Ai ajuns sa vizitezi pana si cea mai noua piata spaniola? Esti satul de uimitoarele vestigii antice? Toate acele biserici fantastice, mozaicate, iti dau dureri de cap? Arunca atunci o privire asupra celor mai interesante cladiri din Spania.
10 Cea mai exotica: Auditorium – Sala de concerte din Tenerife
Majoritatea celor care merg in Insulele Canare pentru a sta la plaja pe jumatate dezbracati nu se gandesc la arhitectura. Daca din primele zile te transformi intr-un rac, in urma abuzului de soare, retrage-te la umbra in Sala de Concerte Tenerife din Santa Cruz de Tenerife, capitala insulelor. Petrecerea a cateva ore explorand aceasta cladire ce vine parca din era spatiala, proiectata de Santiago Calatrava, este un mijloc excelent de a te recupera, a-ti domoli arsurile cauzate de soare si de a vedea o structura cu adevarat spectaculoasa. Banana pneumatica si ski jet-urile vor fi tot acolo si atunci cand vei scapa de frisoane.
9 Cea mai bizara: Torre Galatea (Figueras)
Toata lumea a auzit despre excentricul Salvador Dali; pe de o parte pictor stralucit, pe de alta parte un desfranat asa cum il zugraveste presa vremii. Faimos mai ales pentru tabloul sau cu ceasurile care se topesc, ca o ramasita a visurilor pline de sarcasm ale oamenilor, aici exista un intreg muzeu dedicat vietii sale unicat, deschis in Figueres, Catalunya, chiar langa Barcelona. Construit pentru a arata ca o Barcelona in miniatura, Figueres este locul de nastere al lui Dali si tot acolo pictorul este si inmormantat, sub muzeu. Copie palida a unei case din turta dulce asediata de iepurasi de Paste, veniti din lumea de dincolo, nici nu e nevoie sa intri in cladire si deja excursia merita din plin.
8 Cea mai urata: AC Córdoba Palacio (Cordoba)
Cui ii pasa cum arata un hotel scump, atat timp cat totul inauntru este la standarde de 5 stele? Pe artera principala República Argentina din Córdoba, lantul hotelier AC Hotels a construit un hotel care face obiectul celor mai spumoase discutii din oras. La prima vedere te gandesti ca AC Cordoba Palacio este inca in constructie, dar se pare ca panourile de otel ruginit care il acopera sunt permanente. Aceasta combinatie cu siguranta se situeaza la granita intre arta moderna si conceptul de urat.
7 Cea mai mare concentratie de cladiri cu o arhitectura fabuloasa: Barcelona
Barcelona nu e vestita numai pentru arhitectura uneori ridicola. Incepand cu Catedrala Sagrada Familia si terminand cu Parcul Guell, Barcelona este un adevarat muzeu in aer liber, unde se vad peste tot urmele lasate de celebrul arhitect Gaudi. O piesa de rezistenta este Casa Milà sau La Pedrera, un bloc de locuinte a carui retea de balcoane si al carui exterior sunt acoperite cu mozaic fosforescent. Vizitarea lui in interior nu este gratuita, dar a face poze acestei cladiri de peste drum nu costa niciodata nimic.
Sfat: Nu rata turnul Torre Agbar si sediile companiei gas Natural.
6 Locatia cea mai obscura: El Capricho de Gaudí (Comillas)
Daca n-ai dat ochii cu lucrarile lui Gaudí in Barcelona, cauta creatiile sale nebunesti in Cantabria. Micul orasel Comillas este locul unde se afla una din operele sale timpurii, Villa Quijano. Fosta resedinta a unui om de afaceri care s-a imbogatit ulterior in America, adaposteste acum un restaurant sofisticat si scump. De ce oare a ales Gaudí sa proiecteze o vila intr-un oras cu numai 2500 de locuitori e un mister pentru toata lumea, dar explicatia sta in numele cladirii: El Capricho de Gaudí (capriciul lui Gaudí).
