A calatori inseamna a experimenta, asa ca in cele ce urmeaza ai o lista cu sfaturi generice de calatorie, care sa te ajute sa profiti la maxim de vacanta prezenta, dar si de cele viitoare.
1. Inainte de a pleca catre o destinatie sau cat timp te afli acolo, citeste literatura legata de locurile respective. De preferat, literatura de calatorie, sau romane si carti de istorie. Desigur, vizioneaza si filme. De exemplu, daca mergi in Vietnam, citeste ‘Americanul linistit’ al lui Graham Greene, ‘Tristetea razboiului’, romanul lui Bao Ninh si ’Dispatches’ al lui Michael Herr.
2. Trezeste-te devreme dimineata. Vei avea sansa sa vezi lucruri diferite si turisti mai putini.
3. Incearca sa intri in vorba cu localnicii (altii decat personalul hotelier sau chelnerii din restaurante). Poti incepe prin a cere informatii despre directia in care trebuie sa mergi sau sfaturi (“Unde gasesc un restaurant bun?”). Daca crezi ca nu vei intelege raspunsurile, sa ai la indemana o harta.
4. Invata cel putin cateva fraze in limba locului in care te afli. Sa ai la tine un ghid de conversatie (pe hartie sau in varianta digitala) si totul va deveni foarte usor. Chiar si cei mici vor rade de pronuntia ta. Nu-i baga in seama. Ei te respecta… intr-un fel.
5. Foloseste transportul in comun. Nu lua tot timpul taxiul. La inceput te va zapaci, dar odata ce te obisnuiesti cu sistemul, iti va fi mai usor. Si vei vedea ca in metrourile din toata lumea exista oameni tafnosi.
6. Rataceste-te (intr-o zona sigura din oras, desigur). Cel mai bine este sa o faci atunci cand mergi pe jos. Probabil ca e bine sa nu incerci asta intr-o padure sau intr-o zona rurala.
7. Calatoreste cu cat mai putin bagaj cu putinta. Poti cumpara haine si din orasul in care vei ajunge. Principalul inamic al calatoriilor cu bagaj putin este o valiza sau un rucsac incapator. Acestea se vor umple fara ca macar sa iti dai seama.
8. Varietatea este buna, dar contactele mai stranse se realizeaza in urma regularitatii. De exemplu, in loc sa iei micul dejun in fiecare zi in alt loc, mergi acolo unde o faci de obicei si imprieteneste-te cu personalul si clientii. Desigur, revino in acelasi loc, daca se mananca bine. Si daca nu te-ai mutat in alt oras.
9. Nu renunta la hobby-urile tale. Daca esti pasionat de arhitectura, mergi intr-un tur condus de un expert in domeniu; daca iti place sa inalti zmee, afla daca exista un grup local de pasionati si alatura-te lor.
10. Mananca mancarea locala. Nu trebuie desigur sa ingurgitezi insecte prajite sau altele de genul asta, dar incearca o varietate a preparatelor traditionale, specifice locului in care te afli. Asta te va ajuta nu numai sa intelegi mai bine obiceiurile de acolo, dar vei putea savura si mancaruri delicioase. Preparatele care nu sunt specifice zonei respective sunt foarte rar bune la gust. De exemplu, nu incerca sa mananci pizza in Fiji.
11. Schimba-ti comportamentul in timpul calatoriei. Daca esti singur, gaseste-ti un companion macar pentru o zi. Daca mai esti cu cineva, despartiti-va cateva zile si experimentati locurile fiecare pe cont propriu. Asta se va intampla de regula de la sine, dar libertatea pe care ti-o ofera calatoriile pe cont propriu devine o povara atunci cand trebuie sa inghesui toate bagajele intr-o valiza minuscula, pentru a nu risca sa ramai fara ele. Excursiile scot de regula la iveala tot ce este mai bun dar si mai rau in caracterul unei persoane.
12. Respecta cultura si obiceiurile locale si vei vedea ca cei de acolo vor deveni dornici sa iti vorbeasca si sa te ajute. Asta nu inseamna ca trebuie sa le si adopti obiceiurile. De fapt, asta poate reprezenta de multe ori o insulta. De exemplu, in Australia nu e tocmai bine sa adaugi cuvantul ‘mate’ (amice) la sfarsitul fiecarei fraze pe care o spui.
13. Atunci cand e posibil, stai la pensiuni conduse de familii, mai degraba decat la hoteluri apartinand lanturilor internationale. Vei face astfel economie si vei intra in legatura mai directa cu destinatia in care te afli. Securitatea este singura problema de care trebuie sa tii seama atunci cand stai la hoteluri mai mici (nu ca hotii nu s-ar afla si in marile hoteluri). Daca faci rezervare pe Internet, atunci personalul hotelier va fi mult mai atent cu tine, pentru a evita eventualele pareri negative pe care le vei posta ulterior.
