Te-ai saturat de partiile atat de familiare, marcate cu culorile albastru, rosu si negru si vrei sa incerci ceva cu adevarat unic? Sau poate iti place adrenalina si ai nevoia de o noua activitate palpitanta? Oricum ar fi, aceste noi genuri de vacante la schi te vor purta pe altfel de piste. Si, garantat, iti vor lasa un sentiment total diferit de cel al plictiselii.
Airboarding
Este un sport relativ nou si seamana un pic cu body-boardingul – numai ca se practica pe zapada. Ca sa te dai cu airboard-ul, trebuie sa te asezi cu burta pe o perna gonflabila asemanatoare unei sanii si sa cobori la vale, cu capul inainte. Controlezi viteza utilizand propria-ti greutate pentru a schimba directia – partea de dedesubt a air board-ului este prevazuta cu un fel de santuri, asa ca poti conduce si poti frana totodata, lasandu-te pe o parte si pe alta.
Desi totul e foarte distractiv, trebuie sa stii ca acest sport nu este permis in toate statiunile – intrucat poate fi un pericol pentru schiori si snowboarderi – si e nevoie de o instruire ca atare si de multa atentie. La prima iesire cu asa ceva, nu e recomandat sa te dai pe o partie cu grad de dificultate ridicat, asa ca verifica inainte si, de asemenea, ai grija ca exista restrictii de varsta. Exista cateva locuri in care poti incerca airboarding-ul, printre care si Alpe d’Huez. Mai multe detalii gasesti aici.
Snowshoeing
Bosnia nu este cea mai evidenta alegere pentru vacanta de iarna, dar Sarajevo si imprejurimile sale devin locatii din ce in ce mai populare pentru acest nou sport de iarna. Lanturile muntoase si izolate, de langa capitala Bosniei, reprezinta un teren de joaca minunat pentru cei mai aventurosi.
Cei care vin aici se vor pomeni catarandu-se prin padurile de conifere sau plimbandu-se pe langa apele limpezi precum cristalul, care curg pana se varsa in minunatele lacuri glaciare, pe langa cascadele inghetate si varfurile acoperite de zapada. Unele itinerarii ofera posibilitatea de a te caza intr-un loc izolat – katuni – acolo unde locuiesc pastorii din partea locului. Nu rata sansa de a face un popas in capitala bosniaca pentru a-i admira frumusetile. Pentru mai multe detalii, intra aici.
Coborare pe schiuri pe un vulcan (in Chile)
Poate parea o nebunie, dar coborarea pe schiuri pe un vulcan nu este o idee imposibila. Villarica – in Pucon, aflat in inima tarii si la nord de districtul lacurilor – este unul dintre cei mai activi vulcani din America de Sud, iar de la inaltimea sa de 2847 metri, varful promite privelisti ametitoare ale lacurilor si ale celorlalti vulcani din regiune.
Pastrand o distanta sigura, poti vedea fluxul de lava de la baza craterului si te poti aventura intr-o coborare pe schiuri sau cu snowboard-ul. Asigura-te ca ghidul tau este calificat pentru a face astfel de tururi ale vulcanilor, astfel incat sa ajungi in varful lor confortabil si in siguranta. Muntii Anzi alcatuiesc decorul perfect pentru o vacanta la schi salbatica si plina de aventura, iar schiatul pe un vulcan este cu siguranta o experienta de neuitat. Mai multe detalii gasesti aici.
Heli-bob
In mod evident, cea mai costisitoare dintre alternativele oferite vacantelor la schi, aceasta combina o calatorie cu elicopterul cu o aventura cu bobul si-ti va asigura o modalitate rapida si eleganta de a ajunge pe partii. In cadrul unui astfel de itinerariu, participantii se pot astepta sa fie luati cu elicopterul pentru a putea admira privelistea spectaculoasa a lanturilor muntoase si a imprejurimilor.
Apoi vei merge catre pista de bob La Plagne – considerata a fi una dintre cele mai bune din lume – care a fost pista oficiala a Jocurilor Olimpice de la Albertville, din 1992. Lunga de 1500 metri, permite pasagerilor din bob sa experimenteze o viteza medie de 100 km/h. Bobul este condus de un profesionist, asa ca tot ce trebuie sa faci este sa stai in spate si sa savurezi fiorul coborarii pe coridoarele de gheata; o activitate rapida si alunecoasa pentru cei care iubesc adrenalina. Mai multe informatii gasesti aici.
Iglu
Nu e un sport, dar pentru o experienta cu adevarat unica, incearca sa dormi intr-un iglu. Oaspetii Alpilor inca nedescoperiti vor sta in mici asezari de igluri, toate construite astfel incat sa pastreze caldura. In cadrul unui astfel de itinerariu, participantii pot manca in cabanele adiacente sau pot gati chiar in iglu.
Intr-o astfel de constructie pot dormi patru persoane, ea fiind prevazuta cu saltele izolante, dar si cu saci de dormit incalziti, potriviti pentru temperaturile scazute din timpul noptii. Cu toate astea, e bine sa iei cu tine haine calduroase – inclusiv caciula – mai ales daca esti friguros din fire. Cei cu adevarat aventurosi, pot lua lectii de construit igluri si apoi isi pot construi singuri adapostul. Pentru mai multe detalii, intra aici.
Curse de sanii trase de caini Husky
Perfect adaptati vietii in zapada, cu hainele lor groase, cainii Husky sunt folositi de multa vreme pentru a ajuta oamenii sa parcurga salbaticia inaccesibila a Alpilor. Poti invata cu aceasta ocazie sa conduci cainii – intrucat multe locuri din Alpi iti ofera sesiuni de testare care pot dura in jur de 10 minute – pentru a vedea daca poti face asta.
Daca esti in cautarea a ceva mai avansat, poti iesi pe o poteca in salbaticia iernii, ziua sau sub lumina lunii. Poti merge in echipa cu altii sau poti avea sania ta individuala. Toti cainii sunt bine instruiti si prietenosi si sunt intotdeauna asigurati cu lesa. Mai multe informatii gasesti aici.
Citeste si: Ischgl – ghidul celei mai populare stațiuni de schi din Austria
Add Comment