Cum sa

Cum sa respecti cultura tarii in care calatoresti

A sti cum trebuie sa te porti intr-o anume tara nu este un lucru atat de complicat, daca faci un pic de pregatire in prealabil. Sarutul pe un obraz, pe ambii obraji sau in ultima instanta trei saruturi pe obraz…uneori simplul fapt de a saluta pe cineva cere indemanare, cunoastere si practica.

Inainte sa pleci in calatorie, documenteaza-te un pic despre cultura si obiceiurile acelei tari

Neintelegeri

Atunci cand pleci intr-o calatorie departe de casa, e bine sa stii cat mai multe despre cultura tarii respective, pentru a putea intelege mai bine locurile in care te afli. Trebuie spus ca ceea ce poate fi considerat normal la tine acasa, poate fi perceput drept nepoliticos sau ofensator in alta parte si invers. Limbajul trupului, cuvintele, actiunile, expresiile si obiceiurile care te caracterizeaza, toate iti pot aduce fara doar si poate titlul de “strain stupid”. In cele ce urmeaza ai cateva sfaturi care sa te ajute sa nu te faci de ras in public, sau si mai rau, sa ajungi dupa gratii, impreuna cu localnicii.

Cand sa te abtii

A sorbi taiteii sau a nu-i sorbi, aceasta este intrebarea. In Japonia de exemplu, s-ar putea sa trebuiasca sa mananci deliciosii taitei Udon. Poate crezi ca stapanesti cat de cat cultura japoneza si esti intr-o oarecare masura familiarizat cu obiceiurile si manierele din aceasta tara. Dar totul se va narui in clipa in care cei din grupul cu care esti la masa vor pune mana pe castroanele cu taitei si vor incepe sa-i soarba cu zgomot. Totul se va transforma intr-o competitie pentru a vedea cine face cea mai mare galagie.

Imagineaza-ti ca esti insotit de barbati si femei, japonezi cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, care vor manca taiteii si spaghetele ca niste copii de 2 ani. Te gandesti atunci ce sa faci. Sa-ti mananci mancarea in liniste, asa cum ai fost invatat de mic, sau sa faci ce fac si ceilalti ? Sa intrerupi festivalul gastronomic zgomotos si sa intrebi cum trebuie sa procedezi sau mai bine sa te abtii? In astfel de cazuri ceea ce trebuie sa faci este sa traiesti clipa si sa incepi sa sorbi de parca intreaga ta viata ar depinde de asta. In concluzie, cel mai bine este sa afli din timp cat de multe poti despre cultura tarii spre care te indrepti si sa nu-ti fie teama sa faci ce fac si ceilalti, atunci cand te afli in fata unei situatii noi.

Nu te abtine sa sorbi taiteii din supa, daca te afli in Japonia

Patrunderea in cultura unei tari, fara a insulta pe nimeni

Atunci cand te afli intr-un mediu strain, cel mai bine este sa stii dinainte la ce te poti astepta. Citeste cat de mult poti inainte de calatoria intr-o alta tara, pentru a te pune la punct cu eticheta si pentru a invata care sunt diferentele culturale. Ghidurile de calatorie iti spun adesea ce trebuie si ce nu trebuie sa faci. Intra pe Internet pe forumuri si desigur, nu ezita sa pui intrebari localnicilor. Este mai bine sa pui cuiva o intrebare care poate parea stupida, decat sa te faci de ras in fata unui grup mai mare.

Poate esti curios sa afli ce  poate fi considerat un subiect tabu in Danemarca. Ei bine, trebuie sa stii ca sub nicio forma nu trebuie sa intrebi un danez ce venit are. Si in acest caz, cel mai bine este sa intrebi un localnic pentru a afla ce nu trebuie sa faci si ce ar putea fi interpretat drept neintelegere a unui aspect legat de cultura. Pentru a-ti veni in ajutor, iata o lista cu obiceiuri locale stranii in cateva tari din lume:

  • In Germania, evita discutiile despre sport, care pot parea o lipsa de educatie.
  • In Rusia, a bea vodca este ceva la ordinea zilei, iar a nu bea poate fi considerat un lucru ofensator.
  • Folosirea scobitorii este acceptata in Japonia.
  • Nasul nu se sufla in public in Japonia, China, Arabia Saudita sau Franta.
  • In Brazilia, daca arati cuiva semnul american pentru OK, inseamna ca il faci ticalos.
  • In Nepal, in majoritatea templelor Hindu, accesul strainilor este interzis. Nu intra in ele si nu face poze, daca nu ti se da voie.
  • In multe tari asiatice, precum China, a arata cu degetul in public este considerat un gest lipsit de politete.
  • In Albania, datul din cap de la stanga la dreapta inseamna “da”, iar de sus in jos, “nu”.
  • In Marea Britanie, atunci cand faci semnul pacii (cu degetul aratator si mijlociu in forma de V), ai grija ca palma sa fie orientata spre exterior, palma indreptata catre tine insemnand ceva de genul “fuck off”.
  • In Indonezia, atunci cand mananci trebuie sa tii ambele maini pe masa.
    Nu refuza un rus atunci cand iti ofera un pahar de vodca

In final, dar nu in ultimul rand, da noroc cu mana dreapta. La musulmani si hindusi, mana stanga este considerata in general murdara, asa ca atunci cand dai noroc cu cineva sau mananci, trebuie sa folosesti intotdeauna mana dreapta.

Fa un studiu in prealabil

Fa-ti temele inainte de plecare. Fa o lista cu subiecte interesante pentru fiecare regiune pe care ai de gand sa o vizitezi. Asigura-te ca acoperi toate aspectele vietii de zi cu zi, de la gesturi, sarbatori religioase, maniere la masa si pana la lasatul de bacsis si vestimentatie. Fa ce fac si ceilalti, poarta-te respectuos si fii atent la cei de langa tine. Fii activ si nu te teme sa pui intrebari ori de cate ori este cazul. Iar daca se intampla sa gresesti, nu lasa asta sa-ti ruineze vacanta. A gresi e omeneste si uneori numai asa poti invata. Asteapta-te sa o dai in bara cel putin o data si fii pregatit sa faci haz de necaz

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!