Pentru cei care iubesc sa fotografieze peisaje, coastele marine au un… potential extrem de mare. Rezultatul poate fi unul uimitor chiar si pentru autor. In afara regulilor de baza pe care trebuie sa le aplici indiferent despre ce peisaj e vorba, ai in cele ce urmeaza cateva ponturi referitoare strict la peisajul de coasta.
Prinde momentul cel mai bun
In principiu, poti fotografia un peisaj de coasta cam le ce ora din zi sau din noapte iti pofteste inimioara. Cei mai experimentati sustin insa ca exista acele ore de aur sau ore albastre cand imaginea va fi cu adevarat uimitoare. Daca ajungi in locatie la aceste ore vei fi fericitul beneficiar al unora dintre cele mai optime conditii de a face poze. E vorba, mai exact, despre momentele dinaintea rasaritului si cele de la apus si imediat dupa.
Foloseste un filtru de difuzie
Odata ce ai ajuns in locatie in orele de aur ar fi indicat sa folosesti un filtru de difuzie – acesta va reduce cantitatea de lumina la un nivel optim astfel incat pozele vor parea facute de un profesionist. Vei beneficia de cea mai corecta si echilibrata expunere a luminii.
Redu miscarea aparatului
Atunci cand faci poze cu lumina incerta, fie prea mare, fie prea mica, trebuie sa faci tot ce poti pentru a-ti stabiliza camera. Incepatorii (si nu numai) ar trebui sa foloseasca un trepied. De asemenea, ar fi indicat sa folosesti si o telecomanda pentru declansare sau macar sa pui in functiune timer-ul.
Aminteste-ti de prim plan
E foarte usor sa te fure peisajul atunci cand privesti minunatia de culori pe care ti le ofera cerul, nu uita insa care este motivul pentru care esti acolo – prim-planul este centrul tau de interes. Inainte de a-ti amplasa aparatul intr-un loc, fa privirea roata. Cu siguranta vei gasi cateva detalii care iti vor servi drept suport de prim-plan.
Viteza de declansare si apa
Nu uita ca atunci cand faci poze sub o lumina slaba cu viteza de declansare mica, apa va aparea blurata si incetosata. Efectul place unora. Daca preferi varianta clara, atunci viteza de declansare trebuie sa fie mai mare, dar apoi nu uita sa faci si restul setarilor. Cel mai bine ar fi totusi sa faci poza pe lumina.
Nu uita de alb si negru
Daca nu pentru betia de culori atunci pentru ce motiv ai alege sa fotografiezi un peisajul de coasta?! Si totusi, o fotografie alb-negru are un farmec aparte. Joaca-te in Photoshop cu imaginile pe care le-ai surprins si poti gasi “diamante” acolo unde te astepti mai putin.
Schimba unghiul
E drept, te-ai dus acolo sa prinzi rasaritul sau apusul soarelui dar spectacolul se poate petrece si in alta parte. Uita-te un pic in stanga si in dreapta. Un nor, o raza abia simtita pot crea imagini chiar mai spectaculoase decat roata de „foc”. Asadar asigura-te ca ai acoperit cu privirea intregul orizont.
Citeste si: Cum sa fotografiezi poduri
Add Comment