Gatitul pe placa de cedru este o modalitate unica de pregatire a pestelui, folosita de generatii intregi de indieni din regiunea nord-americana a Pacificului de Nord-Vest. Pregatirea somonului salbatic pe lemn aromatizat ii da acestuia o savoare unica.
Ingrediente pentru 4 portii:
- 1 placa de cedru cu dimensiunile de 15 x 35 centimetri
- Aproximativ 700 de grame file de somon
- ¼ cana cu ulei
- 2 lingurite ierburi proaspete, tocate marunt
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
- Tine placa de cedru in apa usor sarata timp de 2-3 ore inainte de a gati pestele. Zvant-o si usuc-o.
- In timpul asta, amesteca uleiul, ierburile aromate, sarea si piperul intr-un vas mare. Adauga somonul pentru a-l marina si lasa-l la frigider cel putin 30 de minute. Scoate somonul din frigider cu aproximativ 30 de minute inainte de a-l gati, pentru a-i permite sa ajunga la temperatura camerei.
- Pregateste gratarul. Pentru un gratar pe carbuni, semnalul ca este gata este atunci cand carbunii incep sa fie acoperiti de un strat subtire de cenusa gri. Daca folosesti un gratar electric, seteaza temperatura la mediu spre mare.
- Scoate somonul din amestecul pentru marinat si pune-l pe placa de cedru. Aseaza placa pe gratar, acopera-l si lasa pestele pe el timp de 20-30 de minute, sau pana ce acesta se patrunde, ramanand insa putin roz in mijloc.
- Serveste pestele cald. Merge de minune cu ceapa sau sparanghel la gratar, cu orez salbatic sau cartofi la cuptor.
Variatiuni pe aceeasi tema
Placa de cedru: se gasesc la la majoritatea magazinelor cu articole gospodaresti, la tamplarii sau online. Asigura-te ca lemnul nu a fost tratat cu chimicale sau conservanti. Daca placa nu este foarte subtire, ea poate fi refolosita, lemnul ars dand o aroma aparte pestelui.
Ierburi si alte condimente: Pentru a da un plus de savoare amestecului pentru marinat, foloseste patrunjel, cimbru, oregano, marar, rozmarin sau un amestec din toate. Pentru o aroma si mai puternica, adauga niste ienupar zdrobit sau ace de brad. Mai poti pune si boabe de mustar si sirop de artar, miere sau zahar brun, cu care sa ungi somonul inainte de a-l pune pe gratar.
Incalzirea cuptorului: in loc sa folosesti gratarul, poti pregati somonul la cuptor, incalzindu-l in prealabil la 200°C.
Add Comment