Char kway teow, care inseamna “taitei plati prajiti,” este un fel de mancare popular si ieftin, care se gaseste in Malaezia si Singapore. Gustos si satios, el a aparut ca mancare a muncitorilor saraci. Odata cu trecerea timpului, popularitatea sa a crescut.
Char kway teow se pregatea initial in untura si si-a castigat reputatia de mancare nesanatoasa. Dar folosirea uleiului vegetal face ca acest preparat sa fie mult mai sanatos si mult mai gustos. Alte pronuntari ale denumirii sale sunt: chow kueh teow, char koay teow, char kuay teow.
Ingrediente Char Kway Teow pentru 3-4 portii:
- ¼ cana cu ulei
- 2-3 catei de usturoi, pisati
- 1-2 lingurite sambal oelek (pasta de chili)
- 1 – 2 carnati chinezesti taiati feliute
- aproximativ 200 de grame creveti, decojiti si curatati
- o jumatate de kilogram taitei proaspeti din orez
- ¼ cana cu sos de soia
- 1 lingurita zahar brun
- 2 oua batute
- 1 cana muguri de fasole Mungo
- 3-4 cepe verzi tocate
Mod de preparare Char Kway Teow
- Incalzeste uleiul intr-un wok sau alt recipient cu fundul tare, la foc mare. Adauga usturoiul si pasta de chili si amesteca timp de 30 de secunde. Pune si carnatii si crevetii si prajeste pana ce crevetii sunt patrunsi bine.
- Lasa focul mai mic si pune taiteii in uleiul incins. Ca sa nu se lipeasca de fund, amesteca destul de des. Apoi adauga sosul de soia si zaharul brun si amesteca cu taiteii.
- Indeparteaza taiteii de centrul wok-ului si pune in locul ramas liber, ouale batute. Lasa ouale sa se prajeasca si apoi amesteca-le cu taiteii.
- Adauga lastarii de fasole si ceapa si continua sa prajesti, amestecand des, pana ce fasolea e facuta. Adauga condimente si serveste.
Variatiuni pe aceeasi tema
Retetele autentice folosesc un amestec de sosuri de soia de culoare mai inchisa si mai deschisa, pentru a da o nuanta mai inchisa preparatului final. Pune 3 lingurite cu sos inchis si 1 lingurita cu sos mai deschis la culoare.
Daca nu ai taitei proaspeti, poti folosi taitei uscati. Pune aproximativ 250 de grame de taitei intr-un vas mare si acopera-i cu apa fierbinte. Lasa-i 20 de minute, amestecand din cand in cand, zvanta-i de apa si foloseste-i ca atare.
Foloseste 3 sau 5 ardei iuti maruntiti, in loc de pasta de chili.
Daca gasesti arpagic chinezesc, foloseste-l in loc de ceapa verde.
Alte ingrediente posibile: ceapa frantuzeasca (hasma), carne de pui, calmar, moluste, carne de crab sau tofu, varza chinezeasca, spanac si alte legume verzi.
Adauga 1 sau 2 lingurite de sos de stridii in loc de zahar.
Citeste si: Retetele lumii: Coq au vin (Franta)
Add Comment