Nu se stie niciodata cand va avea loc un dezastru natural. Te poate lovi in timp ce faci o plimbare romantica printr-un oras medieval antic, in timp ce te afli intr-o croaziera, trecand pe langa campuri de orez si temple stravechi, sau in timp ce te rasfeti cu niste delicatese culinare din partea locului.
Nenumarate istorisiri au fost povestite de catre turistii care au supravietuit cutremurelor, cicloanelor, valurilor tsunami sau eruptiilor vulcanice. Acestea sunt numai cateva dintre evenimentele la care natura ne-a facut partasi, in diferite parti ale lumii. Intrucat o calamitate naturala nu face discriminari, cel mai bun lucru pe care il pot face turistii cu simt practic, este acela de a se pregati pentru orice eventualitate. Ai sanse mai mari sa iti pastrezi calmul in mijlocul unei nebunii a naturii, daca ai un plan pentru evenimente neprevazute in minte. In cele ce urmeaza, ai o lista cu cateva sfaturi pe care e bine sa le urmezi cand te afli intr-o situatie mai delicata, exact atunci cand esti in vacanta.
Niciodata sa nu intri in panica! Desi e usor de zis asa ceva, atunci cand te afli in mijlocul haosului, nu ai altceva de facut decat sa stai calm si concentrat, daca vrei sa supravietuiesti. E bine intotdeauna sa ramai in alerta in teroarea care se instaleaza, dar nu uita sa respiri adanc, sa scanezi imprejurimile si sa identifici posibilele rute de scapare. Daca te afli intr-o zona in care dezastrele naturale sunt la ordinea zilei, cel mai bine este sa o iei pe urmele localnicilor.
Daca te afli intr-un hotel sau in orice alta cladire, atunci cand are loc un dezastru natural, trebuie sa urmezi procedurile de siguranta care se aplica in locul respectiv. Acestea sunt create de experti si bine puse la punct, pentru a proteja vietile oamenilor. E de la sine inteles ca oamenii acestia stiu ce fac si ai face bine sa le urmezi instructiunile decat sa te trezesti ca habar nu ai cum trebuie sa actionezi in continuare.
Nu subestima niciodata forta naturii. Multi si-au pierdut viata crezand ca sunt mai destepti decat un dezastru natural. Desi o inregistrare video a unui val urias tsunami distrugand o casa sau a unei tornade maturand tot ce ii iese in cale, va fi platita cat se poate de bine de catre agentiile de stiri, banii nu au nicio valoare daca asta inseamna sa iti risti viata pentru ei. Nu face greseala de a cadea in ispita si a crede ca dezastrul e departe de tine, pentru ca nenorocirea se poate intampla intr-o fractiune de secunda si viata ta e mai pretioasa decat orice pe lumea asta.
Odata ce totul s-a linistit si parasirea locului afectat de dezastru se poate face in conditii de siguranta, reintoarce-te imediat acasa. Nu conteaza ca ti-au mai ramas niste zile de stat in hotel, pe care le-ai platit deja sau ca te-ai inscris la niste circuite turistice in zona. Siguranta ta primeaza in aceste momente si intoarcerea acasa este cea mai buna alternativa. Poti incepe eventualele demersuri pentru a fi despagubit, odata ce te-ai reinstalat in confortul de acasa. In astfel de situatii, te vei felicita pentru ca ai avut inspiratia de a incheia polita de asigurare a calatoriei, inainte de a pleca in vacanta.
In final, fa un studiu inainte de a pleca in calatorie, pentru a vedea cat de mult este expusa destinatia ta de vacanta dezastrelor naturale si actioneaza in consecinta. Daca ai nevoie sa iei cu tine medicamente, poarta-le tot timpul la tine, in caz ca nu te vei mai putea intoarce la hotel. Asigura-te ca ai la tine si copii ale documentelor de calatorie. Putin timp acordat unei planificari prealabile, te va ajuta sa fii increzator si sa nu iti pierzi cumpatul in cazul in care se intampla un eveniment neprevazut.
Add Comment