Rasaritul de soare poate fi unul dintre cele mai frumoase spectacole ale naturii. In cele ce urmeaza ai un ghid cu cateva sfaturi care sa te ajute sa faci niste poze cu adevarat reusite in primele momente ale zilei. Asadar, iata cum sa fotografiezi rasarituri de soare.
Ce echipament trebuie sa folosesti?
Un trepied este intotdeauna o idee buna, pentru ca imaginea sa iasa bine si nemiscata. Daca alegi sa tii camera in mana, in conditii de luminozitate scazuta, risti ca pozele tale sa iasa neclare.
Daca vrei sa devii un profesionist in ale artei fotografice, ia cu tine un filtru gradual care sa te ajute in rezolvarea problemelor pe care le ridica contrastul dintre cer si pamant. Ca alternativa, programe precum Photoshop pot fi folosite pentru a crea efecte similare, la intoarcerea acasa.
Majoritatea camerelor moderne compacte si cu o tehnologie avansata au un mod de setare specific pentru rasaritul soarelui, sau unul pentru fotografii realizate pe plaja, create special pentru a corecta balansul imaginii atunci cand lumina este foarte puternica. Pentru utilizatorii mai avansati, nu face niciodata masuratori raportandu-te la soare, intrucat acesta este inselator, intotdeauna fa citirea din laterala sa. Poti lua in considerare si setarea balansului de alb pentru nor sau umbra, intrucat rasaritul de soare are tendinta de a avea culori mai reci, comparativ cu apusul.
Si ai grija ca bateria aparatului foto sa fie incarcata, asigura-te ca ai la tine si cardul de memorie si sa ai intotdeauna o rezerva!
Unde poti face poze?
In functie de ce vrei sa obtii de la fotografia ta, un loc deschis, cum ar fi un camp sau un lac ar putea sa te satisfaca pe deplin. In orice caz, nu trece cu vederea nici peste formele bine conturate ale copacilor sau ale altor structuri, care te pot ajuta si ele de minune.
Zonele rurale intinse reprezinta o locatie minunata pentru a face poze rasaritului de soare, cum ar fi de exemplu, o coasta. Alte poze reusite pot fi facute pe malul marii sau al unui lac, sau chiar de pe apa. Si orasele iti ofera un cadru foarte bun, intrucat siluetele puternic reliefate ale cladirilor creaza un fundal magnific.
Fotografiile facute direct catre cer sau soare pot fi si ele interesante, dar ai grija sa nu privesti niciodata direct catre soare, pentru ca e foarte periculos pentru ochi. Atentie la linia orizontului, sa nu o asezi chiar in centrul fotografiei, pentru ca rezultatul s-ar putea sa fie o imagine plictisitoare. Daca cerul are culori frumoase in dimineata respectiva, muta linia orizontului mai jos in fotografie si lasa bolta albastra sa iasa in evidenta.
Cand poti face poze?
Pentru a face o poza reusita, trebuie sa te trezesti devreme, mai ales primavara si vara si sa stai cu fata indreptata catre est. O cautare rapida pe Internet sau o privire aruncata buletinului meteo la televizor, iti vor oferi informatii despre ora la care rasare soarele a doua zi.
Citeste si: Cum sa fotografiezi focurile de artificii
Add Comment