In secolul 15, in timpul perioadei de glorie a prafului de pusca, atunci cand tunurile dominau campurile de lupta, un nou stil de fortificatii a aparut in Europa. Seamanand ca forma cu o stea, aceste fortificatii aveau multe bastioane triunghiulare, special proiectate pentru a se acoperi unul pe celalalt si un sant adanc. Pentru a face fata proiectilelor tunurilor, zidurile de aparare erau construite la inaltime mica si inguste, fiind protejate de catre maluri de pamant numite “glacis”, ridicate in fata santurilor, astfel incat zidurile sa fie aproape in totalitate ascunse in fata focurilor orizontale de artilerie. Noua fortificatie a devenit atat de populara incat designul sau a fost rapid adoptat de catre alte natiuni printre care India si Japonia.
Fortareata Bourtange este o astfel de constructie, aflata in oraselul Bourtange, Groningen, in Olanda. Ea a fost construita in anul 1593, in timpul domniei lui Wilhelm Intaiul de Orania, pentru a controla singurul drum dintre Germania si orasul Groningen, care fusese controlat de catre spanioli in timpul Razboiului de 80 de ani.
In acea perioada, spaniarzii detinusera controlul asupra orasului Groningen si a drumului principal care facea legatura cu Germania. Wilhelm a considerat necesar sa intrerupa relatiile dintre Groningen si Germania. El a decis ca ar fi bine sa construiasca o fortareata pe drumul Bourtange, principala ruta care ducea catre Germania. Aceasta constructie a fost terminata in anul 1593, in forma unei stele cu o retea de canale si lacuri, utilizate pe post de santuri. In centrul sau se afla o piata cu strazi care duceau catre diversele bastioane, inconjurate de santul de protectie. Aproape de terminarea sa, spaniolii au incercat sa o asedieze, dar fara rezultat.
Fortareata Bourtange a fost martora unei alte batalii in anul 1672, impotriva unei armate germane de jefuitori. Dupa ce au capturat 28 de orase si asezari in nordul Olandei, ei au cerut ca fortareata sa se predea. Legenda spune ca in acest scop, au fost oferiti guvernatorului sau, Capitanul Protts, 20000 guldeni. Capitanul Prott a refuzat spunand ca are pregatite tot atatea gloante pentru dusmanii sai. Germanii au atacat, dar apararea fortaretei a facut inca o data fata cu succes, unui atac.
In anul 1851, fortareata din Bourtange a fost transformata in oras. Peste 100 de ani, in anul 1960, guvernul local a decis sa restaureze vechea fortareata si s-o transforme in muzeu istoric.
Add Comment