cairo
Foto: givagaphotos
Africa

Ce sa faci si ce sa vezi in Cairo (1)

Deschide orice ghid de calatorie despre Cairo si vei citi despre traficul infiorator, proasta calitate a aerului, saracie si despre un atac neinduplecat asupra simturilor care poate sa nauceasca turistii nepregatiti. Ghidurile au dreptate. Cairo este un oras dur. Iar numeroasele greve si proteste care au continuat dupa recenta revolutie – unele dintre ele violente – au facut viata in capitala egipteana si mai imprevizibila.

Dar Cairo este si un loc cu un farmec unic. Ca si destinatie turistica, orasul este cunoscut drept poarta catre legendarele Piramide din Gizeh si catre Sfinx – bine intiparite in mintea noastra. Dar aici exista si moschee adevarate capodopere arhitecturale, cartiere inca nelocuite care amintesc de Egiptul antic, biserici care dateaza de la inceputul Crestinismului, unul dintre cele mai mari bazaruri din lume si desigur, fluviul Nil. In continuare vom incerca sa facem un mic rezumat a ceea ce sa faci si sa vezi in Cairo, capitala Egiptului.

cairo egipt
Desi extrem de aglomerat, Cairo e un oras fascinant / Foto: Khaled Noaman

Cairo isi are originile in vechea capitala a Egiptului, Memphis, despre care se crede ca a fost fondata in secolul 4 i.e.n. In prezent, avand o populatie de 16 milioane de locuitori, este un oras atat agitat cat si haotic, dar exista in el si locuri in care iti poti trage sufletul, precum insula Zemalek si Citadela, cea mai mare fortificatie din lumea islamica. Aceasta domina cerul orasului inca din anul 1176. Inca de la Moscheea Mohammed Ali de la fortareata, te va intampina privelistea unui oras cu nisip colorat, care iti va aduce in minte povestile fascinante ale Egiptului. Asa cum amintea cineva in “1000 si una de nopti”, “Cine nu a vazut Cairo, nu a vazut lumea.”

piramide giza
Eternele piramide, puncte de referinta pentru turismul egiptean / Foto: sculpies

Intrucat este privit adesea drept o trecere catre Piramide si catre croazierele pe Nil, majoritatea turistilor nu zabovesc prea mult in Cairo – cu exceptia probabil a celor care vor sa vada colectia minunilor arhitecturale, sau care vor sa arunce o privire in Piata Tahrir, acolo unde a inceput in anul 2011, revolutia cunoscuta sub numele de “Primavara Araba”. Si asta este, intrucatva, un lucru destul de rau, pentru ca un oras precum Cairo merita de departe mult mai mult decat o privire in treacat.

Ce poti vedea in Cairo

Pentru a lua forma, Piramidele din Giza au avut nevoie de 100 000 de barbati care au muncit aici timp de 20 de ani. Ele continua sa fascineze si dupa 45 de secole. Sigur, pentru unii vizitatori, primul contact cu piramidele este adesea dezamagitor, din cauza aglomeratiei, autocarelor pline cu turisti si a vanzatorilor ambulanti care creeaza o atmosfera aparent haotica. Asa cum sugereaza si pozele, cele trei piramide principale se afla oarecum in mijlocul a… nicaieri. O retea vasta de hoteluri si apartamente se intinde de-a lungul bulevardului – parte a suburbiei Giza, care se afla la aproape 18 kilometri sud de Cairo.

Cu toate acestea, exista ceva mistic legat de Marea Piramida din Khufu, prima si cea mai mare dintre piramidele construite in Giza– si singura care a ramas inclusa in grupul celor 7 minuni ale lumii antice. Vizitatorii pot patrunde in mausoleu printr-un coridor care coboara intr-o camera neterminata. Nu te grabi insa, pentru a avea astfel sansa de a simti fiorul pe care ti-l da puterea si grandoarea acestei constructii.

Un bonus neasteptat al acestei locatii este Muzeul Barcii Solare, care adaposteste ambarcatiunea libaneza din cedru, cu care regele Khufu avea sa faca calatoria catre lumea de dincolo. Este una dintre cele 5 barci care au fost ingropate langa piramida iar despre ea se presupune ca este cea mai veche ambarcatiune din lume. In mod remarcabil, barca a fost asamblata din 1224 de piese complet originale (cu exceptia franghiilor), fiind terminata in anul 1980. O versiune din lemn a unei barci din trestie de papirus este expusa si ea aici – suspendata deasupra galeriilor superioare si inferioare, pentru a oferi vizitatorilor acces vizual complet.

sfinxul cairo
Sfinxul, un alt obiectiv pe care nu ai cum sa-l ratezi in Cairo / Foto: Lingbeek

In apropiere, Sfinxul, inconjurat de porti care sa il protejeze, sta de veghe pe platoul din Giza. Simbol al Egiptului vreme de mii de ani, Sfinxul are corpul unui leu si capul unui rege sau al unei zeitati. Din cauza schimbarii terenului din desert, monumentul a fost ingropat in mod repetat in nisip, ultima oara in anul 1905.

