Ponturi Tuk

Cele mai grave boli pe care le poti dobandi in calatorie

Bolile cu care te poti confrunta atunci cand te afli in vacanta, pot fi dintre cele mai crunte. Unii se lauda cu bolile capatate in urma ascensiunii pe munti unde nu exista semnal la telefonul mobil, a descoperirii de locuri noi unde nu a mai ajuns nimeni, a nationalitatii femeilor cu care s-au culcat sau de pe urma a orice altceva poate fi inclus pe lista personala a experientelor minunate de calatorie.

Concluzia este ca nimeni nu vrea sa se aleaga cu paraziti in urma activitatii de voluntariat in Africa, dar daca raul a fost facut… ce poveste poate iesi de aici… “Intr-o zi eram in desertul Sahara si imi era sete… Si m-am gandit de ce sa nu beau niste apa direct din rau?” Mda… asta sa-ti fie invatatura de minte. In cele ce urmeaza ai o lista cu cele mai grave boli cu care te poti alege in vacanta. E de preferat sa nu se intample asta, asa ca incearca sa te pazesti.

1. Razbunarea lui Montezuma

Cu alte cuvinte – dizenteria sau diareea, dar parca suna mai exotic “Razbunarea lui Montezuma”. Aceasta se refera in fapt la toate cazurile de diaree de care se pot imbolnavi cei care viziteaza Mexicul. Chiar daca boala e mult mai raspandita.

Printre cauzele ei se numara:

  • Deshidratarea suferita in timpul zborului cu avionul
  • Calitatea diferita a aerului si umiditatea
  • Schimbarile in dieta, care iti provoaca un dezastru in stomac, chiar daca iti place mancarea
  • Rezistenta organismului la bacterii

Dintre toate bolile gastro-intestinale cu care te poti confrunta atunci cand te afli intr-o tara straina, cea mai crunta este diareea, cauzata nu numai de mancare, ci si de schimbarile care intervin in dieta si climat. Prea multe nu sunt de facut daca te imbolnavesti de diaree, in afara de a te hidrata si a avea grija la ce mananci. Macar asigura-te ca te afli intr-o tara in care se foloseste hartia igienica la toaleta.

2. Febra tropicala

Boala este bine cunoscuta in nordul Thailandei si in zona Pacificului de Sud, desi nici Africa nu este straina de ea. Cine se face vinovat de ea? Tantarii. Partea proasta este ca nu exista nicio cura pentru durerile de cap, febra, starea generala de rau si dorinta de a zace pur si simplu, pe care le vei resimti timp de cateva zile.

3. Malaria

Tantarii din nou. O singura muscatura poate insemna condamnarea la moarte, dar daca poti ajunge la un spital, exista mari sanse sa-ti revii. Malaria este un fel de stigmat pentru tarile lumii a treia, un exemplu graitor de bani occidentali pompati in anumite ONG-uri, asteptandu-se rezultate. Exista medicamente care previn aceasta boala si tratamente, dar companiile farmaceutice sunt inca in cautarea unei solutii ieftine. Probabil ca acestea nu sunt destul de motivate, desi problema este acolo, langa ele.

In orice caz, poti cere medicului tau de familie pastile anti-malarie, inainte de a porni in aventura vietii in anumite tari din Asia, Africa si America de Sud. Apararea cea mai buna este insa atacul: folosirea plaselor de tantari, purtarea de haine care sa nu lase la vedere parti ale corpului, folosirea unui spray anti-tantari.

4. Boala Lyme

Multi turisti asiatici si aeuropeni nu stiu nimic despre acest pericol care ii pandeste pe continentul nord-american. Capusele nu sunt ceva neobisnuit in SUA, iar tratamentul cel mai bun este prevenirea: folosirea de insecticide. In orice caz, nu este intotdeauna usor sa localizezi sau chiar sa simti cand te musca o capusa…

– Atunci cand vezi o capusa care iti suge deja sangele, sub nicio forma ea nu trebuie stoarsa, pentru ca astfel ii vei impinge maruntaiele in sistemul tau circulator. Daca nu ai fost infectat pana in acest moment, acum esti.

