foto in muzeu
Foto: JackF
Foto & Video Ghid foto

Cum sa faci fotografii reusite intr-un muzeu

Muzeele sunt locatii fantastice pentru fotografi, mai ales daca te afli in cautarea a ceva care sa-i tina ocupati pe copii si care sa-ti ofere si sansa sa faci niste poze. In plus, in fiecare oras din lumea asta exista muzee, la care intrarea este libera, asa ca nu vei fi nevoit sa cheltui prea multi bani. Oricum, a face fotografii intr-un muzeu este o provocare si din acest motiv ti-am pregatit o lista cu sfaturi care te vor ajuta sa-i faci fata.

Alegerea echipamentului

E foarte posibil ca trepiedele sa nu fie permise, iar daca sunt, s-ar putea sa fii nevoit sa platesti o taxa, asa ca verifica inainte. Mai poti fi rugat sa nu folosesti un trepied, daca muzeul este aglomerat sau sa revii in alta zi, cand poti folosi echipamentul pe care il doresti, cu conditia sa ceri permisiunea angajatilor de aici.

Personalul angajat al muzeului iti mai poate cere si sa lasi geanta camerei la intrare, daca aceasta este prea mare; daca nu vrei sa iti lasi accesoriile foto pe mana unor straini, ia cu tine o geanta mai mica.

fotografii in muzeu
Foto: Perseomed

Blitul nu este in general permis, prin urmare e bine sa te asiguri ca cel incorporat al camerei este oprit si nici sa nu cari dupa tine blitul extern, care nu va face altceva decat sa ocupe spatiu.

Tehnici de fotografiere

Permisiunea

Inainte de a incepe sa faci poze ale unor expozitii, verifica de doua ori daca ai voie sa faci asta, intrucat unele muzee au restrictii referitoare la ce poate fi fotografiat in incinta lor. De asemenea, daca muzeul nu detine proprietatea asupra unor exponate, trebuie sa obtii un permis inainte de a incepe sa le fotografiezi. Daca ai de gand sa contactezi muzeul in ce priveste folosirea trepiedului, intreaba si despre restrictiile legate de fotografiat, ca sa nu faci doua drumuri. Daca fotografiatul este interzis, nu incerca sa faci poze pe furis, respecta regulile si gaseste altceva care sa iti starneasca interesul in incinta muzeului.

Fotografiatul prin geam

Cutiile din sticla pot pastra exponatele in siguranta, dar pot face viata grea pentru fotografi. Lumina intensa, reflexia acesteia, urmele de degete si ceilalti vizitatori care stau de partea cealalta a geamului sunt numai cateva probleme cu care te vei confrunta atunci cand alegi sa faci poze intr-un muzeu.

Daca vizitezi muzeul venind din sens opus multimii, poti avea sansa sa fotografiezi cateva exponate fara a avea parte de fetele oamenilor lipite de partea opusa a cutiei din sticla, iar un filtru de polarizare te va ajuta sa reduci stralucirea luminii. Daca nu ai asa ceva, fa mana caus in jurul lentilei. Putin probabil ca iti vei dori sa apari si tu in poza, asa ca nu o face perpendicular pe geam si ia la tine o carpa cu care sa stergi petele si urmele de degete.

Pentru a obtine o imagine “taioasa” din punct de vedere al detaliilor, seteaza o deschidere mai mica, pentru a creste adancimea campului. Nu uita sa acorzi atentie fundalului, in sensul ca nu el trebuie sa fie punctul de interes al fotografiei.

Incearca sa nu petreci prea mult timp la fiecare expozitie in parte, intrucat si altii vor sa vada exponatele si se vor plictisi repede de atentia excesiva pe care o vei acorda unuia sau altuia dintre acestea. Daca vrei sa stai mai mult intr-o anume expozitie, asteapta pana la ora pranzului sau pana aproape de inchidere, intrucat in aceste momente ale zilei numarul vizitatorilor are tendinta sa se reduca.

fotografii in muzeu
Foto: Negative Space

Nu uita sa arunci o privire si asupra structurii cladirii, intrucat si arhitectura muzeului poate fi cel putin la fel de impresionanta precum ceea ce este expus in incinta.  

Alegerea lentilelor

Daca alegi un camp prea larg, exista sanse sa aiba loc distorsionari, mai ales atunci cand lucrezi la distante mici. Pentru a preveni acest lucru, stai la distanta si foloseste zoom-ul sau lentile mai lungi, in scopul de a obtine poze reusite si frumos incadrate. Trebuie sa ai rabdare, mai ales la ore de varf, intrucat atunci te vei confrunta cu problema celor care iti vor trece prin cadru.

Balansul de alb

fotografii in muzeu
Foto: rachelclairephotos

Verifica cadrele pentru a te asigura ca acestea nu au o distributie a culorii care se poate amplifica atunci cand lucrezi in interior, sub un amestec de lumina artificiala si naturala. Experimenteaza si alte setari ale balansului, decat cea automata sau incearca sa o folosesti pe cea manuala, daca nu esti multumit de rezultatele pe care ti le ofera pre-setarea.

Fara blit

Daca poti, ia cu tine un trepied, intrucat vitezele de declansare e posibil sa fie incete din cauza intunecimii acestor locatii. Daca nu ai trepied, sau daca nu ti se permite accesul cu el, cauta un alt suport pentru camera, cum ar fi trupul tau, tinand bratele lipite pe langa corp si picioarele departate, in asa fel incat sa ai o stabilitate mai mare. O valoare ISO mai mare iti va accelera viteza de declansare, dar trebuie sa tii seama de nivelul zgomotului, deoarece un nivel prea ridicat al sau va afecta calitatea imaginilor. In sensul celor spuse, e bine sa stii ca majoritatea camerelor DSLR, se comporta bine la nivele ridicate ale ISO, dar fa o verificare prealabila.

Citeste si: Cum sa fotografiezi poduri

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!