Toltott Kaposzta. In traducere, pe gustul gurmanzilor: sarmale unguresti, cu carne si orez. O compozitie din carne invelita in foi de varza si pregatita la cuptor, ce reprezinta un fel de mancare des intalnit pe mesele din Europa de Est. Aceasta versiune ungureasca asociaza sarmalele cu boia, fierte la foc mic, pe pat de varza acra.
Ingrediente pentru 4-6 portii:
- 1 capatana de varza, careia i s-a indepartat miezul
- 2 lingurite ulei sau unt
- 1 ceapa tocata marunt
- 2-3 catei pisati de usturoi
- 350 grame carne tocata de vaca
- 350 grame carne tocata de porc
- 1 cana si jumatate orez
- 2 oua batute
- 2 lingurite boia
- sare si piper dupa gust
- 2 cesti sos tomat
- 1 ceasca supa sau apa
- 900 grame varza acra clatita si stoarsa
- 1 ceasca smantana
Mod de preparare Toltott Kaposzta
Fierbe apa cu sare intr-o cratita. Adauga capatana de varza, careia i s-a indepartat miezul si las-o sa fiarba la foc mic un minut sau doua. Ia de pe ea 8-10 foi mari si pune-le intr-un vas cu apa rece pentru a le opri de la a fierbe mai mult. Scoate restul de varza din cratita si pune-l deoparte. Taie nervura centrala de pe spatele fiecarei foi de varza.
Incalzeste cuptorul la 180 de grade. Incinge uleiul sau untul intr-o tigaie la foc mediu si fa ceapa sote, pana ce aceasta devine transparenta, dar nu maronie. Adauga usturoiul si mai amesteca un minut sau doua. Pune ceapa intr-un vas mare si las-o sa se raceasca.
Adauga carnea tocata, orezul, ouale, boia, sare si piper in vasul in care ai pus ceapa si amesteca bine.
Aseaza o foaie de varza cu nervurile in jos si pune cam 1 lingura de amestec cu carne in mijloc. Ruleaza carnea in foaia de varza, dar nu foarte tare, intrucat orezul are nevoie de spatiu pentru a se umfla, atunci cand este pus pe foc. Fa la fel si cu celelalte foi, pana nu mai ramane niciun pic de amestec nefolosit.
Amesteca la un loc sosul tomat, supa sau apa, sarea si piperul. Pune cam un sfert de cana de sos pe fundul cratitei. Deasupra imprastie varza acra spalata in prealabil si pune peste ea sarmalele. Peste ele adauga sosul ramas.
Acopera vasul cu un capac si baga-l la cuptor. Lasa-l sa fiarba o ora si jumatate sau doua ore, adauga apa sau supa, pentru a impiedica uscarea mancarii (orezul va absoarbe lichidul pe masura ce este gatit).
Inainte de a servi sarmalele, adauga smantana.
Variatiuni pe aceeasi tema
Fa sote din niste bacon taiat marunt si adauga-l impreuna cu ceapa si usturoiul.
Asezoneaza amestecul din carne cu oregano sau marar proaspat.
Foloseste vin alb in loc de apa, pentru sos.
Citeste si: Retetele lumii: Torta Rustica di Mele (Italia)
Sarmalele sunt o reteta romaneasca… toate ingredientele gen boia, usturoi, sunca sunt optionale.
Nu suntem de acord cu tine, cum ca ar fi o reteta romaneasca (nu e nici ungureasca) dar iti respectam opinia. 🙂