5 Cea mai greu de descris: Villa Nurbs (Girona)
Balon de sapun? Nava spatiala? Implanturi cu silicon? Nu exista o descriere precisa pentru Villa Nurbs, o resedinta privata din Empuriabrava, Girona, proiectata de arhitectul catalan Enric Ruiz Geli. Materialele exterioare (cum ar fi capsulele de pe acoperis) sunt create astfel incat sa salveze energia si sa protejeze impotriva radiatiilor solare. Oricine ar fi cel care a refulat prin constructia acestei cladiri, el merita cunoscut.
4 Cea mai eclectica: La ciudad de las artes y la ciencias (Valencia)
Arhitectului Salii de concerte Tenerife, Calatrava, i-a revenit mareata sarcina de a proiecta Orasul artelor si stiintelor, pe albia raului in Valencia. Indiferent ca esti ahtiat dupa stiinta, snob in domeniul artelor, sau iubitor de animale, aceasta locatie sparge toate barierele conventionalului. Aceasta cladire arata ca un urias urs panda din metal si daca achizitionezi un bilet combinat, beneficiezi de 3 zile pentru a-i putea vizita interiorul. Nu mai ai un ban in buzunar? Aventureaza-te prin gradinile L’Umbracle, zaboveste o clipa acolo sau inchiriaza o bicicleta si fa o plimbare pe cararile din Jardins De Turia, un parc care se intinde cat toata Valencia, de la gradina zoologica, trecand prin cartierele istorice, pana la aceasta cladire, care poate fi considerata un omagiu nebunesc adus stiintei.
Sfat: Nu uita sa ai la tine un ID de student, pentru a beneficia de nenumarate discounturi.
3 Cea mai stralucitoare: Hotelul si crama Marqués de Riscal (Elciego)
Tuturor le plac creatiile reusite ale arhitectului Frank Gehry; Spania se mandreste cu doua astfel de spectacole stralucitoare. Holbeaza-te obligatoriu la Muzeul Guggenheim din Bilbao, cu o structura care iti taie rasuflarea, apoi indreapata-te spre regiunea viticola pentru a vedea valurile din otel si titan ale Hotelului Marques de Riscal in Elciego, la periferia Tarii Bascilor. Inconjurat din toate partile de podgorii intinse, aceasta constructie mamut arata ca o persoana infometata in Vegas. Testeaza cateva soiuri de vin si vezi daca asta te ajuta sa patrunzi mai bine spiritul arhitecturii.
2 Cladirea cu cea mai mare incarcatura religioasa: Iglesia de Santa Monica (Zaragoza)
Atunci cand toate bisericile din Europa incep din ce in ce mai mult sa semene intre ele, alunga monotonia cu Biserica Santa Monica din Rivas, Madrid. Asezamantul este curbat pe o parte, iar in partea cealalta seamana cu o ceapa explodata. Arhitectii o descriu ca pe “o explozie, inghetata instantaneu dupa momentul detonarii.” Nu te-ai gandi niciodata ca aici este un lacas de cult, daca n-ai vedea o cruce simpla asezata deasupra intrarii.
1 Cea mai ecologica: Pabellón de España (Zaragoza)
Pentru o tara atat de inversunat traditionalista, Spania s-a inscris pe drumul verde si si-a prezentat noul sau simt eco la Expo 2008 in Zaragoza, castigand respect cu pavilionul sau. Coloanele sale absorb apa dintr-o piscina, actionand ca un aer conditionat natural – care asigura o temperatura de aproximativ 40ºC. Acoperisul este prevazut cu panouri solare si dispositive colectoare ale apei de ploaie, care fac din aceasta cladire un exemplu extraordinar de sustenabilitate.
Chiar daca nu-ti pasa de ce se afla in interiorul acestor cladiri, pe dinafara ele iti taie rasuflarea. Ia Spania la pas si pregateste-te sa fii atacat vizual de aceste creatii arhitecturale absolut nebunesti.
Citeste si: 5 orase din Spania perfecte pentru o vacanta
Add Comment