, reconstruită în 1702 după devastatorul cutremur ce avusese loc cu 9 ani înainte), Palatele Falson (1495, un muzeu de artă și obiecte din antichitate, a doua cea mai veche clădire din Mdina), Vilhena (Muzeul Natural de Istorie), Santa Sofia și Gatto Murina, capelele Sf. Agatha și Sf. Nicholas și Temnițele.
Dar dincolo de acestea, în Mdina merită să te plimbi. Eventual să prinzi și seara, când se aprind felinarele (nu am avut ocazia, dar am intuit imaginea – e un oraș cu felinare superbe). Mdina e ca o poveste în care te aștepți în fiecare moment să apară un cavaler teuton, călare pe un cal și dornic să-ți istorisească o faptă eroică comisă demult, într-o epocă războinică, acum complet acoperită de o pace aparte.
DESPRE MDINA, MALTA
* Mdina, cunoscută și sub numele de “Orașul Tăcut”, este situată în partea de vest a insulei Malta și este una dintre cele mai vechi așezări locuite continuu din lume.
* Mdina a fost capitala Maltei în perioada medievală și a fost locuită de diverse civilizații de-a lungul istoriei, inclusiv fenicieni, romani, bizantini și arabi.
* Orașul este înconjurat de ziduri masive din piatră și are o arhitectură medievală bine păstrată, cu străzi înguste și case din piatră.
* În Mdina se află Catedrala Sfântului Paul, care datează din secolul al XII-lea și este renumită pentru mozaicurile sale frumoase și pentru cripta în care se spune că Sfântul Paul a trăit timp de trei luni.
* Mdina a fost folosită ca locație de filmare pentru mai multe producții, inclusiv pentru seria “Game of Thrones”, unde a fost transformată în capitala fictivă King’s Landing.
Rabat, suburbia Mdinei
Lângă Mdina se află Rabat. Cele două orașe, pe vremuri având un unic zid fortificat, au fost despărțite de către arabi. Rabat se traduce prin ”suburbie” și, în fapt, cam asta și este. Dacă în Mdina locuiesc numai 320 locuitori, Rabatul se ”laudă” cu o populație de 11.500 locuitori. Dintr-unul în celălalt ajungi pe nesimțite. Pe noi, Rabat ne-a întâmpinat pregătit de festa: steagurile diverse și ornamentele colorate împodobeau orașul de parcă a doua zi urma să fie Revelionul.
Cel mai important lucru legat de Rabat este faptul că această zonă e considerată locul de naștere al creștinismului maltez. Conform legendei, aici a trăit apostolul Pavel (cel care a creștinat Malta), după ce a naufragiat pe insulă, în anul 60 d.C. Mai exact într-o grotă pe locul căreia să află acum biserica St. Paul. Biserica a fost construită în secolul 16 iar St. Paul Grotto este, practic, doar o ”bucățică” din rețeaua de catacombe care se află dedesubtul orașului.
Marsaxlokk, farmecul pescăresc al Maltei
După ce vizitezi orașe încărcate de istorie, după ce vezi ziduri și case pe care istoria le-a protejat și le-a dăruit cu larghețe contemporanilor, după ce, eventual, ai făcut o crozieră pe mare, de-a lungul coastelor malteze, cu o vaporaș pe care un DJ talentat știe cum să pună muzică pentru a declanșa ”nebunia” sub clar de lună, e momentul să guști un pic dintr-o imagine pitorească a insulei. Una oferită de un mic sat de pescari, cu un nume aproape imposibil: Marsaxlokk.
Aflat în sud-estul Maltei, Marsaxlokk (numele se traduce prin ”portul din sud-est”) apare în contextul turistic al insulei prin cel puțin un element tradițional deosebit de simpatic: bărcile pescărești numite luzzu. Luzzu este un tip de barcă de pescuit puternică, macho, cu caracter artizanal. Aceasta a evoluat, practic, dintr-o firilla, un tip de barcă mai mică, din nevoia pescarilor de a pleca pe mare cu ceva mai solid. În 1913, cineva a pus primul motor unei luzzu și, de atunci, aceasta a rămas principala barcă folosită de pescarii din Malta.
Fiecare barcă are alipit în partea din față, în exterior, ceea ce se numește ”ochiul lui Osiris”, un talisman folosit încă de pe vremea fenicienilor (anul 1000 î.C.) de către pescarii care se aventurau în larg și despre care se spune că protejează împotriva furtunilor și a răului. Bărcile luzzu sunt vopsite în culori vii – roșu, galben, albastru și verde – iar numele acestora provin, în general, de la numele sfinților. Rar sunt schimbate culorile unei luzzu, superstiția fiind principalul motiv. Prin urmare un pescar va vopsi barca în aceleași culori ”moștenite” de la tatăl și bunicul său.
