Ponturi Tuk

Cele mai murdare lucruri pe care le atingi cand calatoresti

Filmul “Contagion” te-a speriat suficient de tare? Pe toata lumea, cu siguranta. Unii oameni sunt perfect constienti de cascada de germeni si microbi care isi fac veacul pe diverse suprafete. Pentru unii insa, asta poate parea o excentricitate. Ceea ce nu inteleg aceste persoane este faptul ca declansarea unei pandemii la nivel global poate sa porneasca de la un om bolnav care iti stranuta pe mana, urmand ca tu sa duci mana aceea la ochi, inainte de a te imbarca intr-un 747 cu destinatia Tokyo. Stiinta a demonstrat asta.

Toti cei care calatoresc in toata lumea stiu ca astfel se expun la nenumarate infectii. Multi isi spun probabil inainte de a pleca de acasa, ‘Esti nebun, te duci sa te expui la 244 de mega-trilioane de microbi si nu poti face nimic pentru a preveni asta’. Dar pentru o clipa nu mai gandi negativ si incerca sa iti faci viata mai usoara.

In lista de fata iti sunt prezentate unele dintre cele mai infecte lucruri pe care le atingi atunci cand calatoresti. Pastreaza-ti calmul si simtul logic si fii constient ca pana la urma asta e realitatea.

1. Toaletele din avioane

Credeai ca pe primul loc sunt toaletele din hosteluri? E adevarat ca aceste incubatoare de microbi sunt fara doar si poate adevarate surse de infectie, dar topul este condus detasat de toaletele din avioane. In numai cateva minute de la decolare, acestea sunt adevarate ferme de microbi. WC-ul si chiuveta sunt primejdios de apropiate, iar luate impreuna alcatuiesc o masa critica de bacterii. Mai mult, aceste chiuvete inguste stropesc inevitabil in jurul lor, iar acolo unde exista umezeala exista si germeni care abia asteapta sa te infecteze cu Salmonella si cel putin un tip de hepatita.

Totusi, data viitoare cand te vei balansa intr-o astfel de incapere in timpul unor turbulente, luptandu-te din rasputeri sa nu ajungi cu fata in toaleta, calmeaza-te la gandul ca mai multi oameni mor in fiecare an din cauza nucilor de cocos care le cad in cap (in jur de 150 de decese) decat in urma infectiilor contractate in toaletele din avion (pentru care datele statistice lipsesc).

2. Transportul public

Unele retele de transport public (de exemplu, in Singapore) sunt incredibil de curate. Majoritatea insa nu. Aceasta revarsare de germeni se datoreaza faptului ca mii de oamenii ating barile si alte suprafete din mijloacele de transport, in fiecare zi. Locurile atinse de maini sunt cele mai infecte, dar in unele cazuri, scaunele pot fi un adevarat lacas al materiilor fecale. Daca te gandesti ca poti evita acest lucru inchiriind o masina, vestile nu sunt mai bune. Bacteriile de pe manerele pompelor de benzina, de pe schimbatorul de viteza si de pe parcometre sunt statistic vorbind mult mai rele decat ceea ce gasesti in mijloacele de transport, intrucat aceste suprafete sunt foarte rar spalate.

Poti sa lingi 10 scaune din metroul new-yorkez si tot vei fi intr-un pericol mai mic decat daca conduci o masina in SUA – peste 2500 de oameni mor in fiecare luna in accidente de masina (despre cei care ling scaune in metrou in New York, nu exista date).

3. Tastaturile de calculator

Atunci cand folosesti computerele din Internet café-uri, hosteluri sau din centrele de afaceri din hoteluri, esti constient ca e ca si cum ai edita documente in vasul de toaleta al unei parcari pentru tiruri. Articolele de pe un birou pot avea cu pana la 400 de ori mai multe bacterii decat o toaleta unde s-a tras de curand apa, tastatura si telefonul fiind cele mai murdare. Motivul este ca tastaturile sunt foarte rar spalate, iar atunci cand acest lucru se intampla, ele nu sunt spalate bine. Acum tine seama de faptul ca virusul gripei poate supravietui doua sau trei zile pe tastatura computerului, germenii traiesc pe mainile noastre intre 2 si 24 de ore, iar noi ne atingem fata cu mainile la fiecare trei minute

Daca iei in calcul statistica imbolnavirilor de pe urma tastaturii calculatorului, probabil ca n-o sa mori din asta. Compara acest fapt cu a juca jocuri pe calculator: primul deces s-a inregistrat in anul 1981, atunci cand un tanar in varsta de 18 ani a murit in urma unui infarct, dupa ce a obtinut un scor mare la jocul Berzerk. Concluzia este ca mortalitatea inregistrata in urma jocurilor pe calculator a crescut incet, dar sigur.

4. Banii

Legenda care spune ca 90% dintre dolarii americani contin urme de cocaina este adevarata. Tot pe ei gasesti adesea stafilococi si materii fecale. Un test efectuat de Comisia de Sanatate din New York a descoperit 135000 de bacterii pe o singura bancnota. Tastele bancomatelor sunt si ele pline de germeni.

Bancnotele sunt uscate, ceea ce nu inseamna ca ele nu reprezinta un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor. Asa ca, desi ele sunt citate adesea ca fiind infecte, ele nu sunt chiar atat de periculoase, asta numai daca nu dezmierzi un teanc umed de bani, chiar inainte de a servi o masa traditionala indiana, unde mananci direct cu mana. In cazul asta, da, s-ar putea sa ai probleme.

5. Ceilalti oameni

Cum crezi ca devin totusi suprafetele infecte, infecte? In urma unui grup de oameni dezgustatori care le ating. Un studiu recent facut in garile Grand Central si Penn din orasul New York, scot la iveala faptul ca numai 49% dintre oameni se spala pe maini dupa ce merg la baie. Serios vorbind, oamenii sunt principalul dusman.

In acest sens nu exista statistici. Lucrurile sunt insa infioratoare, asa ca ai putea sa te gandesti serios sa lucrezi de acasa.

Te astepti probabil ca aceste randuri sa se incheie cu un omagiu adus produselor anti-bacteriene. Lucrurile nu stau insa chiar asa. Dovezile atesta faptul ca triclosanul, un ingredient care se foloseste la fabricarea multor produse antibacteriale, face microbii mult mai rezistenti in timp. Iar ceea ce este cu adevarat neplacut atunci cand vorbim despre microbi, este faptul ca acestia omoara totul mai putin gandacii de bucatarie, in numai cateva luni. Asa ca, cel mai bine este sa apelezi la sapunul normal si la o igiena obisnuita, adica sa iti speli mainile in mod regulat, mai ales dupa ce mergi la baie si inainte de a gati sau de a manca.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!