Nicio vizita in Cairo nu ar fi completa fara a vedea Muzeul Egiptean de Antichitati, care contine peste 120 000 de artefacte – majoritatea dintre ele recuperate din mormintele si templele egiptene. Printre cele mai de seama exponate se numara: masca mortuara a regelui Tut, facuta din aur masiv si impodobita cu pietre pretioase, statuile in marime naturala ale faraonului, care stau de straja in fata camerei sale mortuare, mobilierul, inclusiv tronul sau, care se gaseste in mormant, precum si cutia cu peruci si dulapul care i-au apartinut acestui rege. In mod surprinzator, umbrela, manusile si lenjeria intima ale lui Tut, sunt si ele expuse.

muzeul egiptean de antichitati
Muzeul Egiptean de Antichitati / Foto: Deposit Photos

Alt colt fantastic al muzeului este reprezentat de Camera mumiei regale, in care se afla 11 dintre cei mai ilustri faraoni si regine ale Egiptului – cel mai faimos fiind Ramses II, marele faraon care a construit templele din Abydos si Abu Simbel si le-a adaugat celor din Karnak si Luxor. Cateva mumii sunt invelite in ghirlande de flori. Altele sunt atat de bine conservate, incat le poti vedea cicatricele, parul ondulat si gaurile din urechi, pentru cercei. Merita sa platesti taxa de intrare si sa faci un tur al muzeului, care nu este dotat cu aer conditionat, dar este impanzit de comori care au depasit spatiul de depozitare, in timp ce succesorul sau, Marele Muzeu Egiptean, aflat langa Piramide, mai dispune inca de spatii libere.

Daca tot te afli in Giza, profita de camile. De ce nu ai face o plimbare pe spatele uneia? Nu trebuie decat sa ii cauti pe cei care se ocupa cu asta si care isi fac veacul pe platoul din spatele celor trei piramide. Calatoria dureaza in jur de 20 de minute, iar paznicii prefera sa fie platiti in dolari: patru, plus unul bacsis.

camile cairo
O provocare: plimbarea cu camilele. / Foto: Kateryna Kolesnyk

O cina la bordul unei ambarcatiuni ce face croaziere pe Nil, reprezinta una dintre modalitatile de a experimenta viata de noapte in  Cairo. Unele dintre aceste croaziere iti ofera cine de tip bufet suedez, in timp ce altele au la baza spectacole cu dansatoare din buric si cantareti. Lantul de restaurante Pharaohs Cruising si Nile Maxim, administrate de Marriott, sunt doi dintre cei mai renumiti operatori.

Sfinxul (intruchipat de catre actorul Anthony Hopkins) sustine un spectacol de sunet si lumina care dureaza 50 de minute – in limbile engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, rusa, japoneza si araba – la Piramide. Povestea descrie cum au fost construite aceste monumente antice si, desi este intrucatva plina de kitsch, reprezinta un mod placut de a-ti petrece seara.

feluca nil
Cu feluca pe Nil / Foto: Deposit Photos

Citadela, aflata pe o stanca din calcare, care se ridica deasupra orasului Cairo, este una dintre principalele atractii ale capitalei. Construita in anul 1176 de catre generalul kurd Salah ad Din, pentru a proteja orasul de atacurile Cruciatilor, cetatea adaposteste cateva muzee si monumente, printre care moscheea Mohammed Ali, construita in stil otoman baroc, la mijlocul secolului 19. “Moscheea din alabastru” cum mai este numita, poate fi vazuta din orice parte a orasului si ofera privelisti incantatoare ale capitalei egiptene (daca nu e ceata, poti vedea chiar si Piramidele). Construita in stilul marilor moschee din Istanbul, aceasta se distinge prin cupola sa si prin doua minarete subtiri. In afara moscheei se afla o fantana, unde credinciosii se spala inainte de rugaciune. Interiorul este modest – podelele sunt acoperite cu covoare de rugaciune, iar tavanul se remarca doar printr-un candelabru frantuzesc.

citadela cairo
Citadela din Cairo / Foto: holgs

Principalul loc de intalnire din Cairo, Piata Tahrir a devenit o atractie turistica in sine, atragand mii de vizitatori care vin aici sa vada locul unde a inceput revolutia egipteana, in luna ianuarie 2011. Situata la mica distanta de Muzeul Egiptean, piata a revenit la misiunea sa initiala – aceea de a fluidiza traficul – desi aici se mai organizeaza proteste, mai ales in zilele de vineri, dupa slujba musulmana de rugaciune. Daca ai de gand sa vii aici, verifica mai intai daca a fost emisa vreo alerta sau atentionare in acest sens.

Daca ai sansa de a vizita un cartier din Egipt, alege-l pe cel Coptic. Una dintre cele mai vechi zone din oras, dacă nu cea mai veche, Cartierul Coptic a fost una dintre primele fortarete crestine din tara, iar credinciosii sustin ca Familia Sfanta a trait aici in drumul ei catre Egipt. Printre atractiile turistice se numara Biserica suspendata (construita intr-o locatie care adaposteste o biserica inca din secolul al treilea), Cetatea Babylon, care a facut parte din structura originala a orasului Cairo si Muzeul Coptic, unde se afla o incredibila colectie de artefacte din perioada crestina timpurie.

coptic cairo
Biserica Sf. Gheorghe, in Cartierul Coptic din Cairo / Foto: Deposit Photos

Intr-o zona rurala aflata la 45 de minute distanta de Piramide, se afla  Saqqara, unul dintre cele mai mari morminte din Egipt. El este cunoscut mai ales pentru Piramida Step, cea mai veche dintre cele 97 de piramide ale acestei natii. Descoperit in anul 1821, mormantul a fost proiectat de catre arhitectul Imhotep pentru regele Zoser, in secolul 27 i.Hr. Inainte de construirea acestei piramide, faraonii erau ingropati in morminte din caramida, recatangulare. Turul include si o oprire la o scoala de covoare.

Citeste Minighid: esentialul despre Cairo (2)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!