14. Nu-ti planifica tot timpul activitatile. Cele mai bune zile sunt acelea pe care ti le petreci pe o banca in parc, stand la taclale cu cineva, chiar daca nu vorbiti aceeasi limba.
15. Daca iti place sa faci jogging, iesi la o alergare prin oras in prima dimineata, pentru a te putea orienta mai bine si pentru a vedea unele dintre atractiile turistice inainte de a incepe aglomeratia. Jogging-ul are si avantajul ca te ajuta sa vezi locurile cu alti ochi. Intreaba la hotelul sau hostelul unde esti cazat, care este cea mai buna ruta pentru alergare.
16. La fel, daca nu te afli in Bangkok sau in alt oras cu trafic infernal, inchiriaza o bicicleta si fa o plimbare prin zonele mai putin umblate. Cartierele mai ascunse din orasele mari nu sunt un reper pentru felul in care traieste majoritatea populatiei aici. Poate ca nu exista diferente prea mari, dar ele exista totusi.
17. Ia la tine o busola. O plimbare prin oras devine mai usoara atunci cand te poti orienta singur. O busola te ajuta si sa gasesti drumul, atunci cand te pierzi (intentionat sau din alte motive).
18. Gandeste-te sa faci si lucruri mai putin obisnuite pentru un turist. De exemplu, mergi la o licitatie sau la o vizionare imobiliara. Vei avea astfel sansa sa vezi casa unui localnic. Sau mergi si asista la un proces, la tribunal.
19. Invata sa faci ceva relevant pentru cultura locului respectiv. Participa la niste cursuri de gatit sau de surf.
20. Fa din calatorie un experiment. John Steinbeck, de exemplu, obisnuia sa incerce sa cumpere ceva intr-un oras, lucru pe care stia ca s-ar putea sa nu-l gaseasca. Atunci cand un vanzator nu avea lucrul respectiv, el intreba unde in alta parte s-ar putea sa il gaseasca. O astfel de cursa te poate face sa vezi locurile in care te afli cu alti ochi.
21. Variaza bugetul. Rasfata-te in restaurante elegante chiar daca esti econom sau limiteaza-ti cheltuielile timp de o zi sau doua, daca ai trait pana atunci in lux.
22. Testeaza-ti limitele. De exemplu, incearca ceva aventuros cum ar fi raftingul. Provoaca-ti papilele gustative mancand o delicatesa locala mai dubioasa.
23. Nu trece prea repede pe langa muzee si galerii de arta. Desigur, e greu sa te abtii sa nu le incerci pe toate, pentru ca te gandesti ca s-ar putea sa nu mai ajungi vreodata in acele locuri. Dar daca ajungi sa vezi cateva exponate, ele iti vor ramane in minte mai multa vreme decat daca ai vedea intreaga expozitie. Cu alte cuvinte, majoritatea muzeelor sunt precum supermarketurile, dar incearca sa le tratezi ca pe niste magazine cu delicatese.
24. Localnicii vor sa vada cum si unde locuiesti. Sa ai la tine o fotografie a casei si una cu familia ta si vei fi surprins cat de usor vei fi acceptat in randul lor, in unele tari.
25. Desigur, ia cu tine si un ghid de calatorie, in special unul care sa te ajute sa te deplasezi in imprejurimi. Dar tine minte ca ele sunt ghiduri si nimic altceva. Nu exista nicio astfel de publicatie care sa te faca sa ˝simti˝ cu adevarat o destinatie.
26. Concentreaza-te si asupra celor mai mici detalii. Daca te plimbi pe o strada oarecare, uita-te la acoperisuri, apoi la numele inscrise pe case. Cei experimentati vor face asta in mod instinctiv: ia in considerare atat peisajul cat si amanuntele, pentru a putea patrunde la toate nivelurile.
27. Tine minte intotdeauna ca oamenii sunt de putine ori pe picior de egalitate cu guvernantii lor. O regula de aur spune ca e bine sa nu aduci niciodata in discutie subiecte legate de politica sau de religie, daca interlocutorii tai nu fac asta. Si chiar si atunci, evita sa-ti impui punctul de vedere. Nu uita ca esti acolo sa inveti, nu sa dai sfaturi.
Exista insa si exceptii de la aceasta regula. Unele tari, au de exemplu numai unul sau doi locuitori. Este perfect echitabil sa ii consideri pe acestia guvernantii tarii respective.
Add Comment