Unul dintre cele mai frumoase suveniruri cu care te poti intoarce acasa dintr-o calatorie este un preparat local delicios pe care il poti manca impreuna cu prietenii tai. Trebuie sa recunosti ca asta e o chestie mai tare decat un magnet pentru frigider. In cele ce urmeaza, ai prezentate 10 locuri pe care trebuie sa le vizitezi daca vrei sa-ti imbunatatesti cunostintele culinare.
1. Luang Prabang, Laos
Mica tarisoara Laos este adesea umbrita de vecinii sai, Thailanda si Vietnam, dar cea mai linistita tara din Asia de Sud-Est, se mandreste cu o bucatarie unica in lume si absolut delicioasa, mai ales in fostul oras regal, Luang Prabang. De la rasaritul pana la apusul soarelui, printre donatiile oferite calugarilor imbracati in robe de culoarea sofranului, invata secretele specialitatilor locale, printre care “jąew bąwng”, un condiment pe baza de ardei iute si piele uscata de bivol si “khai phųn”, alge uscate de rau cu seminte de susan. Ambele sunt mai gustoase decat suna si, impreuna cu o bere rece, khai phųn este una dintre cele mai bune gustari din lume.
Restaurantul Tamarinditi ofera cursuri culinare pe durata intregii zile, pe terasa de pe malul lacului. Este inclusa si o vizita in piata locala.
2. Istanbul, Turcia
Punctul geografic de intalnire intre Europa si Asia, se lauda cu o bucatarie influentata de radacinile istorice ale Imperiului Otoman, care se intind dincolo de apele Bosforului. Lasa-te inspirat de aromele balcanice din vest, dar si de cele orientale, in pietele si restaurantele locale. Rasfata-te cu mancarea excelenta pe care o poti cumpara de pe strada, cum ar fi “midye tava” (midii umplute) sau sandvisuri proaspete cu peste, din portul Eminönü. Printre preparatele traditionale se regasesc yayla çorbasi (supa de iaurt cu menta) si imam bayıldı (vinete umplute); ultima se traduce literar prin “extazul preotului”, o aluzie la legendara aprobare pe care a primit-o acest platou fantastic, atunci cand a fost pregatit pentru prima oara.
Aflata intr-o locatie eleganta in Sultanahmet, Scoala culinara Alaturkaiti ofera cursuri gastronomice care dureaza patru ore, totul culminand cu un pranz relaxant si delicios.
3. Oaxaca, Mexic
Bucataria regionala din Oaxaca reprezinta o dovada vie a faptului ca mancarea mexicana inseamna mult mai mult decat nachos si burritos. Orasul este cunoscut in randul gurmanzilor ca fiind ‘lugar de siete moles’ (locul celor sapte cartite), iar in toate restaurantele si pietele din oras ti se ofera sos cu chilli si ciocolata. Fa o vizita in piata Abastos, pentru un mic dejun specific, huevos oaxaqueños – oua ochiuri in supa de rosii cu chilli – dupa care da pe gat un shot de mezcal, pentru a aluneca mai bine chapulines (lacuste prajite). Ciocolata din Oaxaca este o alta delicatesa, mai ales daca insectele nu sunt pe gustul tau.
Cursuile culinare organizate de Pensiunea Casa Crespo, din Oaxaca, se tin in incinta restaurantului El Teatro Culinario.
4. Peninsula Banks, Noua Zeelanda
Cu multitudinea de oferte pentru plimbari, inotat printre delfini si dat cu caiacul, merita sa vizitezi pitoreasca Peninsula Banks din Noua Zeelanda si sa participi si la cursurile de gastronomie organizate aici. Fa o vizita intr-o sambata dimineata la Lyttelton, una dintre cele mai bune piete ale fermierilor din Noua Zeelanda sau intereseaza-te cu privire la cursurile culinare la Ground Culinary Centre . Intoarce-te duminica pentru a participa la cursurile organizate de She Chocolate School, in Governor’s Bay.
Langa portul Akaroa, aflat in apropiere, magazinele care vand branzeturi si vin abia te asteapta sa le calci pragul. Aflata in fosta colonie franceza Akaroa, scoala culinara de aici se concentreaza pe ingredientele locale organice, printre care se numara si fructele de mare proaspete, neo-zeelandeze.
5. Hoi An, Vietnam
Majoritatea turistilor viziteaza Hoi An pentru a cunoaste istoria coloniala a orasului – cu influentele sale portugheze, franceze si japoneze – sau pentru a-si achizitiona o garderoba noua, apartinand croitorilor extrem de indemanatici din zona. Locatia este si un loc propice pentru a invata sa gatesti preparate culinare vietnameze si specialitati locale printre care “cao lau”, un fel de mancare cu taitei, cu influente japoneze, care se serveste cu biscuiti din orez “bánh da”, asemanatori crutoanelor asiatice. Piata de noapte din Hoi An, aflata pe malul raului, este una dintre cele mai bune din Vietnam, dar incearca totusi sa mergi devreme la culcare, pentru a putea explora a doua zi dimineata piata de peste din oras.
