Europa

Reykjavik, splendoarea minimalista a Nordului

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Vestile primite din Islanda pana acum cativa ani nu erau tocmai bune. Mai intai, colapsul bancar a paralizat economia in anul 2008, apoi un an si jumatate mai tarziu, eruptia vulcanului Eyjafjallajokull, a paralizat traficul aerian peste Oceanul Atlantic si in Europa, spre disperarea a milioane de pasageri. Dar in Reykjavik  semnele de revigorare – economica si nu numai – au aparut imediat, asta daca ne gandim ca noua sala de concerte din capitala Islandei a castigat prestigiosul premiu Mies van der Rohe, cel mai mare premiu pe care il acorda Uniunea Europeana pentru arhitectura contemporana. In alte parti ale orasului, noile restaurante isi fac aparitia pe scena gastronomica, iar viata de noapte este “decorata” de baruri si cluburi, al caror numar este in continua crestere. Iarna este momentul ideal pentru a vedea Aurora Boreala, dar Reykjavik straluceste deja de ceva vreme.

Solfarid, sculptura reprezentativa a orasului
Solfarid, sculptura reprezentativa a orasului

[highlights color=”red”]Venerabilele cladiri ale orasului[/highlights]

Pentru a te familiariza cu imprejurimile, ia liftul pana in varful austerei Hallgrimskirkja, o biserica impozanta de culoare gri deschis, a carei fatada unicat incadreaza un turn de unde poti vedea intregul oras de sus. Revino apoi cu picioarele pe pamant pentru a admira noul simbol arhitectural al orasului: sala de concerte Harpa, inaugurata in luna mai 2011, o structura geometrica uluitoare, asezata aidoma unei nestemate pe faleza. Gazda a orchestrei simfonice si a Operei din Islanda, Harpa merita vizitata fie si doar pentru a admira fatada sa care seamana cu un fagure de miere, proiectata in colaborare cu artistul cu origini daneze si islandeze, Olafur Eliasson.

Celebra biserica Hallgrímskirkja (Foto: Trey Ratcliff)
Celebra biserica Hallgrímskirkja (Foto: Trey Ratcliff)

[highlights color=”blue”]Discuri si role de film [/highlights]

Intr-o casa modesta cu doua etaje si fatada din metal ondulat, se afla magazinul de muzica 12 Tonar, locul de intalnire al muzicienilor din partea locului. Locatia de marimi insignifiante gazduieste adesea performante live in dupa-amiezele de vineri, cu trupe inghesuite printre cutii si rafturi. Dupa spectacol, coboara pentru a asculta cam orice album iti doresti, dintr-o selectie care se schimba in functie de influentele scenei muzicii experimentale islandeze. Preferi filmele in locul discurilor? Atunci mergi la Bio Paradis, un cinematograf independent, cu 4 sali de proiectii, inaugurat in anul 2010, unde poti viziona filme noi, capodopere si filme islandeze (cel mai adesea cu subtitrare in limba engleza), printre care emotionantul documentar “Heima”, despre seria de concerte cu intrare libera si neanuntate, sustinute de catre trupa Sigur Ros, in Islanda.

Magazinul 12 Tonar
Magazinul 12 Tonar

[highlights color=”red”]Tapas islandeze[/highlights]

Fa cunostinta la cina cu o parada creativa de gustari la Forrettabarinn, un nou restaurant deschis langa port, unde lampi stralucitoare si opere de arta eclectice decoreaza interiorul si unde grupurile de prieteni se aduna in jurul unor mese lungi din lemn pentru a savura somonul afumat din partea locului sau midiile albastre. Una dintre atractiile locatiei o reprezinta platoul cu cod si burta crocanta de porc, chorizo si pastarnac, intrecut numai de desert: un parfait cu “skyr” (iaurt islandez), asezonat cu straturi de frisca si afine.

