Spre deosebire de Occident, in Japonia, bauturi precum cele carbogazoase si cele dulci apar foarte rar in meniu (cu exceptia desigur a restaurantelor in stilul fast-food-urilor occidentale).
Nu mai este nevoie sa spunem ca bautura cea mai populara in Japonia este ‘o-cha’ (お茶; ceaiul verde), care se serveste fierbinte sau rece in functie de perioada anului. Vei gasi si alte variatiuni subtile ale acestei bauturi traditionale.
Desi cafeaua in doze de aluminiu pe care o poti procura de la automatele de pe strada este doar o zeama pe baza de apa, cafenelele in stil european servesc o cafea buna, pe care o boti bea la orice colt de strada in Tokyo. In afara de cafeaua standard, ‘kōhii‘(コーヒー), poti gasi si ‘esupuresso’ (エスプレッソ; espresso), ‘kapuchīno’ (カプ チーノ; cappuccino) si chiar ‘matcha-ratte’ (抹茶ラッテ; ceai verde cu lapte).
Cand vine vorba despre alcool, japonezii sunt mari consumatori de ‘birru’ (ビール; bere), care are tendinta de a avea un consum scazut de alcool. ‘Wain’ (ワイン; vin) si ‘uisukī’ (ウ イスキー; whisky) sunt si ele des intalnite, desi statutul pe care il au, acela de bauturi rafinate, face ca ele sa fie mult mai scumpe decat in vest.
‘Sake’ sau ‘Nihonshū’ (酒 or 日本酒; vin de orez) esta bautura nationala a Japoniei, iar varietatea gradelor de tarie, aromelor si a regiunilor de origine poate fi uluitoare. Desi multi dintre cei care vin in Japonia au convingerea ca sake trebuie baut fierbinte (si intr-adevar asta este foarte bine in noptile reci din Tokyo), cunoscatorii nu vor bea niciodata un sake tare (cum ar fi ‘dai-ginjō’) alt fel decat rece. Aici gasesti un ghid detaliat al diferitelor tipuri de sake.
Interesant, sake nu se bucura de atat de multa popularitate in randul tinerei generatii, in timp ce mai potentul ‘shōchū’ (焼酎; lichior distilat obtinut din cereale sau cartofi dulci, de exemplu) devine tot mai cautat. Incearca sa il bei in varianta ‘shōchū onzarokku’ (cu cuburi de gheata) pentru o aroma cu adevarat autentica.
Add Comment