stanci marine
Foto: Arrlxx
Destinatii

Cele mai spectaculoase stanci maritime din lume

Stancile maritime sunt formatiuni verticale uluitoare, care se ridica semete in apa, formate in intregime in urma eroziunii produse de vant si apa. Procesul formarii lor incepe de regula atunci cand marea creeaza crapaturi in promontorii, facand ca acestea sa fie ulterior distruse si sa formeze aglomerari stancoase. Procesul care le creeaza le poate insa si distruge.

10. Stancile Old Harry

Old Harry rocks
Foto: ianwool

Stancile Old Harry sunt doua stanci aflate pe coasta Dorset din sudul Angliei. Ele marcheaza capatul cel mai estic al coastei jurasice. Stancile de aici sunt alcatuite in principal din calcar, pe alocuri cu benzi din cremene. Ele sunt continuu erodate de mare si prin urmare, forma lor se schimba permanent. In secolul 18, oamenii puteau merge de pe uscat pana pe Old Harry, care se afla aproape de mare.

9. Lange Anna

Lange Anna
Foto: thirtydry

Lange Anna este o bucata de pamant faimoasa, apartinand micutei insule germane Heligoland, din Marea Nordului. Insula era mult mai mare, dar valurile au erodat incet incet majoritate stancilor de deasupra apei. Astfel au fost create formatiuni incantatoare precum pesteri si peninsule inguste, cu arcade. Atunci cand o astfel de bolta se prabuseste, ramane in urma o stanca. Inaltimea sa de 47 de metri, este rezultatul prabusirii unei astfel de arcade naturale, in anul 1868. Primavara, stanca este acoperita de pasari care vin aici pentru imperechere.

8. Stanca Sail

sail rock
Foto: fiwka86

Stanca perusilor (Sail), este o formatiune mare din gresie, aflata pe malul rusesc al Marii Negre. Proportiile sale sunt cu adevarat remarcabile. In timp ce astfel de formatiuni nu depasesc mai mult de un metru grosime, aceasta are 25 de metri inaltime si peste 20 de metri in lungime. Forma stancii este descrisa adesea ca semanand cu cea a unei panze de corabie, de unde si numele sau. Chiar deasupra pamantului, stanca are o gaura, creata probabil in urma focurilor artileriei din timpul razboiului caucazian.

7. Stanca Kicker

Kicker
Foto: Exploder 1

Stanca Kicker, sau León Dormido (leul adormit), este o formatiune stancoasa si o destinatie populara pentru scufundari, aflata pe latura de vest a insulei San Cristobal, cea mai estica insula din arhipelagul Galápagos. Stanca reprezinta ramasitele unui con vulcanic, in prezent impartit in doua. Intre cele doua pietre exista un curent bland care atrage speciile de rechini si peste ciocan, care traiesc in Galápagos. Stanca Kicker este si locul in care traieste o mare colonie de pasari marine.

6. Stanca din Bako

Bako rock
Foto: Christian Edelmann

Parcul National Bako se afla in Sarawak, un stat din estul Malaieziei, pe insula Borneo. Milioane de ani de eroziune a gresiei au creat o linie de coasta abrupta, piscuri marine spectaculoase si intinderi de nisip. Cel mai vestit obiectiv din Parcul National Bako este stanca care se afla in fata plajei incantatoare de la Pandan Kecil, care seamana cu un cap de cobra care iese din apa. In parc traiesc si numeroase specii de maimute proboscis, cunoscute pentru nasul lor mare, aflate pe cale de disparitie.

5. Stanca Haystack 

Haystack  rock
Foto: Pete Pallagi

Stanca Haystack este o formatiune inalta de 72 de metri, care se afla pe plaja Cannon, in statul Oregon. Stanca este gazda pentru multe pasari, printre care papagali de mare, pescarusi si cormorani. Ea este o destinatie turistica populara, accesibila cu piciorul, atunci cand nu sunt valuri. In fiecare an, multi oameni raman blocati temporar pe stanca Haystack, atunci cand valurile inalte inunda zona.

4. Ko Tapu

Ko Tapu
Foto: Orchidpoet

Ko Tapu este o stanca maritima inalta de 20 de metri, aflata in golful Phang Nga Bay, din Thailanda. Ko Tapu a devenit o atractie turistica populara, de cand a aparut in filmul din seria James Bond, Omul cu pistol de aur, in anul 1974. Din acest motiv, la ea se face adesea referire ca fiind insula James Bond. In anul 1997, James Bond s-a intors in golful Phang Nga, in filmul “Tomorrow Never Dies”.

3. Risin og Kellingin

Risin og Kellingin
Foto: David Gonzales Rebello

Risin og Kellingin sunt doua stanci maritime care se afla in largul coastei de nord a insulei Eysturoy din Insulele Faroe. Numele Risin og Kellingin inseamna ‘Uriasul si vrajitoarea’ si se refera la o legenda veche despre originile lor. Uriasul are o inaltime de 71 de metri si se afla mai departe de coasta, iar vrajitoarea are 68 de metri si se afla mai aproape de uscat. Geologii sunt de parere ca aceasta din urma, care se sprijina pe doua picioare, se va prabusi in cateva zeci de ani in mare, din cauza furtunilor din timpul iernii.

2. Batranul din Hoy

old man hoy
Foto: Rob Denson

Batranul din Hoy este o stanca inalta de 137 de metri, din gresie de culoare rosie, aflata pe coasta de vest a insulei Hoy, din Arhipelagul Orkney, Scotia. Pe hartile din perioada cuprinsa intre anii 1600 si 1750, aceasta formatiune nu apare, asa ca ‘Batranul’ are probabil mai putin de 400 de ani si s-ar putea sa nici nu mai traiasca mult, intrucat sunt indicii ca se va prabusi curand. Aceasta este o destinatie populara in randul iubitorilor de ascensiuni pe stanci si a fost prima data escaladata in anul 1966.

1. Cei 12 apostoli

12 apostoli
Foto: zetter

Cei 12 apostoli sunt niste formatiuni stancoase mari, formate ca rezultat al eroziunii produse de ploaie, vant si apele agitate. Ele se afla de-a lungul spectaculoasei intinderi de coasta Great Ocean Road din Victoria, Australia. In ciuda numelui lor biblic, aici au ramas numai 8 apostoli. Ultimul dintre ei, inalt de 50 de metri, s-a prabusit in anul 2005. Pinguinii pitici pot fi intalniti in grotele de sub cei 12 apostoli.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!