Cursurile culinare organizate de Restaurantul si scoala culinara Red Bridge, includ vizite la fermele si pietele locale.
6. Chiang Mai, Thailanda
In al doilea oras ca marime din Thailanda, “Trandafirul Nordului” cum mai este el numit, relicvele din spatele zidurilor sale antice sunt imbracate in haina poleita a modernismului asiatic, dar cu toate acestea, este usor sa-ti gasesti refugiul departe de forfota orasului, in scolile culinare. Inainte de a te inscrie la astfel de cursuri, fa o vizita in faimoasele piete de noapte din oras, pentru a face cunostina cu o mostra oferita de scoala thailandeza de gatit. Faimosul bazar de noapte functioneaza in fiecare noapte a saptamanii, iar in fiecare noapte de duminica, Chiang Mai’s Ratchadamnoen Rd se transforma in ‘Walking St’. Portile templelor care se aliniaza de-a lungul arterei Ratchadamnoen Rd se deschid larg pentru a te lasa sa patrunzi in uriasele centre culinare, organizate in aer liber.
Deschisa in anul 1993, Scoala culinara Chiang Mai Thai iti pune la dispozitie vizite in piete si cursuri de gatit, cu o durata de 1 pana la 5 zile.
7. Toscana, Italia
Regiunea Toscanei reprezinta o destinatie ideala pentru o vacanta plina de soare, inconjurat de mancare buna si vin de calitate. Italia este locul unde a aparut miscarea ‘Slow Food’, iar in orasele si satele toscane, vestitele trattoria servesc mancaruri traditionale cu ulei de masline, branza pecorino, salvie, rozmarin si cimbru, toate proaspat culese. Multe feluri au la baza legume printre care anghinare, sparanghel si ciuperci salbatice, iar bucataria este simpla si cu toate astea satioasa. Scolile culinare adauga un plus de farmec peisajului toscan, iar cele mai bune au si ferme rustice, aflate in locatii linistite si relaxante. Descopera pe indelete targurile locale si producatorii specializati.
Tutti a Tavolaiti ofera cursuri de gatit cu o durata intre 1-4 zile, precum si posiblitatea de a te caza in pensiunile toscane aflate in cadrul natural al podgoriilor din zona.
8. Fez, Maroc
Bucataria marocana combina influentele berbere, maure, mediteraneene si arabe, pentru a da nastere unor feluri de mancare care au la baza cous-cous, tajine si carnati picanti merguez. Printre atractiile din Fez se numara impresionantul oras fortificat si un amestec nebunesc de culori, privelisti si sunete apartinand mai multor secole de istorie. Pentru mancare autentica din partea locului, departe de forfota turistilor, mergi la standurile de langa gradina publica, sau in pietele de langa Bab Bou Jeloud, principala intrare in oras. Te poti considera norocos daca reusesti sa ajungi acasa cu vasul in care se serveste tajine fara sa-l spargi si nu parasi orasul fara a incerca ceaiul racoritor din menta.
Scoala culinara marocana Lahcen combina o vizita matinala in piata locala (souq) cu cursurile gastronomice care se organizeaza intr-o curte traditionala marocana (riad), reamenajata.
9. San Sebastian, Spania
Gustarile traditionale spaniole, “tapas”, au patruns in ultima vreme in mai toate colturile lumii, dar mancarea si bautura traditionale spaniole, sunt cel mai bine apreciate in locul lor de bastina. In orasul San Sebastian, aflat in nordul tarii, gustarile se numesc “pintxos” (frigarui) si au la baza caracatita, ciuperci, morcilla (carnati in sange) si ansoa. Hoinareste dintr-un bar in altul pentru a incerca fiecare specialitate a locatiei respective si vei aprecia evolutia graduala a gustarilor “tapas”, catre niste preparate cat mai inovative si cu arome tot mai moderne. Tenteaza pe cineva ficat de gasca in sos de patrunjel?
In San Sebastián, El Txoko del Gourmet pune la dispozita celor interesati cursuri culinare cu o durata intre 2-5 zile, specializate in “tapas” si “cazuelitas” (platouri individuale gatite in vase din lut).
10. Goa, India
Succes in descoperirea diferitelor bucatarii ale unei tari atat de mari si diversificate precum India, dar locul cel mai bun in care poti incepe explorarea ta de natura gastronomica, se afla in statul sud-vestic, Goa. Pastrand inca influentele din perioada cand era colonie portugheza, mancarea din aceasta regiune include printre altele carnati chouriço cu un aluat cu gust de lamaie, budinca de orez bebinca rice si curry vindalho (care se exporta in restul lumii, intr-o forma mult inferioara, cunoscuta sub numele de “vindaloo”). Savureaza toate aceste preparate pe balconul uneia dintre camerele hotelului Venite, de unde poti admira privelistea vechii strazi Panjim, iar in ziua urmatoare, incearca propriile tale versiuni culinare.
Situata intr-o cladire istorica portugheza, Scoala culinara Branca ofera cursuri de gastronomie, fiind specializata in bucataria traditionala din Goa, dar si in preparate din alte regiuni ale Indiei.
Add Comment