[highlights color=”blue”]Consuma alcool cu masura [/highlights]

Pana in anul 1989, majoritatea berii era interzisa in Islanda, in virtutea unei vechi legi a prohibitiei, asa ca atunci cand vine vorba de baut sau de fabricat bere, tara mai are multe de recuperat. Chiar si in zilele noastre, fabricarea berii este abia la inceput, ceea ce inseamna ca poti testa majoritatea licorilor pe baza de hamei din Islanda, intr-o singura noapte. Incepe-ti aventura la Kaldi Bar, apoi trage-ti un scaun la MicroBar, un pub recent deschis si ascuns in holul hotelului City Center, care are opt robinete dedicate marcilor islandeze de bere precum Gaedingur Brugghus.

Berea e scumpa in Reykjavik
Berea e scumpa in Reykjavik

[highlights color=”red”]O plimbare pe faleza [/highlights]

Incepe ziua cu o plimbare pe faleza care se intinde la nord-vest de oras, in zona zona rezidentiala Seltjarnarnes si tine pana la farul de pe insula Grotta. Insotit in periplul tau de privelistea maiestuosului lant muntos Esja, care se oglindeste in apa, ai de parcurs putin peste 3 kilometri. Daca nu poti merge pana la Grotta – unde se poate ajunge pe jos numai atunci cand mareea este joasa si istmuri de diverse marimi isi fac aparitia din apa – ia in considerare sa-ti bagi la propriu picioarele in bazinul geotermal  (in fapt o sculptura apartinandu-i lui Olof Nordal, numita “Kvika”), care sta cuibarit intre stancile din apropiere.

Un oras doar in aparenta rece
Un oras doar in aparenta rece

[highlights color=”blue”]Napolitane si arta[/highlights]

Fa o calatorie in timp la Mokka-Kaffi, o cafenea linistita, unde decorul mijlocului de secol este neschimbat, de la inaugurarea locatiei in anul 1958. Intra sa te incalzesti la o cana cu cafea si savureaza si specialitatea casei: napolitane dulci servite cu gem si frisca prospata.  Spatiul functioneaza si pe post de galerie de arta, expozitiile schimbandu-se permanent aici, asa ca arunca o privire si pe pereti, pentru a admira lucrarile artistilor islandezi.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”red”]Design domestic  [/highlights]

Ascunse printre alte magazine din centrul orasului, se afla cateva mici buticuri care merita vizitate pentru a admira designul local autentic. Kiosk este unul dintre ele, locatia fiind in grija a 8 tineri designeri. Cumpara apoi fete de perna din matase decorate cu motive fantastice, creatiile apartinandu-i Kristjanei S. Williams, si nu trece cu vederea nici bluzele Millei Snorrason, decorate cu motive inspirate de natura si de linia orizontului. Un amestec fascinant de design autentic, care se regaseste in de toate, de la ilustratii pana la articole din lana tricotate manual, sunt oferite spre vanzare la magazinul cu expozitie, Spark Design Space. Daca nu ti-ai luat la tine suficiente haine groase, fa un prim popas la Geysir; magazinul cu articole de imbracaminte vinde haine si accesorii elegante pentru vreme rece.

[highlights color=”blue”]Arta in trei forme [/highlights]

Muzeul de Arta
Muzeul de Arta

Pentru un oras atat de mic, Reykjavik se mandreste cu o scena artistica extrem de bogata. Dovada sta Galeria i8 (intrarea este libera), unde intr-un spatiu simplu cu pereti albi, sunt expuse creatii ale celor mai importanti artisti internationali si islandezi, printre care Olafur Eliasson, autor al unor adevarate opere de arta din oglinzi si sticla. In apropiere, la Hafnarhus, unde se afla Muzeul de arta din Reykjavik, sunt expuse colectii de arta contemporana si nu o rata pe cea apartinandu-i controversatului artist post-modernist Erro (intrarea costa 1200 de coroane, adica aproximativ 8 euro). Tot in zona, se afla expuse si lucrarile artistei daneze Theresa Himmer, printre care “cusma” de gheata stralucitoare, care acopera o cladire aflata la intersectia strazilor Klapparstigur si Laugavegur.