– Incearca sa indepartezi capusa, incalzind lama unui cutit si apasand-o pe insecta (fara a o injunghia).

– Odata ce ai reusit sa o indepartezi, pune-o intr-o punga de plastic si trimite-o la un centru specializat in Boala Lyme. Acestia pot face teste asupra ei si iti pot confirma daca ai fost sau nu infectat… asta in caz ca nu suferi deja de dureri de cap sau febra.

5. Hepatita

Lasand la o parte molustele in sange din Shanghai, hepatita A este una dintre cele mai raspandite boli care se transmite prin mancarea negatita cum trebuie sau apa contaminata, sexul neprotejat sau calea fecalo-orala. Prin urmare, ia-ti precautii chiar si daca nu pleci de acasa: exista vaccin impotriva acestei boli si asigura-te ca mancarea si bautura pe care le consumi sunt curate.

6. Paraziti

Exista diferite tipuri de paraziti periculosi, dar medical vorbind, tenia, parazitii intestinali si amibele sunt printre cei care pot cauza complicatii. Oamenii se pot imbolnavi de teniaza in urma consumului de fructe si legume nespalate sau a mancarii si bauturii care nu sunt pregatite asa cum trebuie. Odata ingerat, viermele se stabileste in intestine si incepe sa consume din proteinele si carbohidratii din organism. Ca rezultat, multi oameni infectati cu tenie, au tendinta de a pierde rapid in greutate si trebuie sa urmeze un tratament cat mai repede cu putinta.

Amiba “Naegleria fowleri” este prezenta in multe piscine cu ape naturale din Noua Zeelanda si din alte tari. Ai grija sa nu bagi prea mult capul in apa, intrucat acestea patrund de regula prin nas si ajung imediat la… creier.

7. Febra tifoida

Nu te imbolnavi sub nicio forma de febra tifoida! Boala incepe sa se manifeste dupa cel putin o luna, avand o rata a mortalitatii de 10% daca este lasata netratata. Mary Mallon, o bucatareasa din New York, de la inceputul secolului 20, a stat la originea a sute de decese, ca rezultat al contactului pe care l-a avut cu mancarea, de unde si expresia “Mary tifoida”, care se refera la persoana care a raspandit boala.

Cea mai frecventa cale de raspandire este cea fecalo-orala, prin urmare prevenirea este destul de usoara, printr-o igiena corespunzatoare. Din nou, ai grija sa cunosti sursa din care bei apa.

8. Febra galbena

Da, e adevarat multi barbati au o slabiciune pentru femeile asiatice. Din fericire te-am speriat destul cu toate aceste boli si statistici fataliste la care poate nu te-ai fi gandit inainte de plecarea in vacanta. Daca ai facut-o, foarte bine pentru tine.

Febra galbena este in fapt originara din Africa sub-sahariana si America de Sud si este mai putin grava decat gripa. Protejeaza-te de tantari sau vaccineaza-te inainte si nu vei avea probleme.

9. Bolile cu transmitere sexuala

SIDA. Chiar trebuie sa-ti mai spunem ce inseamna aceasta prescurtare?

10. Boala mediatica a saptamanii

Exista intotdeauna o boala “la moda”, asupra careia se indrepta atentia media la un moment dat. Da, poate mai mult ca o tactica pentru a speria populatia… Iti amintesti poate isteria creata de gripa aviara. Sau de cea porcina. Vom muri cu totii din cauza lor?

Nu ca nu ar exista ingrijorari intemeiate cu privire la raspandirea acestor boli, dar multe dintre ele nu sunt mai periculoase decat o raceala obisnuita sau o gripa. Atata vreme cat mananci sanatos si te odihnesti, te vei insanatosi curand. Nu pleca urechea la statisticile exagerate sau la rapoartele media, atunci cand apare o noua amenintare – descopera singur ceea ce te intereseaza.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!