Budapesta este inzestrata cu multe izvoare termale naturale. In acest oras s-au construit multe bai termale, astfel ca turistii dar si localnicii beneficiaza din plin de proprietatile curative ale acestor izvoare. In general vorbind, apele din baile termale contin ioni de fluor, sodiu, clorura de sulf, carbonat de hidrogen, magneziu si calciu.
Acestea pot ajuta la tratarea articulatiilor, bolilor degenerative, nevralgiilor, herniilor de disc si artritelor. Temperatura acestor ape variaza intre 21ºC si 78ºC, iar unele astfel de bai sunt cu adevarat fantastice. Amenajarile bine puse la punct asigura intimitate si curatenie. In Budapesta exista atat bai termale separate cat si mixte.
Accesul se face in schimbul unei taxe de intrare, dar dupa lasarea serii, preturile beneficiaza de discounturi. Iarna aceasta relaxeaza-te intr-una din aceste bai impreuna cu prietenii si familia, sau chiar singur, in cea mai apropiata de casa sau hotelul unde esti cazat.
Baile Gellert fac parte dintr-un complex incantator, aflat langa Podul Liberty, aici aflandu-se un jacuzzi care dateaza din anul 1934, o piscina cu valuri din anul 1927, noua piscine cu proprietati terapeutice, o piscina cu apa termala si una pentru copii. Dotarile si mobilierul in stil autentic Art Nouveau, statuile, vitraliile, coloanele din marmura si mozaicurile deosebite adauga un plus de farmec ambiantei. Baia este inchisa in zilele de duminica, iar taxa de intrare variaza intre 3600 si 4050 de forinti (13-15 euro). Daca pleci dupa doua ore, la Gellert ti se inapoiaza 300 de forinti.
Baile termale Rudas, care dateaza din secolul 17 si se afla langa Podul Elisabeta, se mandresc cu o piscina octogonala, cu o cupola imensa, ambulatoriu pentru bolnavi, sala de consum, facilitati de inot terapeutic si sauna. In sala de consum, poti bea apa care provine din trei izvoare – Attlia, Hungaria si Juventus- folosita pentru a trata diferite boli. Taxa de intrare la Rudas, care se afla intr-o cladire construita in stil turcesc, variaza intre 2800 si 3300 de forinti.
Cea mai mare baie din Ungaria este Szechenyi, aflata in zona Pesta. Aici se afla trei piscine, care functioneaza atat vara cat si iarna, iar cladirea care dateaza de la inceputul secolului 13, este impartita in doua: centru spa si plaja. Trei culturi diferite in ce priveste baile termale, sunt reprezentate aici: sauna, bazin de inot si bai de aburi, inspirate de cultura Nordica, bai in stil grecesc si bazine in stil roman. In sala de consum se vinde apa medicinala. O fantana arteziana adanca de 970 metri produce apa medicinala la temperaturi de 74 ºC, iar aici vei intalni oameni care joaca sah chiar in apa. Taxa de intrare variaza intre 3100 si 3650 forinti.
Citeste si: Baile termale Gellert, din Budapesta
[…] mai multi turisti pleaca din oras fara sa fi incercat macar o data faimoasele bai termale, o relicva a ocupatiei otomane din urma cu cateva secole. Apa care le alimenteaza provine dintr-un […]