Marsaxlokk te întâmpină cu o ”mare” de luzzu-ri, acostate la țărmul de-a lungul căruia se întind tarabele unui târg de suveniruri, țesături și alte obiecte cu mai mult sau mai puțin sens. Câtiva pescari își descurcă plasele lângă bărcile lor colorate. Restaurante liniștite își așteaptă clienții, în meniurile lor peștele fiind, evident, rege.
Unul dintre acestea te îmbie cu o tablă pe care stă scris ”We are three sisters. Most of our fish is caught by our husbands” (”Suntem trei surori. Majoritatea peștelui de la noi e prins de către soții noștri”). Apoi urmează prețurile, începând cu… salată de fructe de mare (proaspete) – 12 euro.
Are ceva parcă prea liniștit acest Marsaxlokk cu bărci și restaurante nepretențioase. Mâncăm la Ta’Victor, cel mai bun local al orășelului, aflat lângă catedrală, iar proprietarul care dă numele restaurantului se întrece a aduce mâncăruri cât mai apetisante și mai variate, stropite din belșug cu vinuri bune. Timpul pare să aibă răbdare, bărcile își răsfață în soare culorile vii iar Malta își spune povestea mai departe, mixându-și furtunoasele simfonii istorice cu fascinantul său romantism contemporan.
Unde să stai în Malta
Multă lume se întreabă, probabil, care e cel mai bun loc pentru a petrece un sejur în Malta. Greu de spus, fiindcă fiecare stațiune sau localitate are farmecul ei. În plus, gusturile sunt diverse: unii merg pentru plajă, alții pentru distracție, alții pentru scuba diving (Malta e o dstinație excelentă pentru aceștia, având în vedere mulțimea de epave care se află în adâncurile din apropierea țărmurilor malteze) sau doar pentru a face cunoștință cu istoria și cultura locului.
Agenția Malta Travel are oferte pentru fiecare dintre cei care aleg Malta ca destinație de vacanță iar prețurile sunt excelente. Malta se află la o distanță de numai 2 ore și 10 minute de zbor iar plecările și sosirile curselor charter au un orar lejer: se pleacă de pe Otopeni la 13.15, întoarcerea în țară fiind la 12.25. Oricare ar fi pachetul ales, turiștii au la dispoziție o mulțime de excursii opționale: turul insulei Gozo (60 euro), turul Valletta, Mdina și Mosta (45 euro), Festa Malteză (15 euro), Turul Maltei și croazieră (50 euro), Grota Albastră, Vittoriosa, templele megalitice (35 euro), Turul Siciliei de o zi, cu catamaranul (150 euro).
Am stat în Malta în stațiunea Qawra (se citește ”aura”), a doua ca mărime, la hotelul Seashells Resort at Suncrest (4 stele), unul proaspăt renovat, care dispune de toate facilitățile sistemului all-inclusive. Cu o priveliște superbă asupra Mediteranei, cu o piscină aflată chiar deasupra mării, cu două restaurante de calitate, Seashells Resort este o opțiune perfectă pentru cei care caută relaxarea unei stațiuni nu neapărat spectaculoase cât liniștite.
Qawra se află la 15 km de capitala Valletta și se învecinează cu altă stațiune apreciată de către turiști: Bugibba. Nu sunt multe plaje (dealtfel, în Malta nu vei întâlni nicăieri plaje fantastice) dar există cel puțin două: una numită chiar Bugibba, stâncoasă, și alta foarte mică la intrarea în golful St. Paul.
Pentru cei care-și doresc să se distreze, locul ales trebuie să fie stațiunea St. Julians (ca sugestii de hoteluri: Radisson Blu – 5*, Golden Tulip Vivaldi – 4*) iar cei care optează pentru Valletta e bine să facă un efort pentru a sta la excepționalul Grand Hotel Excelsior (5*), care are o poziție ideală la poalele cetății și o priveliște de vis.
Este, dealtfel, hotelul în care au fost cazate o mulțime de vedete care au vizitat Malta în diverse ocazii, de la lady GaGa la Angela Merkel, de la Hillary Clinton la Cliff Richard, de la regele Juan Carlos al Spaniei la Rod Stewart. Un sejur în acest hotel pornește în plin sezon de la 940 euro / persoană (cameră deluxe, cu vedere la mare).
Vrei să vizitezi Malta? Cele mai bune oferte de sejururi, transport, cazare și excursii le găsești la Malta Travel!
Citește și:
Lumea lui Eddie: Malta, insula cavalerilor (1)
Lumea lui Eddie: Malta, insula cavalerilor (2)
Lumea lui Eddie: Malta, insula cavalerilor (3)
Add Comment