[highlights color=”red”]Menajeria hamburgerilor [/highlights]

Gurmanzii vor ramane siderati in fata preparatelor mai putin obisnuite, care se servesc la Grillmarkadurinn, un nou restaurant elegant, cu un decor alcatuit din lemne si pietre vulcanice. In meniu apar friptura de cal islandez la gratar pe carbuni (5490 coroane sau 35 de euro) si trei mini hamburgeri cu homar, carne de pasare si balena (2890 coroane sau 18 euro). Nu te tenteaza carnea de cal? Nici cea de balena? Fa atunci o vizita la Saemundur i Sparifotunum, un pub aflat in incinta hostelului Kex, care se bucura de popularitate atat in randul turistilor cat si al localnicilor. Pe langa privelistea falezei si berea nordica la halba, aici se servesc hamburgeri cu carne de vita cu topping de branza Isbui si maioneza cu ceapa caramelizata (2490 coroane sau 16 euro).

Mancarea islandeza te va surprinde placut
Mancarea islandeza te va surprinde placut

[highlights color=”blue”]Stai treaz pana in zorii zilei [/highlights]

Ritualul “runtur” care vine de la “round tour” sau turul cluburilor de noapte si al barurilor din oras, incepe in jurul miezului noptii. Majoritatea locatiilor sunt deschise pana la ora 4 dimineata (sau mai tarziu), asa ca incepe noaptea la Slippbarinn, unde sticlele cu lichior sunt expuse ostentativ la bar si unde cocktailurile sunt mixate cu bauturi din partea locului precum snapsuri Birkir. Incinge apoi ringul de dans la Harlem, un bar recent deschis, iar de acolo continua petrecerea la Dolly, un club de culoare galben mustar, unde se asculta muzica electronica. Incheie seara la Kaffibarinn, un bar gazduit de o casa veche, unde atmosfera te duce cu gandul mai degraba la o petrecere acasa la cineva decat la un club de noapte si unde multimea este la fel de energetica pe cat de ametita este de aburii alcoolului.

[highlights color=”red”]Cura de dimineata [/highlights]

Succesul “rondului de noapte” spune ca este timpul pentru un popas la Baejarins Beztu Pylsur, un stand ce vinde hot dog, aflat langa port. Locatia (al carei nume se traduce prin “Cel mai bun hot dog din oras”) este o adevarata institutie in Reykjavik; asteapta-te asadar sa stai la coada aici indiferent la ce ora ti se face foame. Odata ajuns in fata, comanda ceva cu de toate: ceapa prajita, ceapa cruda, ketchup, sos rémoulade si  mustar dulce islandez (aproximativ 2,50 euro).

Hot dogs. Punct.
Hot dogs. Punct.

[highlights color=”blue”]Pacea de pe insula [/highlights]

In interiorul Islandei, descoperi la tot pasul minuni ce par desprinse dintr-un taram de poveste – cascade, gheizeri, apele fierbinti ale Lagunei Albastre – dar daca vrei sa admiri natura salbatica, nu trebuie sa mergi in zona rurala a tarii. Peisaje magnifice gasesti la numai cateva minute distanta de oras, daca iei feribotul de la debarcaderul Skarfabakki pana pe insula nelocuita Videy (1100 coroane sau 7 euro dus intors). Exploreaza partea vestica a linistitei intinderi de pamant, unde vei descoperi pajisti de-a lungul plajelor stancoase si o insiruire de coloane din bazalt – creatie a artistului american Richard Serra – care impanzeste acest perimetru. Orasul a ramas undeva departe, singurul zgomot care se aude aici fiind cel al vantului.

Insula Videy
Insula Videy

[highlights color=”black”]Cazare[/highlights]

Aflat in centrul orasului, hotelul 101 (Hverfisgata 10; 101hotel.is) are 38 de camere si apartamente care dispun de baie si podele incalzite, din lemn de stejar. Schema coloristica este cat se poate de simpla – alb si negru – si se regaseste si in restaurantul si barul hotelului, ambele decorate de opere de arta contemporana islandeza. Pretul camerelor duble porneste de la 36000 de coroane (in jur de 230 de euro).

Hostelul Kex (Skulagata 28; kexhostel.is), s-a deschis in anul 2011, intr-o fosta fabrica de biscuiti si dispune de 142 de paturi (de la 19 euro pe noapte) si camere private (trei dotate cu baie, de la 136 euro). Hostelul are un decor retro, elegant si un pub unde poti servi si masa.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!